Algeheel verbod op consumentenvuurwerk vindt geen meerderheid in Kamer

The Cigarman

Moderator
Medewerker
ANP-442543802.jpg


De Tweede Kamer bespreekt deze week het wetsvoorstel voor een algeheel verbod op het afsteken en verkopen van consumentenvuurwerk. Maar nu al wordt duidelijk dat het wetsvoorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren geen meerderheid haalt. Dat blijkt uit een rondgang door de politieke redactie van RTL Nieuws.

De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen een einde aan het consumentenvuurwerk. Zij vinden de nadelen van de traditie niet opwegen tegen het plezier. Zo lopen elke jaarwisseling honderden mensen letsel op, is het erg vervuilend voor de natuur en zorgt het voor stress en angst bij dieren.

De partijen willen dat als er een verbod komt, er wel publieke vuurwerkshows komen tijdens de jaarwisseling, zegt PvdD-Leider Esther Ouwehand. "Dus een totaalverbod op consumentenvuurwerk, zodat het voor iedereen weer een leuk en veilig feest wordt zonder overlast, zonder bange dieren en zonder overbelasting van de zorg."

Burgemeesters voor verbod.
Uit een enquête onder burgemeesters eerder dit jaar, bleek dat ook twee op de drie gemeenten voor een algemeen vuurwerkverbod zijn. De bestuurders vinden de schade die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt te groot.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer voelt weinig voor zo'n verbod. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn tegen, net als oppositiepartijen PVV, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, JA21 en de BoerBurgerBeweging. Dat zijn 77 zetels. Ook de SP is waarschijnlijk tegen.

Knalvuurwerk en vuurpijlen
Veel partijen willen afwachten hoe het gaat met het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, dat in 2020 werd ingevoerd. Ook voor de VVD is dat belangrijk, zegt Kamerlid Ingrid Michon. "We hebben drie jaar geleden met elkaar afgesproken om dat grote knalvuurwerk te verbieden dus ik zou willen voorstellen: laten we nou hopelijk dit jaar normaal oud en nieuw hebben met dat verbod en dan kijken hoe dat uitpakt."

Kamerlid Wybren van Haga, van de Groep Van Haga, noemt het 'zonde als zo'n mooie traditie om zeep wordt geholpen'. "Alleen maar omdat het de overheid niet lukt om illegaal vuurwerk aan te pakken'. "Wij zijn wel voor het keihard aanpakken van illegaal vuurwerk."

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/pol...de-kamer-voor-vuurwerkverbod-voor-consumenten
 

firewire

Registered User
Prachtige alleszeggende nieuwjaarsviering foto ter illustratie.
Zal dat een toevalstreffer zijn of zullen ze het in de media nu zo langzamerhand beginnen te snappen?!
 

Firewebs

kalender beheerder / fotograaf
De foto is wel heel mooi/gaaf. De rest van t artikel niet gelezen. T gaat om de titel die mij positief stemt. Maar goed Nederland kennende...
 

Michel_G

Moderator
Medewerker
Ik woon helaas in een gemeente waar al een afsteekverbod geldt, dus ik was al redelijk pessimistisch en van plan om "net over de gemeentegrens" mijn laatste restantjes op te maken en was er dan wel klaar mee.

Gezien het feit dat ik nog steeds "redelijk pessimistisch" ben, begin ik langzamerhand toch wel te twijfelen om her en der nog wat mooie producten aan te schaffen en die dan "net over de gemeentegrens" af te steken, omdat het wel eens één van de laatste keren kan zijn om een "normale" O&N te vieren.

Het "dreigende verbod" zorgt er dus toch voor dat ik mijn negatieve gevoel omzet/inzet om nog een laatste keer te genieten!
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
We hebben er nog best lang op moeten wachten.... :mad:
 

bridge

Bronzen Member
ben ook fan van Van der Plas. Zij is van een integriteit en eerlijkheid die we niet veel meer zien in Nederland. ik vind het opzettelijke gelieg en bedrieg van van PVDD en GL van een heftig kaliber. Je ziet het in een land ten oosten van de oekraine ook.
 
Bovenaan