Burgemeesters in Oost-Nederland verwachten niks van vuurwerkverbod: ‘Mogelijk averechts effect’

The Cigarman

Moderator
Medewerker
De meeste burgemeesters in deze regio verwachten niets van een vuurwerkverbod. Vuurwerk zal afgestoken blijven worden, zolang het over de grens eenvoudig te koop is en de politie te weinig mensen heeft voor handhaving. Burgemeesters verwachten meer van een intensievere jacht op illegaal knalspul.

Voor het tweede jaar op rij was er een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Het doel was het ontlasten van de zorg tijdens de coronacrisis. Hoewel de nieuwjaarsnacht rustig verliep en opnieuw minder slachtoffers zijn behandeld dan tijdens een reguliere jaarwisseling, werd overal veel vuurwerk afgestoken. GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dit jaar een permanent vuurwerkverbod afdwingen in de Tweede Kamer.

Levensgevaarlijke rotzooi​

,,Het draagvlak voor vuurwerk neemt af, maar we zien ook dat een verbod (nog) niet werkt”, reageert Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, op de rondvraag door de Stentor. Zo blijft een grote groep voorstander van de traditie en zijn consumenten- en illegaal vuurwerk simpel te koop in Duitsland en België.

Een verbod heeft ‘mogelijk een averechts effect’, denkt Sander de Rouwe (Kampen). ,,Vuurwerk blijft ons land binnenstromen. Sterker nog: je stimuleert en faciliteert zo onbedoeld de verkoop van illegale levensgevaarlijke rotzooi”, laat hij weten.
Cees van de Bos (Urk) zegt: ,,Het effect van de maatregel staat haaks op de intentie en dat baart mij zorgen.” Voor een effectief vuurwerkverbod zijn internationale afspraken nodig, stellen onder meer Mieke Baltus (Lelystad), Jan ten Kate (Staphorst) en Joost van Oostrum (Berkelland).

Intensievere jacht​

Een andere reden waarom de meeste burgemeesters geen heil zien in een verbod is het tekort aan politiemensen. In de nieuwjaarsnacht zijn simpelweg te weinig agenten beschikbaar om overtreders op heterdaad te betrappen. ,,Een verbod heeft weinig meerwaarde als deze niet of nauwelijks gehandhaafd kan worden”, vertolkt burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde dat bredere gevoel.

Wat effectiever wordt geacht is het intensiever speuren naar en onderscheppen van illegaal vuurwerk. ,,Linksom of rechtsom”, aldus Snijders. Volgens burgemeesters is dit zware vuurwerk in de meeste gevallen de bron van overlast, vernielingen en ongelukken. Afgelopen jaar werd al een record van 205.904 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Bron met poll: https://www.destentor.nl/regio/burg...rkverbod-mogelijk-averechts-effect~ac6288ae3/
 

GMP82

Zilveren Member
Wat effectiever wordt geacht is het intensiever speuren naar en onderscheppen van illegaal vuurwerk. ,,Linksom of rechtsom”, aldus Snijders. Volgens burgemeesters is dit zware vuurwerk in de meeste gevallen de bron van overlast, vernielingen en ongelukken. Afgelopen jaar werd al een record van 205.904 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen

I hate to say it, but F*CKING TOLD YOU SO!

Al slechts een jaar of 10...
 
Bovenaan