Amsterdam een jaar uitstel

roelz

Registered User
Amsterdam gaat het voorgenomen vuurwerk verbod een jaar uitstellen:

Tijdens de komende jaarwisseling zou in Amsterdam een vuurwerkverbod gelden. De coronacrisis gooit echter roet in het eten: het is volgens burgemeester Femke Halsema ‘onvermijdelijk’ om het afsteekverbod een jaar uit te stellen.

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt niet dit jaar aangepast, maar zal pas gelden vanaf de jaarwisseling 2021-2022.


Volgens Halsema zijn er door de coronacrisis beperkte alternatieven voor kleine, gereguleerde vieringen en is de handhaving van het vuurwerkverbod door het rondwarende virus een ‘schier onmogelijke opgave’. Ook zouden de juridische en financiële risico’s bij doorvoering van het verbod groter zijn dan voorzien.

De burgemeester vindt het ‘onverantwoord’ om politieagenten en handhavers dit jaar te vragen om de extra taak op zich te nemen. De handhaving van de coronamaatregelen heeft veel van ze gevraagd, terwijl de weerstand op straat groeit. Dat zou er volgens Halsema voor kunnen zorgen dat burgers zich tegen de politie en handhavers keren als ze gaan handhaven op het afsteken consumentenvuurwerk.

Daarbij blijven nachtclubs en discotheken voorlopig gesloten. Halsema verwacht daarom, ook tijdens de jaarwisseling, een groot aantal illegale feesten. Om daarop te handhaven zijn boa’s en agenten hard nodig.



https://www.parool.nl/amsterdam/vuu...d-handhaving-onmogelijk-door-corona~bce453de/
 

stefantvs

Administrator
Medewerker
wat is dit nou weer voor zin zeg ! ze blijft er echt alles aan doen om vuurwerk er negatief uit te laten komen.
maar voor de amsterdamse freaks ben ik blij

De burgemeester vindt het ‘onverantwoord’ om politieagenten en handhavers dit jaar te vragen om de extra taak op zich te nemen. De handhaving van de coronamaatregelen heeft veel van ze gevraagd, terwijl de weerstand op straat groeit. Dat zou er volgens Halsema voor kunnen zorgen dat burgers zich tegen de politie en handhavers keren als ze gaan handhaven op het afsteken consumentenvuurwerk.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Leuk voor de Amsterdamse vuurwerkliefhebbers en verkopers.
Maar wat een willekeur zeg daar in Amsterdam. Dan wel, dan niet, dan wel......
 

Plum Bloom

Registered User
En nu maar hopen op een sneeuwbaleffect. Van dagblad de Gelderlander hebben de Arnhemse vuurwerkliefhebbers vooralsnog niets te verwachten. Geen letter te vinden over dit zeer nieuwswaardige feit. Past kennelijk niet in het straatje van de redactie.


VVD Arnhem legt Amsterdams vuurwerkbeleid neer bij Marcouch

ARNHEM - De Arnhemse VVD-fractie wil van burgemeester Ahmed Marcouch weten of hij, in navolging van Amsterdam, overweegt het lokale vuurwerkverbod een jaar uit te stellen. Alternatieven zouden door de coronacrisis niet goed uit de verf komen. Bovendien is handhaving in deze tijd een 'onmogelijke opgave'.

De liberalen willen weten of Marcouch deze visie van zijn collega Femke Halsema deelt. Nu was de partij al nooit voorstander van het lokale verbod waar de Arnhemse gemeenteraad begin juli toe besloot. "Hoeveel straathoeken heeft Arnhem?", vroeg fractievoorzitter Leendert Combee zich vorige week nog hardop af. "Zoveel handhavers zijn er nodig om dat te regelen."

Marcouch vroeg de raad onlangs om meer geld voor extra handhavers. Onder meer voor de inzet rondom het lokale vuurwerkverbod. Dat kreeg hij niet.

 

Plum Bloom

Registered User
Uit de Telegraaf van vandaag:

De stad wilde het afsteken van vuurwerk door particulieren met oud en nieuw al dit jaar verbieden, omdat er tijdens de jaarwisseling steeds meer incidenten zijn met overlast, schade en letsel als gevolg. Hoewel er veel steun was van bewoners voor het verbod, kondigden zo’n twintig vuurwerkverkopers in de stad juridische stappen aan tegen het verbod. Zij vinden de overgangstermijn tekort. „Mede op basis van extern juridisch advies wordt het op korte termijn invoeren van het afsteekverbod juridisch risicovol geacht”, aldus Halsema.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Ik (en ik neem aan jullie ook) ben heel erg benieuwd welke risico,s Halsema hiermee bedoelt. Zeer interessant.

De tegenpartij reageerde natuurlijk ontstemd over het uitstel van het vuurwerkverbod.
 

Koetje

Registered User
"Amsterdam verandert in een rampgebied met oud en nieuw" :ROFLMAO::ROFLMAO:
hahaha rubberen tegelpartijtje zijn echt niks gewend. Zal ook wel geen 1 Amsterdammer bij zijn in die partij :sick: 🤮
 

Plum Bloom

Registered User
Ik (en ik neem aan jullie ook) ben heel erg benieuwd welke risico,s Halsema hiermee bedoelt. Zeer interessant.

Ik houd het voor mogelijk dat de angst bestaat dat de Raad van State uiteindelijk zal bepalen dat gemeentelijke totaalverboden in strijd zijn met Europese wetgeving.

Uit een VNG-ledenbrief van 1 november 2019:

Een gemeente bepaalt zelf het geschikte moment om een algeheel vuurwerkverbod in te voeren. Wel geven wij mee dat ondernemers voor de vuurwerkverkoop al investeringen en uitgaven kunnen hebben gedaan. Ook zijn er afspraken nodig over de handhaving van een algeheel vuurwerkverbod. Verder adviseren wij gemeenten om met het oog op Europees recht bij de motivering van de Algemene Plaatselijke Verordening overwegingen op te nemen waarom het verbod naar lokale omstandigheden geschikt, proportioneel en noodzakelijk is om redenen van openbare orde, openbare veiligheid, de volksgezondheid of de bescherming van het milieu.


@Koetje: wonen er nog wel Amsterdammers in Amsterdam dan?
 
Laatst bewerkt:

Pindo89

Member
Ook zouden de juridische en financiële risico’s bij doorvoering van het verbod groter zijn dan voorzien.
Ik (en ik neem aan jullie ook) ben heel erg benieuwd welke risico,s Halsema hiermee bedoelt. Zeer interessant.

Ik houd het voor mogelijk dat de angst bestaat dat de Raad van State uiteindelijk zal bepalen dat gemeentelijke totaalverboden in strijd zijn met de (Europese?) wet. Daarnaast zal vrees voor miljoenenclaims wellicht ook een rol spelen. Komt misschien wel goed uit dat het coronatijd is, kunnen ze zich mooi daarachter verschuilen om te verbloemen dat ze zich hebben geblameerd. Wat een prutsers. Zoiets zoek je toch eerst uit voordat je zo'n maatregel neemt?

@Koetje: wonen er nog wel Amsterdammers in Amsterdam dan?
Meer expats en juppen nu
 

Plum Bloom

Registered User
Mail van 11 maart j.l.:

Beste inspreker,

Begin november jl. stuurde ik u het bericht dat de voorgenomen introductie van een lokaal afsteekverbod van vuurwerk voor particulieren in Amsterdam niet nog in 2020 zou plaatsvinden. Mede vanwege de situatie rond corona werd namelijk besloten de hiervoor noodzakelijke wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) pas begin 2021 aan de gemeenteraad voor te leggen.

Op 16 februari van dit jaar heeft het college van burgemeester en wethouders inmiddels besloten de APV-wijziging voor besluitvorming naar de gemeenteraad te zenden. Met dit voorstel is ook de Nota van Beantwoording aan de raad meegestuurd. In de nota gaat het college in op alle inspraakreacties die vorig jaar zijn binnengekomen op het voornemen een algeheel afsteekverbod van consumentenvuurwerk in Amsterdam te introduceren.

In totaal hebben 1612 belangstellenden ingesproken. Daarvan heeft 77% (1245) laten weten vóór het Amsterdamse vuurwerkverbod te zijn en 22% (357) tegen. Dertien personen (1%) hebben neutraal ingesproken. Het leeuwendeel van de inspraakreacties is afkomstig van Amsterdamse burgers en instellingen. Toch zijn er ook 71 inspraakreacties van belangstellenden die buiten Amsterdam wonen. De Nota van Beantwoording stuur ik hierbij toe.

Rest mij u te melden dat de behandeling in de gemeenteraad van het voorstel om een afsteekverbod van consumentenvuurwerk in de APV op te nemen, gepland staat op woensdag 31 maart of donderdag 1 april. Voorafgaand aan de raadsvergadering wordt het onderwerp eerst besproken in de raadscommissie Algemene Zaken op 18 maart 2021. Op www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie vindt u hierover meer informatie.

Met vriendelijke groet,

Niek knol
Projectleider Viering Oud & Nieuw 2020/’21
 

Pindo89

Member
Zucht, maar ja, je hebt al gezien wat een totaal verbod deed, hoe willen ze een gedeeltelijk verbod gaan handhaven dan ?
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Wat wil de gemeenteraad van Amsterdam maken dan.
Een soort Disneyland in werkelijkheid?
Op de Wallen 1 rood lampje die je kan aanzetten met 1 euro?
Alle stoeptegels vervangen door rubberen stoeptegels zodat niemand zich bezeerd?
Je in het café van Smalle Lowietje een glas water kan bestellen in een jenever glas?
Als je cognac wilt, krijg je bruin water.
Alles verbieden wat ,gevaarlijk, is.
Vuurwerk, Ajax, glazen, coffeeshops, enz.

Of zijn de grijze duiven in de gemeenteraad rijp voor een enkeltje inrichting.
Je zou toch eens een ,risico, moeten nemen in het leven zeg?
 
Bovenaan