Bruls teleurgesteld over vuurwerk: ‘Middelvinger naar de gemeenteraad’

The Cigarman

Moderator
Medewerker
67a4f91c-47e4-3e42-b95d-27ef3734ed07.jpg


ARNHEM - Hoewel er een verbod gold, werd er afgelopen jaarwisseling toch volop vuurwerk afgestoken in Nijmegen. Burgemeester Hubert Bruls is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het gedrag van zijn stadgenoten: “Zo veel geld uitgeven aan iets dat binnen een kwartier opgestookt is, vind ik een van de grootste verspillingen die de mensheid ooit heeft bedacht.”
“Ik ben heel gevoelig voor tradities,” vertelt Bruls in De Week van Gelderland, “Maar iedereen van mijn leeftijd moet toegeven dat zo’n veertig à vijftig jaar geleden vuurwerk helemaal niet zo’n grote traditie was in grote delen van het land.”

Democratisch besluit​

“Ik vind vuurwerk afsteken tijdens een verbod een middelvinger naar mensen en dieren om je heen en naar de democratische gemeenteraad. Onze gemeenteraad heeft het verbod jaren geleden met een grote meerderheid besloten. Blijkbaar zijn er mensen in de stad die het fijn vinden om vrijheden te hebben, maar als de mensen die democratisch gekozen zijn een besluit nemen, dan toch zelf bepalen wat ze doen. Ja, dat is natuurlijk niet hoe het werkt, hè?”

Twaalf bekeuringen​

“Er waren heel mooie pijlen bij,” grapt Bruls. “Het was meer dan afgelopen twee jaar en het is wel duidelijk dat het verbod is overtreden, maar als je het vergelijkt met 2019, dan viel het denk ik wel mee.”
In de weken voorafgaand aan de jaarwisseling kregen twaalf mensen in Nijmegen een bekeuring en zijn er tientallen gewaarschuwd. Op de avond zelf was bekeuren volgens Bruls niet mogelijk: “Je moet mensen op heterdaad betrappen en dat kan niet op een avond waarop de politie haar handen vol heeft aan het beschermen van ambulance- en brandweermedewerkers.”

Stijgende lijn​

Een van de redenen waarom het verbod dit jaar door velen is genegeerd, is volgens Bruls de onduidelijkheid: “Het is gewoon onhandig gebleken, en dan druk ik het nog mild uit, dat er in een paar gemeenten een geheel verbod was, in andere een half verbod en in nog andere gemeenten helemaal geen verbod. Het is simpeler als je gewoon een verbod hebt dat voor het hele land geldt.”
Bruls denkt dat het een kwestie van gewenning zal zijn. “Er is een meerderheid die geen vuurwerk meer wil, in mijn stad zeker, en dat was tien jaar geleden niet het geval. Als steeds meer gemeenten meedoen, dan kunnen we deze stijgende lijn voortzetten.”

Bron: https://www.gld.nl/nieuws/7834813/b...er-vuurwerk-middelvinger-naar-de-gemeenteraad
 
Bovenaan