Brabantse burgemeesters doen oproep: verbied ook het bezit van vuurwerk

Plum Bloom

Registered User
Burgemeesters van grote steden in de provincie Noord-Brabant willen dat ook het bezit van vuurwerk deze jaarwisseling wordt verboden. Hierdoor kan de handhaving van het vuurwerkverbod verbeteren. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma zegt in het AD dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) regelmatig mensen tegenkomen die zeggen dat ze vuurwerk alleen op zak hebben. "En dan kun je niets", aldus Jorritsma.

Jorritsma, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, vreest dat mensen over de grens hun vuurwerk zullen kopen om dit vervolgens in Nederland af te steken.

"Samen met mijn collega's Theo Weterings van Tilburg en Jack Mikkers van Den Bosch heb ik nadrukkelijk voor een landelijk vuurwerkverbod gepleit. Dat is er gekomen. Maar dan moet wél geregeld zijn dat we dat verbod goed kunnen uitvoeren", benadrukt de Eindhovense burgemeester.

Ook Paul Depla van Breda schaart zich achter de oproep. De burgemeesters zien het liefst dat in België de verkoop aan Nederlandse klanten wordt verboden. "Het zou voor de veiligheid én voor de duidelijkheid naar alle inwoners veel schelen als de landen hun zaken op elkaar afstemmen", zegt Weterings in de krant.

Door de drukte in de Nederlandse ziekenhuizen vanwege het coronavirus mag geen vuurwerk worden verkocht of afgestoken. Nederlanders mogen wel maximaal 25 kilo vuurwerk in het buitenland kopen en mee naar huis nemen.

Eerder deze week pleitte burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal ook al voor een eenmalig invoerverbod op vuurwerk uit Duitsland.

Een week geleden maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) bekend dat de vuurwerkbranche van het kabinet een compensatie van 40 miljoen euro krijgt. Dat geld is bedoeld om personeelskosten, het gebrek aan omzet en extra kosten zoals transport te vergoeden.

 

roelz

Registered User
Bestuurdertjes raken een beetje in paniek en gaan wild om zich heen slaan, ik denk dat ze een beetje onderschat hebben wat de gevolgen zijn van een NL verbod, files naar BE, vraagstuk handhaving, Duitse handelaren die zich voorbereiden op een invasie van vuurwerk kopers en de vele protesten. Dit hele gebeuren is nog niet over, het krijgt nog wel een staartje denk ik.
 

joszie

Moderator
Medewerker
Ooit had ik het idee dat de burgemeesters van dit land er voor alle burgers uit de gemeente zou zijn. Hoe naïef kon ik zijn.
tegenwoordig zijn veel burgemeesters sensatie beluste, hype media gelovende mafkezen die niets om nuance geven.
Bruls voorop.
 
Laatst bewerkt:

shinji

Moderator
Medewerker
Kan me nog herinneren dat in de 70ties oud en nieuw een complete chaos was hier in t westland. Aan siervuurwerk was er nog niets te krijgen, behalve de pakketjes van de rijdende bakker of de leesmap. Knallen konden we dankzij de kampers uit den haag echter volle bak. Elk dorp had zn eigen plein om los te gaan en daar gingen dan ook auto's, caravans etc op t vuur en was t een groot feest. na oudjaar werden de wegen en straten opnieuw geasfalteerd en gelegd, t hoorde erbij. Burgemeesters waren er toen ook voor de burgers en vonden t allemaal wel onwenselijk, maar hielden t daarbij. Dat dit niet meer kan in deze tijd kan ik begrijpen, maar de winst, wat betreft de beperking van de schade en losbandigheid die ze in de jaren daarna bereikt hebben gooien ze nu weer te grabbel. heel jammer weer
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan