Burgemeester Schuiling over vuurwerk: 'Iedereen is er klaar mee, men is er zat van'

Richardus

Registered User
De coalitiepartijen in de gemeente Groningen staan niet als een front achter de nieuwe plannen voor het vieren van oud en nieuw. Vooral het afsteken van vuurwerk zorgt voor verdeeldheid.

Het Groningse college van burgemeester en wethouders heeft laten weten dat ze een vuurwerkvrije gemeente willen. Op dit moment is er nog geen landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk. GroenLinks, de grootste partij in de raad, is blij met de opstelling van de stadsbestuurders. De andere partijen hebben een andere mening.

Geen slachtoffers
'Wij hebben het afgelopen jaar gezien dat een verbod er in ieder geval toe leidt dat er geen slachtoffers zijn', zegt Mirjam Wijnja (GroenLinks). De partij heeft zich wel vaker uitgesproken voor een verbod op vuurwerk. 'Het is niet de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer en dan moeten wij de plannen klaar hebben liggen.'

Stadse plannen
Over die plannen werd woensdagavond gedebatteerd. Zo wil het stadsbestuur onder meer inzetten op een lichtshow en het aftelmoment op de Vismarkt zou ook meer smoel moeten krijgen. De plannen zijn vooral gericht op de stad Groningen en dat vinden meerdere coalitiepartijen niet fijn om te lezen.

'We moeten de wijken ook alternatieven bieden. Ik zie nog niet iedereen vanuit mijn wijk naar de Grote Markt gaan', zegt Edger Heemstra (ChristenUnie). Zijn partij wil vooralsnog niet overstappen naar een algeheel vuurwerkverbod. 'We moeten zoeken naar de balans tussen het behouden van een traditie en het invoeren van vernieuwing.'

'Absurd'
Burgemeester Koen Schuiling (VVD) noemt het proces naar een andere viering van oud en nieuw een proces van de lange adem. Hij wil dat Groningen voorop gaat lopen. 'Iedereen is er gewoon klaar mee, men is er zat van', zegt de burgemeester over het afsteken van vuurwerk. Hij vindt dat de voorbereidingen op de jaarwisseling absurd zijn omdat de gemeente er al vanaf september mee in de weer is en het teveel geld kost.

Schuiling wil graag doorpakken met de nieuwe plannen rondom oud en nieuw. Zo is hij enthousiast over een lichtfestival. Iets wat we in Nederland nog niet kennen. 'Ik heb het in het buitenland voorbeelden gezien die leuk zijn voor oud en jong. Daar heeft de middenstand ook wat aan.' Omdat de ondernemers ook een voordeel behalen bij zo'n lichtshow, hoopt de burgemeester dat de middenstand ook een financiële bijdrage wil doen voor de organisatie. Op die manier hoeft de gemeente niet voor alle kosten op te draaien.

Ideologisch zijn we niet tegen
Het algehele vuurwerkverbod dat het stadsbestuur voorstaat leidt ook niet tot unaniem enthousiasme bij de PvdA-fractie. 'Ideologisch zijn we niet tegen, maar hoe ziet de burgemeester het voor zich? We hebben eerder gezegd dat een lokaal verbod niet haalbaar is als er geen landelijk verbod is.'

D66 is van mening dat het organiseren van een lichtshow, in plaats van het vuurwerk, geen taak is voor de gemeente. 'In de jaren hiervoor hebben we het ook niet gedaan in verband met de kosten', zegt Ido Venhuizen (D66). 'Op dit moment ondersteunen we de wens voor een volledig vuurwerkvrije gemeente niet.' Toch sluit Venhuizen niet uit dat het partijstandpunt over een aantal jaren wordt bijgesteld. 'Laten we kijken waar we over een aantal jaar staan.

Verbod op vuurwerk
De burgemeester is duidelijk; hij wil een verbod op het afsteken van vuurwerk. Toch legt hij vooralsnog geen voorstel op tafel om een lokaal vuurwerkverbod in te stellen. Hij laat weten dat een nationaal vuurwerkverbod wel dichterbij is dan 'een aantal mensen denken.' Mocht dat verbod er voorlopig niet komen, dan zal de gemeente zich gaan buigen over de eventuele komst van vuurwerkzones.

 
Laatst bewerkt:

SrCl2

Registered User
Helaas werkt de link in Richardus' bericht niet (meer), hier is de juiste link:

En ik dacht nog wel dat de VVD een vuurwerkminnende partij was.
(Zie ook: https://freakpyromaniacs.com/index....r-vuurwerk-moet-weer-toegestaan-worden.63475/ ).
 

Richardus

Registered User
Tnx, gefixed.

Schuiling wil enkel beste jongetje van e klas/land zijn, "voorloper" zoals hij het zelf noemt. Met al z'n idiote ideetjes in de loop van z'n burgemeesterschap is hij al het mok/mikpunt van alle Stadjers en is iedereen hem liever kwijt dan rijk. Maar hij gaat met bord voor z'n kop door, z'n eigen ego als enige leidraad; zichzelf als voorloper in de kijker spelen, en als geboren Rotterdammer rijst er wel een vermoeden waar hij naar reikt.

Daarbij is hij nu een slaafje van GroenLinks in de gemeenteraad. Nog een wonder dat er nog zoveel Stadjers vvd hebben gestemd, maar Haren hoort er tegenwoordig bij...
 

Schuim

Registered User
Ik denk dat deze man te veel met de zelfde mensen uit eten gaat en een beetje eenkennig word..
Waar die die onzin vandaan haalt..

Maar, blij dat er ook partijen zijn in Groningen die het wel snappen!
 

GMP82

Zilveren Member
Begin meer en meer begrip te krijgen voor het idee van een gekozen burgemeester.

Dit is een burgervader, die schijt heeft aan z'n 'kinderen'. Vaders wil is wet.
 

Schuim

Registered User
Begin meer en meer begrip te krijgen voor het idee van een gekozen burgemeester.
Dat zou in het geval van Groningen er niet gunstiger op worden met het GL bolwerk.
Maar een gekozen burgemeester is echt wel een pijlpunt aan het worden in NL.
 

vegetto

Registered User
Ligt het aan mij of is dit zinnetje , Hij laat weten dat een nationaal vuurwerkverbod wel dichterbij is dan 'een aantal mensen denken, gewoon bangmakerij of toch een verontrustend zinnetje ?
 
Bovenaan