Consensus tijdens groot vuurwerkdebat: “Een vuurwerkverbod is een trigger om het net wel te doen”

Moontan

Moderator
Medewerker

Consensus tijdens groot vuurwerkdebat: “Een vuurwerkverbod is een trigger om het net wel te doen”​

LAAKDAL - België
CD&V Laakdal organiseerde woensdagavond een onlineburgeroverleg met als thema ‘Het Grote Vuurwerkdebat’. De voor- en tegenstanders kwamen al snel tot een consensus en hun voorstel werd meteen doorgespeeld aan burgemeester Tine Gielis.

In Laakdal was een vuurwerkverbod van kracht, maar meer dan ooit werd er in de gemeente geknald van oud op nieuw. “In onze gemeente is vuurwerk een echte traditie”, legt burgemeester Tine Gielis (CD&V) uit. “Het middenstandsvuurwerk in Veerle Dorp is een echt begrip. Omdat de middenstand de activiteit geannuleerd had, namen we dit eindejaar in Laakdal wel deel aan het vuurwerkverbod van onze politiezone. Toch knalde het overal in de gemeente.”

Op sociale media ontstond flink wat commotie naar aanleiding van dat vuurwerk. “We konden inderdaad op sociale media merken dat het thema leeft in de onze gemeente en daarom hielden we woensdag een burgeroverleg”, vertelt Stein Voet, voorzitter van CD&V Laakdal. “Voor- en tegenstanders van binnen en buiten de partij deden hun zegje en legden argumenten op tafel.”

“Al snel kwamen beide partijen tot een consensus en dat was erg opmerkelijk”, gaat Stein Voet verder. “Vanuit het burgeroverleg suggereert men om geen vuurwerkverbod meer uit te vaardigen, want dat is blijkbaar alleen een trigger om net wel vuurwerk af te steken. Volgens de deelnemers aan het debat is het beter om in de toekomst in iedere deelgemeente of wijk een centrale plaats aan te duiden of te voorzien, waar particulieren hun vuurwerk kunnen afsteken. Dan gebeurt dat niet vanuit elke tuin en is de impact op dieren (hopelijk) minder groot.”

 

Sweet Laker

Registered User
Erg positief dat er in België daadwerkelijk geluisterd wordt en dat er in ieder geval nog wordt meegedacht met de liefhebbers en deze in ieder geval ook op legale wijze nog kunnen stoken / een optie tot stoken krijgen.

Als er tijdens een verbod toevallig buiten op straat een vuurtje langs een doos met visco gaat, kan gebeuren. Wie verwacht er nou dat er vervolgens in die doos wat buizen met geluid en meestal kleurtjes zit. Niemand toch? :LOL:
Zelfde kan opeens buiten een afsteekzone gebeuren.

Mooie ontwikkeling. Beter dan het oogkleppen dragende struisvogel beleid van Nederland. Al leek de politie wel dit vermogen te hebben en werd het de 'normale' stoker gedoogd om de 31ste op normale wijze te stoken.
 
Laatst bewerkt:

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Al leek de politie wel dit vermogen te hebben en werd het de 'normale' stoker gedoogd om de 31ste op normale wijze te stoken.
Alleen ging het hoofd van de politie al op 2 januari piepen dat er echt een vuurwerk verbod moet komen in Nederland.
Echt een man van de praktijk, want uit de filmpjes die de politie zelf en journalisten hadden gemaakt tijdens oud en nieuw, bleek dat drank en drugs toch een groter probleem was.

Mompelt nog iets van Groen links en xtc toestaan.
 

Sweet Laker

Registered User
Denk dat de topman met handen gebonden is aan dat wat de politieke waan van de dag is. De politie is waakzaam en vaak dienstbaar. Uiteindelijk is het een verlengstuk om orde te bewaken en dat kan alle kanten op waaien. De top kan moeilijk recht tegen het geroeptoeter van de overheid in gaan. Zeker niet publiekelijk.
 

Richardus

Registered User
Gedeeltelijk natuurlijk gezond verstand; waar sterk behoefte aan is, en niet daadwerkelijk aanwijsbare negatieven, kun je beter niet verbieden. Dat is olie op het vuur gooien.

Maar om nou centraal te gaan stoken is vragen om zelfde ongehoorzaamheid (er wordt gewoon nog uit 'de tuin' gestookt), en om meer ongelukken als je alle stokers op een hoopje gooit op een veldje (minder afstand).

Daarnaast zal de liefhebber zich ergeren dat al het luchtvuurwerk door mekaar gaat, zo vlak op mekaar stokend, en je niet goed van je eigen spul kunt genieten. Die ziet het niet (continu, soms natuurlijk wel) persé als een optelsom van plezier.

In Nederland zal er nauwelijks ruimte voor zijn, moet je iedereen in de weilanden buiten de bebouwde kom plempen, denk je echt dat ze daar heengaan met al hun vuurwerk? Net zomin als ze naar een centrale vuurwerkshow gaan. En heb je al die kofferbakjes vol spul bij mekaar, staat wat open om te pakken, vliegt een vonkje in...

Nee, logisch dat een verbod averechts werkt, maar centrale stookplek(ken) aanwijzen is niet de oplossing.

Beter is communicatie en voorlichting uit overheden verbeteren, en benadrukken dat afstand gehouden moet worden, vuurwerkbrillen gedragen, correct aansteken... De paar uurtjes overlast voor zeikerig mens en onopgevoed dier (uitzonderingen daargelaten, zoals veel katten) is heel best te verdragen. Anders is het hek van de dam (zoveel dageliljks overlast)
 
Bovenaan