Amsterdams afsteekverbod stap dichterbij, maar vuurwerkvrije jaarwisseling 'niet realistisch'

Moontan

Moderator
Medewerker
Amsterdams afsteekverbod stap dichterbij, maar vuurwerkvrije jaarwisseling 'niet realistisch'

De kans wordt steeds groter dat het afsteken van vuurwerk door particulieren de komende jaarwisseling verboden is in de stad. Het stadsbestuur heeft deze week ingestemd met een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het is nu - na een inzageperiode - aan de gemeenteraad om in te stemmen met die aanpassing.


Als dat in november (dan wordt het voorstel behandeld door de gemeenteraad) ook gebeurt, dan is het afsteken van vuurwerk in de stad straks verboden. Professionele vuurwerkshows en het gooien van knalerwten en het afsteken van sterretjes blijft wel toegestaan. De huidige coronacrisis is voor het stadsbestuur geen reden om het afsteekverbod uit te stellen.
Amsterdam gaat met het afsteekverbod verder dan het landelijke verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk dat dit jaar ingaat. In andere delen van het land blijft het afsteken van sierpotten en bijvoorbeeld grondbloemen wél toegestaan.

Niet vuurwerkvrij
Ondanks het afsteekverbod zal de komende jaarwisseling niet 'vuurwerkvrij' zijn, zo schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de raad. 'Er zal een uiterste inspanning geleverd worden om een afsteekverbod te handhaven, maar we moeten realistisch zijn.'
De politie is momenteel bezig met een plan voor de handhaving van het verbod. 'Het college rekent er verder op dat de landelijke overheid en de politie aanvullende maatregelen nemen tegen de handel in- en het afsteken van illegaal vuurwerk.'
Het verbieden van de verkoop van consumentenvuurwerk in de stad kan Halsema niet. Maar om toch tot een oplossing te komen gaat de gemeente begin deze maand wel om tafel met de vuurwerkverkopers in de stad.

Nieuwe vorm
Nu het afsteken van vuurwerk zijn langste tijd gehad lijkt te hebben in de Amsterdam, wil de burgemeester wel zoeken naar een nieuwe vorm voor het feest rond oud en nieuw. Voor de 'bouw van een nieuwe traditie' is inmiddels een aanbesteding gestart. Mensen of partijen met creatieve ideeën kunnen zich bij de gemeente melden.

 

Schuim

Moderator
Medewerker
Ik denk dat dat zoontje van Halsema vrolijk zelf met de Cobra's staat te tossen naar oude oma'tjes en kinderboerderijen.
Dus dan kan ze nu maar beter aankondigen dat het waarschijnlijk niet overal vuurwerk vrij kan zijn.
Bij haar thuis bijvoorbeeld..
En die paar "wijken" waar de politie toch al niks te zeggen heeft.
 

Puur

Registered User
het is toch te zot voor woorden.
der eigen gezin en zijzelf doen alles wat tegen de wet is en ze zit er nog steeds..afzetten dat mens.
en als de politiek nu eens ballen toonde en zeggen vanaf jaar......is het verboden in heel het land....
dan weet je tenminste waar je aan toe bent.
nu gaan ze naar plekken waar het wel mag en krijgen we daar weer gezeik....
dit is het laatste jaar en dan zijn we klaar......punt.
 

Beekje

Registered User
Weet je wat het punt hierin is, zij moet het naar buiten brengen. Maar als er een wankelt dan is zij het maar we krijgen haar maar moeilijk te spreken.

De raad en het college hebben uiteindelijk de zeggenschap en daar moet ze ergens in mee. Alleen er wordt tekort gedaan en daar zijn we nu voor aan het vechten.

Het besluit kwam omdat er van de 43 er maar twee tegen waren......tja dan komt het ergens ook niet goed. Maar ze zijn zich nergens van bewust en is uit emotie gestemd. Daar komt bij dat een stad als Amsterdam en Rotterdam er gewoon vanaf wil. Dus moeilijk op een normale manier tussen te komen
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Dialoog met de stad
Een belangrijke voorwaarde voor succes is voldoende draagvlak voor de verandering onder Amsterdammers. Om dat draagvlak verder op te bouwen is goede communicatie cruciaal. Daarbij zal niet alleen aandacht zijn voor wat er precies gaat veranderen en wat dat betekent voor Amsterdammers, maar wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het waarom. Die gesprekken zullen we moeten voeren met alle Amsterdammers, maar vooral met de groep die graag vuurwerk afsteekt en het meeste moeite zal hebben met de verandering.

Het college realiseert zich dat tradities vaak diepgeworteld zijn. Vooral Amsterdammers die wel van vuurwerk houden, zich aan de regels houden en niet voor problemen zorgen, zullen moeite hebben met het afsteekverbod – temeer als dat afsteekverbod alleen geldt in Amsterdam. Daarom zullen Amsterdammers op verschillende manieren, online en offline, worden gevraagd om mee te denken en te reageren op de plannen, zowel voor het afsteekverbod als voor de alternatieve viering. Hierover zult u in het najaar nader worden geïnformeerd.
 
Bovenaan