Negatief Amersfoort voert vuurwerkverbod in, maar waarschuwt gelijk: 'Geen capaciteit voor handhaving'

The Cigarman

Moderator
Medewerker
ae5eb5b0-f4ed-3c75-aa9a-84d1b26749ec.jpg


Amersfoort - De liefhebber van mooie potten siervuurwerk komt dit jaar in Amersfoort bedrogen uit. Nog dit jaar komt er in de stad een verbod op het afsteken van vuurwerk, als het aan het college ligt. "Het plezier van vuurwerk weegt niet langer meer op tegen de overlast die ermee gepaard gaat." Met dit verbod wil het stadsbestuur vooruitlopen op een landelijk verbod. Maar, zegt de stad er gelijk bij, voor handhaving is geen capaciteit.

Geen consumentenvuurwerk meer, in de hele stad. Alleen categorie 1 vuurwerk, ook wel bekend als kindervuurwerk blijft legaal.

De negatieve effecten van vuurwerk namen in Amersfoort, net als in veel andere steden, afgelopen jaren toe. De tolerantie voor vuurwerk daalde. "Ieder jaar raken mensen, waaronder hulpverleners, gewond, worden persoonlijke eigendommen vernield en klagen mensen over gevaarlijke situaties en geluidsoverlast", licht het college de keuze toe. "Het plezier dat een deel van de Amersfoorters beleeft aan het afsteken van vuurwerk weegt niet op tegen de nadelen." Daarom vindt het stadsbestuur dat er in de stad geen plek meer is voor het zelf afsteken van het consumentenvuurwerk.

Niet te handhaven​

Bij het aangekondigde verbod is wel een kleine kanttekening geplaatst: handhaven wordt niet haalbaar. "Voor goede handhaving op oudejaarsavond ontbreekt zowel capaciteit bij de overheid als draagvlak onder de vuurwerkliefhebbers." Daarnaast is vuurwerk kopen nog steeds legaal.
De gemeente wil vooral in gaan zetten op voorlichting. "Het zal nog een aantal jaar duren voordat de sociale norm zo gekanteld is dat alle mensen zich aan het verbod houden."
De gemeente gaat op zoek naar goede alternatieven voor het vuurwerk, zodat er mogelijk nieuwe tradities kunnen ontstaan. Aankomende jaarwisseling is er in ieder geval opnieuw een centraal aftelmoment. "Daarnaast gaan we kijken naar meer mogelijke alternatieven."

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/35...schuwt-gelijk-geen-capaciteit-voor-handhaving
 
Bovenaan