Compensatie voor verbod rotjes en pijlen.

Dennis010

Registered User
Compensatie voor vuurwerkbranche na
verbod op rotjes en pijlen

De vuurwerkbranche krijgt vanwege het verbod op knalvuurwerk en sierpijlen in elk geval 1500 euro per verkooppunt vergoed voor al ingekochte voorraden. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) vanmiddag in een Kamerbrief.

Het beschikbare geld komt voor het grootste deel ten goede aan kleine vuurwerkondernemers, aldus de bewindsvrouw. Deze groep wordt het meest getroffen door het komende verbod. Regeringspartij VVD had voor een tegemoetkoming gepleit, via een aangenomen politieke motie waarmee in totaal 3 miljoen euro is vrijgemaakt.

https://www.ad.nl/politiek/cda-en-vvd-zijn-om-verbod-op-knalvuurwerk-en-vuurpijlen~a7c42e31/
De kleine ondernemers hebben, in tegenstelling tot grote importeurs, geen ervaring of een (buitenlands) netwerk om vuurwerk aan anderen dan particulieren te verkopen en blijven zitten met restvoorraden.
Subsidieregeling
Er wordt een subsidieregeling opgetuigd om de schade te kunnen vergoeden. Binnen de 1500 euro kan ook een vastgesteld bedrag worden aangevraagd voor restvoorraden van lanceerstandaarden.
Als er dan nog geld over is, wordt ook van grotere restvoorraden (een deel van) de inkoopwaarde vergoed. Zo krijgt de subsidie voor kleine ondernemers voorrang.
Verder krijgen importeurs en grote ondernemers meer tijd dan tot 1 december 2020 om voorraden knalvuurwerk en vuurpijlen in Nederland op te slaan, tot de doorverkoop aan het buitenland. Bedrijven hebben straks, vanaf het moment dat de ban bekend werd, in totaal bijna twee jaar gehad om de voorraad door te verkopen.
Mooi gebaar
Kamerlid Erik Ziengs (VVD) is tevreden: ,,Dit is waar we elke keer op gehamerd hebben. Vooral kleine ondernemers zijn hiermee een eind op weg geholpen. Het is een mooi gebaar geworden richting de branche.”

De branche zelf heeft volgens de staatssecretaris benadrukt dat de schade van het verbieden van meerdere vuurwerkartikelen veel groter is dan de beschikbare 3 miljoen euro. ,,De ondernemers behouden zich het recht voor om aanvullende schadeclaims in te dienen.”
 

GMP82

Zilveren Member
Erg klein doekje voor het bloeden..
Of dat winkels overeind houdt..? Naja, het zal meer helpen dan niets.
 
Bovenaan