Al het vuurwerk verboden bij jaarwisseling in Nijmegen

Plum Bloom

Registered User
NIJMEGEN - In Nijmegen komt een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk, in navolging van Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn. Een grote meerderheid in de raad heeft daar woensdagavond voor gekozen na een fel debat.

In de stad worden niet alleen rotjes en vuurpijlen verboden in de komende jaarwisseling, zoals het Rijk dat wil, maar ook siervuurwerk. Burgemeester Bruls is blij met het besluit van de raad. ,,Zo'n totaalverbod is veel beter te handhaven dan gebiedsverboden.’’

,,Het is echt absurd’’, betoogde fractievoorzitter April Ranshuijsen van GroenLinks. ,,Verwondingen, dierenleed, geweld tegen hulpverleners, luchtvervuiling, gezondheidsschade, de forse materiële schade én een maximale inzet van hulpdiensten. Elk jaar weer. Oud- en nieuwjaar is inmiddels uitgegroeid tot het grootste risico-evenement van het jaar. Zelfs nog groter dan de Nijmeegse Vierdaagse.’

Er is ‘totale anarchie’ ontstaan
,,Mensen zijn het uit de hand gelopen feest beu’’, volgens Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren. ,,Nijmegen wordt een consumentenvuurwerkvrije gemeente.” Volgens Marjolijn Mijling van het CDA is het vuurwerkverbod een eerste stap. Er moet meer gebeuren om de ‘totale anarchie’ die is ontstaan, te bestrijden.

Ze denkt aan meer jongerenprojecten die eerder al succesvol waren. ,,Laten we zorgen dat oud en nieuw weer voor iedereen leuk wordt.’’

Partijen als VVD, Stadspartij DNF en VoorNijmegen.nu ageerden echter fel tegen het onafwendbare verbod en wezen er op dat zo'n verbod voor heel Nederland zou moeten gelden. In Den Haag is voorlopig het streven om alleen knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Volgens die partijen viel de overlast in de stad ook best mee.

,,Vandaag is een treurige dag. Een dag dat er iets leuks verboden gaat worden in Nijmegen’’, volgens VVD-raadslid Nick de Graaf. ,,Vandaag is het ons vuurwerk. Morgen zijn het onze terrasverwarmers, volgende week zijn het de vuurkorven, over een maand zijn de barbecues aan de beurt en als laatste worden alle auto’s en motoren verboden in Nijmegen.’’

‘Dicht bij Duitsland is nadeel’
Volgens Jean-Paul Broeren (Stadspartij DNF) is zo’n verbod helemaal niet nodig. ,,Gewoon streng optreden tegen overtredingen.’’ Ook coalitiepartij SP is tegen een totaalverbod en wil het beleid volgen van de rijksoverheid.

,,Nijmegen heeft het nadeel dat we in de buurt van Duitsland wonen’’, volgens fractievoorzitter Hans van Hooft. ,,Daar is het zware vuurwerk gewoon te koop.’’

Hij voorziet ook problemen omdat veel vuurwerk dan wel niet afgestoken mag worden, maar nog wel verkocht wordt.



 

htevents

Registered User
Ik zou graag een zien dat importeurs, de branche, de federatie en noem maar op eens gaat samen werken om zo'n verbod doormiddel van een APV eens juridisch te laten onderzoeken. Als daar een paar euro van mij voor nodig is, als we daar met zijn alleen een financiele bijdrage aan moeten doen, prima. Toen Apeldoorn met dit voorstel kwam, liet een jurist ofzo zich horen en voorzag al problemen als iemand een boete/sanctie aan zou vechten en zag ook juridische problemen als meer gemeenten/steden zouden volgen, gezien dit mogelijk ook de koopkracht af kan laten nemen, wat Europees dan weer niet mocht.

Nu meerdere steden/gemeenten ondertussen het voorbeeld van Apeldoorn hebben gevolgt, horen we ineens niemand meer over de juridische kant. Lijkt me wel belangrijk om te weten in hoeverre dit bluf gaat zijn of in hoeverre gemeenten weten wat ze wel en niet mogen. Zelfs de VNG raadt een algeheel verbod af.
 

Puur

Registered User
een waardeloos land met een waardeloze regering...
zeg eens gewoon waar het op staat...….vuurwerk verboden in 2022 bijvoorbeeld....
weet je gelijk waar je aan toe ben...nu mag je geen vuurpijlen, singelshots en knal meer afsteken maar dan gaan
sommige hersenloze gemeente op eigen houtje alles verbieden...
word chaos want de mensen die niet zich het hele jaar met vuurwerk bezighouden snappen er dalijk helemaal niks meer van
met agressie toch gevolg als mensen toch gaan stoken.
dus regering..toon ballen en duidelijkheid en laat die gemeentes hier niet over kunnen beslissen!!!!!!!!
 

kabasaran

Registered User
Het vuurwerkverbod is iets wat je kunt vergelijken,met de jaren 20 in Amerika de drooglegging.
Dat was ook niet tegen te houden.
Het is een aanslag op onze vrijheid,dit jaar wordt gevierd 75 jaar bevrijding.
Maar het lijkt erop dat we weer worden bezet.
een vuurwerkverbod is te vergelijken wat in '40-45 is gebeurd.
Dat moeten we niet willen.
Maar laten we wel vreedzaam te werk gaan.
om te beginnen aangeven bij de politie wie de raddraaiers zijn,zij die het verpesten.
En deze mooie traditie kapot maken.
Zo kan iedereen op een normale manier oud en nieuw vieren.
en een vuurwerkverbod is ook te vergelijken met zinloos geweld.
 

Plum Bloom

Registered User
Nu meerdere steden/gemeenten ondertussen het voorbeeld van Apeldoorn hebben gevolgt, horen we ineens niemand meer over de juridische kant

Een rechter kan zich pas uitspreken over de rechtmatigheid van een gemeentelijk totaalverbod als er een zaak is. En die is er pas als iemand een boete aanvecht.
 

joszie

Bronzen Member
En zo blijven de problemen bestaan en worden de normale burgers zware criminelen...

De pot op met al die politieke partijen die serieus menen dat dit een oplossing is.

De 'entlosung' is niet ver weg meer als het aan bepaalde parijen ligt.
 

Pyromaniac 1975

Registered User
Wat voor teksten verwacht je anders van die pvvd en GroenLinks malloten?
Maar geloof me, dat verbod lijd tot helemaal niks.
De winkel verkoop gaat door.
Mensen kunnen, mogen en zullen gewoon kopen en afsteken.
Dit sprookje is gedoemd te mislukken, en niet alleen in Nijmegen maar ook de andere plaatsen met een verbod.

gr
Marchel
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Wat mag er wel en wat mag er niet?
Alleen 'kindervuurwerk' zoals sterretjes en knalerwten mag nog. De gemeenteraad heeft op 23 september besloten het vuurwerkverbod op te nemen in de lokale regelgeving (de 'APV'). Vuurwerk is al jaren onderwerp van discussie in de stad. Want naast plezier levert het ook veel schade, overlast, gezondheidsklachten en veiligheidsrisico's op voor bewoners, hulpverleners en dieren, zo geeft de gemeente Nijmegen aan.
Consumentenvuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat:
  • F1, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trekrotjes: dit mag u nog steeds afsteken.
  • F2, siervuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk zoals rotjes: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling in Nijmegen verboden voor consumenten. U mag het niet afsteken in Nijmegen. Vuurwerkhandelaren in Nijmegen mogen het nog wel verkopen.
  • F3, zwaarste soort (knal)vuurwerk zoals honderdduizendklappers: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling overal in Nederland verboden voor consumenten. U mag het nergens afsteken en vuurwerkhandelaren mogen het niet verkopen.
  • F4 professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk (zonder code): dit is overal verboden voor consumenten.
 
Bovenaan