ALS ER GEEN DRAAGVLAK VOOR VUURWERKVERBOD IS, MOETEN WE DAT NIET WILLEN FORCEREN

Tony

Administrator
Medewerker
NIJMEGEN – Ondanks haar standpunt dat er beter helemaal geen vuurwerk afgestoken wordt, concludeert GroenLinks dat een vuurwerkverbod niet geforceerd moet worden als er geen draagvlak is. Een recente peiling onder Nijmegenaren wijst namelijk uit dat 84 procent van de ondervraagden niet ontevreden is met het verloop van de afgelopen jaarwisseling.

'Stad meenemen in verandering'

‘Het is duidelijk dat wij het liefst geen vuurwerk meer hebben,’ zegt GroenLinks-fractievoorzitter April Ranshuijsen, ‘maar we begrijpen dat voor veranderingen draagvlak nodig is. We kunnen een vuurwerkverbod niet in ons eentje opleggen aan de stad. Wel zie wij aanknopingspunten om wijkbewoners te attenderen op de mogelijkheid tot particuliere initiatieven voor bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones.’ Het principiële standpunt van de partij verandert daarmee niet. ‘We blijven kijken hoe je de stad kunt meenemen in verandering.’ Dit komt Ranshuijsen op het verwijt van de VVD de staan dat haar partij ‘de publieke opinie probeert om te vormen’.

Lappendeken

‘Laten we mensen die er hier een potje van maken aanpakken, maar de rest gewoon laten genieten’, vindt Nick de Graaf (VVD). ‘Of consumentenvuurwerk verboden moet worden moet een landelijke beslissing, niet iets wat wij hier op lokaal niveau moeten willen regelen.’ Dat vindt ook Yurre Wieken (SP): ‘Laten we lokaal geen lappendeken van regels creëren.’

Onacceptabel gedrag

Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) is blij dat ‘op een enkeling na iedereen het erover eens is dat vuurwerk bij oudjaar hoort’. Het echte probleem dat ervaren wordt tijdens de jaarwisseling zit in het normen en waardenkader. Ik schrik van het beeld in de onderzoekresultaten dat de mensen die voor de overlast zorgen en vuurwerk gooien naar hulpverleners het verschil niet schijnen te zien tussen baldadigheid en occeptabel gedrag, en dat ze zich verschuilen achter hoe zij benaderd worden door de handhavers.’ Dat laatste ziet Ranshuijsen juist als een aanknopingspunt: ‘Daar kunnen we iets mee. Met de juiste benadering kunnen we dus meer bereiken bij deze mensen.’

Investeren in sociale aspect

Het sociale aspect is dan volgens verschillenden een belangrijk instrument in het voorkomen van overlast in de toekomst. ‘We moeten investeren in een goede relatie, waarbij we elkaar op een prettige manier aanspreken en rekening houden met elkaar’, vindt Jesse Hijink (D66). Dit is ook de benadering die burgemeester Hubert Bruls (CDA) als het voornaamst beschouwt. ‘Wat we door het jaar heen in elkaar investeren is waar we met Oud en Nieuw het meeste baat bij hebben. Dat is wellicht de minst concrete aanpak, maar wel de belangrijkste. Het goede gesprek met overlastveroorzakers is belangrijk bovenop natuurlijk het handhaven.’

Centrale vuurwerkshow

De suggestie van een centrale vuurwerkshow of lichtshow als alternatief kan niet bij iedereen veel enthousiasme rekenen. ‘De stad blijkt daar verdeeld over,’ concludeert Wieken. 50Plus blijft wel voorstander van een centrale vuurwerkshow en gaat liever niet op de huidige weg verder. Ammar Selman (PvdA) noemt het ‘het proberen waard’. Burgemeester Bruls: ‘Ik snap de aantrekkelijkheid van de centrale vuurwerkshow, maar dat wordt alleen gedaan waar in de hele stad een vuurwerkverbod geldt. Anders werkt het niet. Zoiets kost ook wel zo’n 50.000 euro.’

Bewonersinitiatieven

Het college ziet ook heil in bewonersinitiatieven rondom de jaarwisseling. ‘Het voorbeeld van het Willemskwartier speelt zich al door in diverse wijkraden,’ zegt de burgemeester. Daar bestonden in de buurt jarenlang problemen rond de jaarwisseling. 9 jaar geleden nam een kleine groep bewoners het initiatief om met de hele buurt een feest te organiseren. Er wordt een grote tent opgezet, er is eten, drinken en muziek en op de avond zelf wordt veel vuurwerk afgestoken. ‘Iedereen loopt in en uit, ook de jongeren die normaal moeilijk benaderbaar zijn laten dan hun gezicht zien. Sinds dit feest georganiseerd wordt zijn de problemen rond de jaarwisseling in deze buurt niet meer aan de orde.’ Toch neemt de gemeente hier niet het voortouw in. ‘Maar bewoners moeten zelf met initiatieven komen, die gaan wij niet voor ze bedenken.’

Vuurwerkvrije groenzones

De Partij voor de Dieren wil wel voor de komende jaarwisseling vuurwerkvrije groenzones, in het bijzonder daar waar dieren leven. Een motie hiervoor kwam vorig jaar te laat om nog effectief te kunnen zijn voor de jaarwisseling. Ook nu is er haast bij geboden, laat burgemeester Bruls weten, omdat uitgezocht moet worden voor welke gebieden dit zou moeten gelden. ‘Burgemeester Aboutaleb heeft het in Rotterdam binnen een week voor elkaar gekregen om vuurwerkvrije zones in te stellen voor groenzones. Misschien kunt u die bellen voor advies?’, aldus fractievoorzitter Michelle van Doorn. ‘ De VVD overweegt als statement een motie om het vuurwerkbeleid de komende jaren ongemoeid te laten.

Bron: https://rn7.nl/nieuws/gl-als-er-gee...kverbod-is-moeten-we-dat-niet-willen-forceren
 

htevents

Registered User
Het lijkt erop dat de VVD het ook daadwerkelijk toegeeft te snappen. Iedere partij weet waar het werkelijke probleem zit en waar je al een groot deel mee op zou kunnen lossen, maar de VVD lijkt ook als enige toe te geven dat het beter zo kan blijven zoals het is en het ergens anders aan te willen pakken, waar de "brave" burger niet mee aan wordt getast. Mooie berichten zijn dit.
 

Plum Bloom

Registered User
Geen verbod, wel steun voor vuurwerkvrije wijken als bewoners dat willen

NIJMEGEN - Als bewoners van Nijmeegse wijken vuurwerkvrij oud en nieuw willen vieren of met een centrale licht- en vuurwerkshow, moeten ze optimaal ondersteund worden door de gemeente. Daar maakt de Nijmeegse gemeenteraad zich sterk voor.

Een verbod op rotjes en vuurpijlen in Nijmegen tijdens de jaarwisseling zit er voorlopig niet in. Na een breed onderzoek onder de Nijmeegse bevolking blijkt dat er in de stad weinig steun is voor een vuurwerkverbod. Zo’n verbod werkt alleen als het geldt voor heel Nederland en is moeilijk te controleren, is de opvatting.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is er dan ook niet voor. Alleen GroenLinks en Partij voor de Dieren zouden een vuurwerkvrij Nijmegen en Nederland ideaal vinden, maar fractievoorzitters April Ranshuijsen en Michelle van Doorn zien in dat het geen zin heeft dat nu al in te stellen. Wel gaan zij proberen een vuurwerkverbod te regelen in parken, bij kinderboerderijen en andere dierenverblijven.

Brede steun
Er blijkt in de gemeenteraad brede steun te zijn voor de aanpak die burgemeester Hubert Bruls voorstelt na de enquête. Zo kunnen er vuurwerkvrije zones ingesteld worden, als bewoners in een wijk daar zelf om vragen. Een derde van de ondervraagden, jong en oud, ziet zo’n experiment wel zitten. De ervaring leert dat vuurwerkvrije zones veel protesten oproepen als de overheid die oplegt, aldus de gemeente.

Ook andere bewonersinitiatieven zoals gezellige feestavonden in wijkcentra en buurthuizen of een centrale vuurwerk en lichtshow zouden actief ondersteund kunnen worden door de gemeente. In het Willemskwartier leidde zo’n zelf georganiseerd feest tot opvallend minder incidenten en dat succes geldt nu als voorbeeld.

Voorlichting
Heel belangrijk in de nieuwe aanpak is de voorlichting aan jongeren, vooral op scholen. Uit de enquête kwam naar voren dat veel jeugdigen geen verschil zien tussen baldadigheid en ernstiger misdragingen. Vuurwerk gooien naar hulpverleners doen zij af als baldadigheid. Ook is extra voorlichting en preventie nodig over het gebruik van drank en drugs, tegelijk met het afsteken van vuurwerk.
,,Heel belangrijk is verder dat bewoners heel het jaar met elkaar in gesprek blijven, zodat ze elkaar tijdens de jaarwisseling beter kunnen aanspreken op onacceptabel gedrag", volgens burgemeester Bruls. ,,Tegelijk is dat natuurlijk het moeilijkst te realiseren."

 
Bovenaan