Bodegraven-Reeuwijk voor siervuurwerk, tegen knalvuurwerk

Moontan

Moderator
Medewerker
Bodegraven-Reeuwijk voor siervuurwerk, tegen knalvuurwerk

Driekwart van de inwoners van Bodegraven- Reeuwijk is voor een verbod op knalvuurwerk, maar tegen een verbod op siervuurwerk. Dat blijkt uit een enquête onder stemgerechtigden tijdens de Europese verkiezingen afgelopen 23 mei, ingevuld door maar liefst 8.768 inwoners.

Verdeeld over consumentenvuurwerk
Gevraagd naar de mening over consumentenvuurwerk in het algemeen zijn inwoners meer verdeeld: 50 procent is voor een verbod, de andere helft is daartegen. Wel is een duidelijk verschil te zien in leeftijd: twee derde van de inwoners ouder dan 75 jaar is voor een verbod op consumentenvuurwerk, twee derde van de inwoners jonger dan 35 jaar is tegen een verbod.

Vuurwerkvrije zones
Uit de enquête blijkt verder dat 65 procent van de inwoners het aanwijzen van vuurwerkvrije zones niet als taak van inwoners zelf beschouwt. Deelnemers aan de enquête zijn het oneens over de eventuele uitbreiding van vuurwerkvrije zones: de helft antwoordt hierop positief, de andere helft negatief. Als suggestie voor vuurwerkvrije zones worden onder meer natuurgebieden, scholen en verzorgingshuizen genoemd.

Representatief onderzoek
Door het omvangrijke aantal van 8.768 deelnemers aan de enquête geldt het onderzoek als representatief. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek kunnen betrouwbare uitspraken worden gedaan.

Gemeenteraad
De uitkomsten van het onderzoek worden besproken door de gemeenteraad en dragen bij aan eventuele besluitvorming over dit onderwerp.

https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/bodegraven-reeuwijk-voor-siervuurwerk-tegen-knalvuurwerk
 

Schuim

Registered User
Omdat die waarschijnlijk "gemiddeld" stemmen zijn deze gewoon niet benoemd.
Maar de complete samenvatting van het onderzoek is wel representatief voor wat "de bewoners er van vinden" door het grote aantal deelnemers wat een meening heeft gegeven tijdens een officieel moment.

Echter zijn er natuurlijk de nodige vragen te stellen of er, bijvoorbeeld, wel een goede gemengde steek genomen is door bijv de leeftijden die zijn komen stemmen ten tijden van zo iets "onbelangrijks" (dat vind de gemiddelde Nederlander niet ik) als de EU verkiezingen.
Maar dan zo kun je bijna elk onderzoek strippen.

Ik had het persoonlijk een betere keus gevonden om een vraag als deze te stellen bij de landelijke verkiezingen, hoewel dan bijv. "de jeugd" het ook maar wat graag laat afweten. :cautious:
 
Bovenaan