Collumn AD: Vuurwerk: ‘Laat de mensen die dat leuk vinden en er verantwoord mee omgaan gewoon hun pijltje afschieten’

Schuim

Registered User
Link naar artikel

Vuurwerk: ‘Laat de mensen die dat leuk vinden en er verantwoord mee omgaan gewoon hun pijltje afschieten’

Column
Persoonlijk heb ik nog nooit een gulden, laat staan een euro gespendeerd aan vuurwerk. Toch kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die plezier beleven aan het afsteken van vuurpijlen en hoe al dat geknetter, geknal en gesis mag heten.Alphons de Wit 12-01-20, 18:02


Daar is op zich ook niks mis mee, als je er maar verantwoord (en meestal betekent dat voorzichtig) mee omgaat. De meeste mensen houden zich ook keurig netjes aan regels, gebruiksaanwijzingen en veiligheidsvoorschriften, maar er is natuurlijk altijd een klein percentage geestelijk minderbedeelden dat met vuurwerk stunt en daarmee zichzelf en anderen in gevaar brengt.
Dat kleine groepje moet je aanpakken. Als in de dagen voor oud en nieuw in Duindorp met zwaar vuurwerk mensen in gevaar worden gebracht, dan zou je de daders tot 15 januari van de samenleving moeten isoleren. Dat hoeft niet in een cel, het mag ook gewoon in een jeugdhuis of iets dergelijks, maar je moet in elk geval voorkomen dat ze de volgende dag de boel weer op stelten zetten.

De afgelopen jaarwisseling is het op meerdere plaatsen lelijk mis geweest. Dat kan en mag je niet tolereren, maar met het afkondigen van een vuurwerkverbod geef je jezelf als overheid een akte van onbekwaamheid. Omdat je blijkbaar niet in staat bent je taak uit te voeren moeten de goeden, zoals zo vaak, ook nu weer onder de kwaden lijden.


Witgebefte zakkenvullers

Ik heb altijd geleerd dat de groep nooit de dupe mag worden van het gedrag van het individu. Een voorbeeldje? Als er in mijn onderwijstijd in een klas een misbaksel zat dat de sfeer voor de rest van de groep verziekte, dan ging-ie eruit. En als de directie met de mededeling kwam dat Jan toch de klas in moest, dan kreeg de directeur de keuze: Jan eruit of ik.

Niet eerlijk misschien, maar wel duidelijk. Natuurlijk heb je als overheid met meer zaken rekening te houden. Met de Weski's en hoe al die andere witgebefte zakkenvullers ook heten. Mensen die zich op kosten van de staat de kunst hebben eigengemaakt recht te praten wat zo krom is als een hoepel. Dat volk moet je negeren omdat het niet verdient serieus genomen te worden. En laat dan volgend jaar de mensen die dat leuk vinden en er verantwoord mee omgaan gewoon hun pijltje afschieten.
 

joszie

Moderator
Medewerker
Meer dat een dergelijk persoon niet aan mag/kan schuiven in alle talkshows waar verschillende anti's wel hun onwaarheden mogen dramatiseren.
 

Onze Partners

Bovenaan