This is a scrolling ticker line using pure CSS and HTML! This ticker system comes included as part of all Nulumia themes.
You can customize these lines in your admin panel, works purely off Style Properties!
You can even add links, and other HTML markup! Responsive and customizable.

B en W Breda: vuurwerkvrije zones vast regelen in de APV

horsebrand

Registered User
BREDA - Vuurwerkvrije zones, een grotere rol voor bewoners en Buurtpreventie en misschien wel een centrale vuurwerkshow in de stad. De gemeente Breda verkent de diverse maatregelen om de overlast rond de jaarwisseling met het afsteken van vuurwerk aan te pakken. Maar makkelijk is het niet, zolang het legale vuurwerk vrij beschikbaar blijft in Nederland.

Iedere gemeente worstelt met een strategie om de jaarwisseling zo rustig mogelijk door te komen, zonder al te veel ellende met vuurwerk. De politie, brandweer en toezicht en handhaving (boa's) in Breda pleiten voor een ‘vuurwerkbeperkende maatregel’. B en W onderzoeken nu wat er moet gebeuren. Ze kijken onder meer naar de grote steden en een gemeente als Wijk bij Duurstede. Jongeren in die gemeente worden beloond voor het beperken van de vuurwerkschade.

Positief
,,Die aanpak wordt zeer positief gewaardeerd”, meldt burgemeester Paul Depla namens B en W in een raadsbrief. Hij wil hiermee aan de slag. De aanpak lijkt op die van Breda-Noord, waar jongeren in overleg met toezicht zich ook inzetten tegen overlast. Zo wordt in die wijk gewerkt met een knaldetectiesysteem, waarbij microfoons knallen en explosies lokaliseren.
Inmiddels worden er voorbereidingen getroffen om vuurwerkvrije zones op te nemen in de APV, mocht de politiek die wenselijk achten kan snel geschakeld worden. Een mogelijkheid is ook dat de gemeente per wijk een plek aanwijst om vuurwerk af te steken. De gemeente zorgt dan voor brillen, zonder het vuurwerk in andere delen van de wijk te verbieden.

Buurtpreventie
Zo wordt ook gedacht aan een professionele vuurwerkshow op een centrale plek in de stad. Volgens de politie kan ‘centraal vuurwerk’ een positief effect hebben ‘op de beleving van de jaarwisseling voor de stad als geheel’. Een optie is ook bewoners in een straat of buurt te vragen toezicht te houden, samen met Buurtpreventie. Een verkenning hiervoor loopt, meldt de burgemeester.
Hoe dan ook, de opgave is lastig: ,,Zolang het legale vuurwerk vrij beschikbaar is in Nederland, is het een illusie dat 100 procent vuurwerkbeperking, gedurende de acht uur rond de jaarwisseling, door de overheid valt af te dwingen. Draagvlak onder bewoners is essentieel.” B en W komen op korte termijn met voorstellen.

https://www.bndestem.nl/breda/b-en-w-breda-vuurwerkvrije-zones-vast-regelen-in-de-apv-br~a33423eb/
 

Sweet Laker

Registered User
De gekte is overal en al jaren. Het begint zich alleen langzaam te ontsluiten. Gelukkig is er een hoogleraar die zijn mond durft open te doen en enigzins blijk van gezond verstand lijkt te hebben.
 

horsebrand

Registered User
Vooralsnog komt er geen verbod in Breda gelukkig. Maar ook hier in mijn buurt werd er iedere avond door een bepaalde groep randdebielen gegooid met illegaal knalvuurwerk. Gelukkig zijn deze op heterdaad betrapt en aangehouden.
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
In mijn omgeving ervaar ik juist minder en minder geknal. Niet dat het helemaal weg is maar het is beduidend minder. Een tegenstander zal dat nooit toegeven maar het zou anderen toch ook moeten opvallen?
 
  • Like
Reactions: AWG

vonk

FPM Moderator
Medewerker
In mijn omgeving ervaar ik juist minder en minder geknal. Niet dat het helemaal weg is maar het is beduidend minder. Een tegenstander zal dat nooit toegeven maar het zou anderen toch ook moeten opvallen?
100% eens Baron, elk jaar wordt het minder. Een goede ontwikkeling alleen daar wil een tegenstander inderdaad niet aan.

Nog zo'n stemming maker is dat knaldetectie systeem, ik wil de beelden van zo'n systeem wat dan opgehangen moet zijn in een gemeente wel eens zien. En dan nog wat, wie houd dat in de gaten dan om zeg 0100 uur in de nacht? Kom op zeg dat is echt bangmakerij.
 

horsebrand

Registered User
100% eens Baron, elk jaar wordt het minder. Een goede ontwikkeling alleen daar wil een tegenstander inderdaad niet aan.

Nog zo'n stemming maker is dat knaldetectie systeem, ik wil de beelden van zo'n systeem wat dan opgehangen moet zijn in een gemeente wel eens zien. En dan nog wat, wie houd dat in de gaten dan om zeg 0100 uur in de nacht? Kom op zeg dat is echt bangmakerij.
Het is bijna elke avond wel raak ja de laatste weken. Ik vertrouw die depla ook voor geen meter. En speciale plekken voor vuurwerk? Vergeet t maar daar begin ik niet aan.
Speciale plekken gaat toch niks worden. Leuk hoor zoveel mensen bij elkaar op één plek. Lekker veilig ook. De één nog zatter dan de ander. Ik ga daar niet tussen staan. Ik heb hier voor m'n deur genoeg ruimte. En verdomme gestookt zal daar worden !
 

Sweet Laker

Registered User
Er zijn daarbij genoeg plekken waar groepen mensen al samen komen (kwamen,.) om samen van mooi vuurwerk te genieten. Ik zie niet anders gebeuren, maar ik meen te lezen dat dit van de overheid niet mag en er schijnheilig allemaal regeltjes bij betrekt die het niet meer te bekostigen maken. Blijkbaar dulden zij geen concurrentie en mag het alleen als zij vinden dat het ergens mag.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Breda wil vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling

Breda stuurt aan op de invoering van vuurwerkvrije zones in 2020. Er moet weliswaar nog een besluit worden genomen, maar nu al blijkt uit discussies in de gemeenteraad dat het invoeren van beperkende maatregelen alles behalve een taboe meer is.

Ondanks ‘alle sentimenten en emoties’ die gepaard gaan met het onderwerp vuurwerk, wekt geen enkele fractie de indruk alles bij het oude te willen laten. Integendeel, tijdens een discussie over de ‘Notitie vuurwerk tijdens jaarwisseling’ die donderdagavond plaatsvond leek het er op dat de partijen al voorsorteren op de invoering van vuurwerkvrije zones in 2020.

Dit jaar gaat het er niet meer van komen, liet burgemeester Paul Depla weten. Daarvoor is het debat te laat op gang gekomen, iets wat Depla zich erg aantrekt en waarvoor hij zijn excuses heeft aangeboden. De fracties deden niet moeilijk en gingen meteen mee met Depla’s voorstel om dan maar in 2020 te gaan experimenteren met vuurwerkvrije zones. Dat leidde al snel tot de vraag: wie gaat een eventueel vuurwerkverbod handhaven? De politie heeft al laten weten dat het niet mogelijk is om extra agenten in te zetten omdat ze het al druk genoeg hebben rond oud en nieuw.

Depla beaamde dat de invoering van vuurwerkvrije zones een hoge mate van symboliek met zich meebrengt. Dat brengt een risico met zich mee: ,,Bewoners veronderstellen dat de regels er niet voor niets zijn en dat er wordt ingegrepen als ze worden overtreden. De overheid raakt zijn geloofwaardigheid kwijt als we dat niet doen.’’
De burgemeester wil dan ook ingrijpen in wijken waar het toch fout gaat met het afsteken van vuurwerk. ,,Als je het vertrouwen hebt beschadigd, dan betekent dat straf voor een bepaalde buurt.’’
Verantwoordelijk voor de organisatie
Hij pleit ook voor een centrale locatie om vuurwerk af te steken, zoals het Chasséveld. ,,Dan moeten we ook kijken naar wat dat kost’’, zei Depla. ,,Want we worden dan wel verantwoordelijk voor de organisatie.’’
Typische reflex
Dat vond CDA-fractiechef Jeroen Bruijns een ‘typisch sociaal-democratische reflex’: ,,Het is blijkbaar vanzelfsprekend dat de gemeente de kosten draagt.’’ Zo doen de meeste andere steden het ook, zei de burgemeester: ,,Maar u kunt gerust ruimte bieden aan anderen om zo’n vuurwerkshow te organiseren.’’

Bron: https://www.bndestem.nl/breda/breda-wil-vuurwerkvrije-zones-tijdens-jaarwisseling~a29035ef/
 

Chrissie81

Registered User
Straf voor een bepaalde buurt...? Tja denk dat er weinig buurten zijn waar iedereen zich aan een vuurwerkvrije zone gaan houden hier gezien wat er nu al wordt afgestoken...
 

Z@P

Registered User

Onze Partners

Bovenaan