Column AD, Sjaak Bral

Baron van lunt zu sas

Registered User
Sjaak bral
PREMIUM
Sjaak bral © Frank Jansen

Het kruit van de vuurwerkverkopers is andermaal verschoten en mijn Oud en Nieuw is weer naar de klote​

COLUMNStiekem was ik al aan het kijken op de vuurwerkwebsite van Michel Adam. Prachtige pakketten. Ik had mijn oog al laten vallen op een vijftal compounds. Nu staat er op de website: ‘Het is helaas niet meer mogelijk om vuurwerk te bestellen’. Het eerdere besluit om het vuurwerkfestijn dit jaar door te laten gaan is gisteren afgeknald door het demissionaire kabinet.
Sjaak Bral 20-11-21, 06:15

Hoewel daar goede redenen voor zijn, zijn de druiven wel heel erg zuur voor de vuurwerkbranche. Ze hadden net voor miljoenen euro’s vuurwerk ingekocht. Hun kruit is andermaal verschoten en mijn Oud en Nieuw is voor de tweede maal naar de klote. Terwijl ik in de buurt juist een reputatie aan het opbouwen was als Mister Vuurwerk.

Lees ook​


De échte vuurwerkkoning van Den Haag is uiteraard Michel Adam. Zijn achternaam heeft er meer mee te maken dan u op het eerste gezicht zou denken: vuurwerk is niet zomaar wat geknal. Hier wordt een bijkans Bijbelse traditie om zeep geholpen. Bovendien een traditie die ons land op de wereldkaart heeft gezet.

Standbeeld​

In 1543 gaan de Hollandse wapensmeden Brand en Van Cullen op uitnodiging van de Engelse koning Henry VIII naar Londen, om daar de allereerste uiteenspattende granaat te demonstreren. Jawel, dat is een Hollandse uitvinding. Rond 1600 wordt ook de Nederlander Cornelius J. Drebbel aan het Engelse hof ontboden om zijn vuurwerkkunsten te vertonen. Cornelis wordt gezien als de eerste echte pyrotechnicus ter wereld. Waar is zijn standbeeld?
Ik mag hopen dat de vuurwerkhandelaren ruimhartig worden gecompenseerd, immers, de totale voorraad in Nederland moet worden vernietigd.
Sjaak Bral
Ook het verbod op vuurwerk is overigens niet nieuw. De gemeente Leiden verbiedt vuurwerk al in 1735, geheel in lijn met Calvijn. De boete bedraagt 30 zilveren guldens, omgerekend naar nu zo’n 1250 euro. Zoals gezegd zijn er goede argumenten om ook dit jaar het vuurwerk af te gelasten. Maar pijn doet het wel. Het zal even duren voordat ik deze klap te boven ben.
Het enige dat ons rest zijn straks de vreugdevuren op Scheveningen. Of, zoals wij het lokaal noemen: warmtepomp Duindorp. Ik mag hopen dat de vuurwerkhandelaren ruimhartig worden gecompenseerd, immers, de totale voorraad in Nederland moet worden vernietigd. Wellicht een idee om dat in één klap te doen op Oudejaarsavond, zodat we er nog iets aan hebben. Bij voorkeur op de Dam.
 
Bovenaan