Alles over wensballonnen

Moontan

Moderator
Medewerker
Wensballonnen
De wensballon wordt ook wel ufoballon, geluksballon, sky lantern of gelukslampion genoemd. Een wensballon kan brandgevaar, maar ook gevaar voor de luchtvaart opleveren.

Wat kan er mis gaan met wensballonnen?
De wensballon is een lampion die, net als de hete luchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Om de ballon te laten stijgen moet de ballon gedurende enkele minuten recht boven de brander worden gehouden. Bij harde wind is dat moeilijk en kan dat leiden tot een brandgevaarlijke situatie voor de gebruiker.

Brandgevaar
Al bij een windkracht van 2 Beaufort is de wensballon aan het begin van de vlucht instabiel. Bij een hardere wind neemt de kans toe dat de ballon verder kantelt en daardoor vlam vat. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat er brand ontstaat als de brandende wensballon in contact komt met een object. Ook is het mogelijk dat de brander niet is gedoofd op het moment dat de wensballon daalt en voor brand zorgt omdat de brander op een brandbare ondergrond terecht komt

Gevaar voor de luchtvaart
Naast de risico’s op brand is er een risico voor de luchtvaart. Wensballonnen waarin metalen delen zijn verwerkt kunnen namelijk een gevaar voor de luchtvaartveiligheid opleveren als ze in botsing komen met een luchtvaartuig.


Wat kunnen consumenten doen?
Als consument heeft u te maken met een (voldoende) veilig product als u onderstaande punten kunt constateren bij een wensballon:

1.a) De wensballon beschikt over een brandvertragend materiaal in de vorm van een lapje aan de onderzijde van het brandende onderdeel (de brander) van de wensballon. Op deze manier kan geen brand door vlamoverdracht plaatsvinden als de wensballon neerkomt met een nog werkende brander.
b) De wensballon is aan de onderzijde voorzien van een dubbele bamboe-ring en het brandende onderdeel (de brander) van de wensballon hangt ter hoogte van de binnenste ring. Zo kan de brander niet in contact komen met een ander brandbaar materiaal als de wensballon neerkomt met een nog werkende brander.
2.In de wensballon is geen metaaldraad verwerkt.
3.Op de verpakking is een duidelijke, grote waarschuwingstekst aanwezig die u over de risico’s van de wensballon informeert en verwijst naar de gebruiksaanwijzing voor juist gebruik. U verkleint de mogelijke risico’s door het voorgeschreven gebruik van de wensballonnen uit te voeren.
U verkleint de mogelijke risico’s door het voorgeschreven gebruik van de wensballonnen uit te voeren. Consumenten zijn zelf verantwoordelijk voor het opvolgen van de gebruiksaanwijzing.

Volg de gebruiksaanwijzing op!
Controleer de ballon voor gebruik op beschadigingen, zoals gaatjes en scheuren. Laat nooit een beschadigde ballon op. Bevestig geen objecten anders dan bijgeleverd aan de ballon.
Let goed op de weersomstandigheden. Laat de ballon alleen op bij droog weer en maximaal windkracht 2 Beaufort. Laat de ballon niet op in perioden van extreme droogte.
Let goed op de omgeving. Laat de ballon uitsluitend buitenshuis op. Zorg voor een vrije uitvliegroute, houd ruime afstand van bomen, huizen, gebouwen en andere obstakels. De afstand dient minimaal 2 keer de hoogte van de dichtstbijzijnde obstakels te zijn. Laat de ballon niet op in de buurt van brandbare objecten en niet binnen een straal van 15 km. van (zweef)vliegvelden.
Zorg voor hulp. Laat de ballon altijd met minstens 2 volwassen personen op. Houd de ballon met 2 personen vast.
Houd een emmer bluswater bij de hand.
Neem de tijd. Houd de ballon, voordat u hem op laat, minstens 90 seconden vast, terwijl de brander goed brandt.


Wat moeten ondernemers doen?
De NVWA heeft met de wensballonnenbranche gesproken over het verhogen van de (brand)veiligheid van wensballonnen. Dit overleg heeft geleid tot een serie afspraken die in een document (pdf, 136 kB) zijn vastgelegd en ondertekend door beide partijen.

Eisen
Er worden zowel technische eisen aan de wensballon gesteld als eisen aan de informatie aan de gebruiker. Deze betreffende eisen zijn genotificeerd bij de Europese Commissie en zijn akkoord verklaard. Vanaf 1 maart 2010 zijn de ondernemers verplicht om aan de handhavingsafspraak gevolg te geven.


Wat is er geregeld?
De Warenwetverbiedt het verhandelen van niet-levensmiddelen die bij gebruik overeenkomstig de bestemming een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid of veiligheid van de mens. Op basis van artikel 18 onder aanhef sub a van de Warenwet geldt dit ook voor de veiligheid van zaken.

Luchtvaartregelgeving
Wensballonnen waarin metalen delen zijn verwerkt kunnen een gevaar voor de luchtvaartveiligheid opleveren als ze in botsing komen met een luchtvaartuig. Vanaf 15 juni 2010 mogen de ballonnen geen metalen voorwerpen of onderdelen bevatten en mag de hoogte of de breedte niet meer dan 75 cm bedragen. Specifiek voor deze situatie is de luchtvaartregelgeving aangepast (Regeling kabelvliegers en kleine ballons).

Europese regelgeving
Een aantal Europese lidstaten (Duitsland, Oostenrijk) heeft het oplaten of het verhandelen van wensballonnen verboden.

Veiligheidsafspraken
Wensballonnen die niet voldoen aan de afspraken (pdf, 136 kB) worden geacht een gevaar op te leveren. De NVWA treedt daar vanaf 1 maart 2010 ook tegen op.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
In de media:

Stijlvol vuurwerk of toch een gevaarlijke ballon?

Het was dé hype van de afgelopen nieuwjaarsnacht. Maar lang niet iedereen is blij met de wensballon, de nieuwe hit voor feesten en partijen. Er zouden veel branden door ontstaan. Tijd voor een verbod?

John Franken baalt een beetje. De importeur van wensballonnen heeft net een 'prachtig jaar' achter de rug - hij verkocht er ongeveer 60.000 aan winkels en particulieren. De wensballon is een hit: tijdens oud en nieuw, bij bruiloften en zelfs na begrafenissen vliegen ze massaal de lucht in.

Maar nu klinkt ineens de roep om een verbod. ,,Terwijl die van ons hartstikke veilig zijn,'' zegt Franken. ,,Alleen kosten de onze 5 euro per stuk, maar op internet vinden mensen ze ook voor 1 euro. Ja, die zijn inderdaad een stuk minder veilig. Moet ik daar onder lijden?''

Mogelijk wel. Want de wensballon - een soort lampion die je na aansteken kunt oplaten, en die daarna ruim een kwartier blijft vliegen, krijgt steeds meer tegenstanders. Het Verbond van Verzekeraars maakt zich bijvoorbeeld grote zorgen. ,,We hebben ze met oud en nieuw ineens heel veel gezien,'' zegt Rudi Buis namens de verzekeraars. ,,Vooral in de steden zijn ze razend populair. Maar ze zijn ook gevaarlijk. Komt zo'n ding op een rieten dak, dan heb je zo brand.''


http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consume...-tijdens-of-toch-een-gevaarlijke-ballon.dhtml
 
Bovenaan