Al het vuurwerk verboden bij jaarwisseling in Nijmegen

Pyroboy

Registered User
Apeldoorn mag je dit jaar gewoon afsteken, het verbod is ingetrokken voor in ieder geval dit jaar.
reden er ligt geen plan hoe te handhaven, dit plan is er nog niet omdat corona de kop op stak.... zegt men. Nou prima.
 

Sweet Laker

Registered User
Zo werkt het niet helaas Schuim. 5 keer per dag geluiden uit luidsprekers kan prima en is cultoer. Net zoals de geur van Falafel en wierook; typisch Nederlands.

Al het andere is racisme en moet de kop ingedrukt worden.
 

Plum Bloom

Registered User
Dit zijn jullie reacties op het Nijmeegse vuurwerkverbod: Betutteling in ‘nuilland’, vaders die een traditie mee willen geven en medelijden met dieren

Het vuurwerkverbod voor Nijmegen, waarvan Michelle van Doorn (PvdD) initiator is, houdt de gemoederen in de stad bezig. Ruim 150 reacties stroomden er binnen op de site en de Facebookpagina van De Gelderlander na een interview met de politica, en de open brief die ze schreef over het onderwerp.

Van Doorn sprak over een ‘dikke middelvinger hobby’, wat voor veel Nijmegenaren aanleiding was om die dikke middelvinger terug te gooien. ‘Het verbod is een dikke middelvinger naar de paar liefhebbers die al zoveel hebben moeten inleveren’ en ‘Dikke middelvinger naar die al zeikerds over het afsteken van vuurwerk’, lezen we in de reacties.

Nuilland
Tientallen mensen spreken zich uit tégen een verbod. Ze praten over betutteling. ‘We mogen ook niks meer in dit land’. Op z'n Nijmeegs: ‘Wat een ‘nuilland’ zijn we aan het worden. Gaan we de boten op de Waal ook verbieden? Want als je ziet wat die uitstoten, zeer slecht voor de bewoners en wat te denken van de visjes in de Waal’. En, ‘tradities worden ons afgenomen’. De vergelijking met Zwarte Piet wordt door verschillende mensen gemaakt.

Voorstanders van vuurwerk merken op dat hun kinderen genieten van de traditie. ‘Gun kinderen een uurtje per jaar plezier’, schrijft iemand. Ook een andere vader deelt zijn mening: ‘Laatste jaren alleen siervuurwerk mijn zoontje van 4 en dochtertje van 2 vinden het prachtig. Ben nu dus zelf vader en mij is altijd geleerd geen gekke dingen doen met vuurwerk. Ik ben nu 31, heb al mijn vingers nog en heb nog nooit op dieren of op mensen vuurwerk afgeschoten of gegooid, dus goede mensen moeten bloeden en ze willen dus dat we dit ook niet aan de kinderen door kunnen geven.’

De boete van 100 euro als je tóch afsteekt? Die nemen sommigen voor lief: ‘Wij gaan knallend het jaar uit, dan maar 100 euro meer betalen’.

Bezwaren
Veel tegenstanders van een verbod halen de overlast aan die hun huisdieren ervaren van het vuurwerk. ‘Hebben we het al over de dieren gehad? De vogels en ja ook de huisdieren. Als je wilt knallen kun je ook een fles champagne laten ploppen’. Ergens anders naartoe dan maar? ‘Als vuurwerk afsteken je onbedwingbare hobby is, ga dan naar een verlaten industrieterrein in het Roergebied, dan is iedereen blij’.
‘Je hebt geen idee kennelijk wat vuurwerk betekent voor veel mensen, dieren, vervuiling, vernielingen en letsel. Als je graag vuurwerk afsteekt prima mag je leuk vinden maar als je daar willens en wetens andere mensen mee belast ban je gewoon een egoïst op het hufterige af’.
Is een vuurwerkshow misschien een idee? ‘Stoppen met die onzin en misschien een mooi professioneel vuurwerk vanaf de Waalbrug’.

Rekening houden met elkaar
Er is voor velen toch ruimte voor gesprek in de vuurwerkdiscussie. Water bij de wijn doen, zeggen Nijmegenaren. ‘Als iedereen zich aan de tijden houdt heb ik geen enkel probleem met vuurwerk, als ik met de hond loop en bestookt word met vuurwerk wel! Wat ik wil zeggen is dat als we een klein beetje rekening houden met elkaar er wat mij betreft best vuurwerk afgestoken mag worden.’
Waar de meesten het over eens lijken te zijn, of ze nu voor of tegen vuurwerk zijn: Illegaal vuurwerk en die harde knallen, ‘die op granaten lijken’, dat kan gewoon niet door de beugel. Vuurwerkliefhebbers zeggen ook: inderdaad, dat moet niet mogen, net als ‘het hele jaar door vuurwerk afsteken’. ‘Hulpverleners belagen? Harder straffen. Knal- en vuurpijlen niet? Ook goed. Maar een totaalverbod helpt niet.’

Handhaving
Dan moet er wel gehandhaafd worden, en daar zien mensen een probleem. ‘Als het inderdaad om die twee uurtjes per jaar vuurwerk ging en niet zoals jaarrond overlast en vernielingen dan zou het prima zijn. Maar dat kan in dit land met snel groeiend percentage tokkies en gebrek aan handhaving helaas niet meer’.
‘Moeten de kinderen die wel netjes zijn hier de dupe van worden? Of moeten we dhr Bruls eens aanspreken op waarom hij wederom niets onder controle heeft met betrekking tot de handhaving.’ ‘Dat mensen nu al aan het afsteken zijn, dat is Bruls zijn probleem, hij moet handhaven’.
‘Het is betutteling en daar ben ik ook tegen, maar helaas blijkt dat zelfs de nieuwe beperkende regels door een deel van de Nederlanders niet respectvol nageleefd kunnen worden omdat ze er domweg schijt aan hebben, dan is verbieden de laatste oplossing helaas. Handhavers krijgen een grote bek of erger en gaan niet eens meer op meldingen af, dat vind ik behoorlijk triest’

Het einde van de discussie is nog lang niet in zicht. Intussen draagt iemand al wel een zeer creatieve oplossing aan: ‘Mijn suggestie: op 31 december om 24.00 uur heel veel LAWAAI maken met potten, pannen, trommels en drumstellen enzovoort. 25 jaar geleden deed ik het laatste: een drumstel op de stoep gezet en iedereen kon er lawaai op maken. Kortom, een nieuwe traditie.’

 

Sweet Laker

Registered User
25 jaar geleden deed ik het laatste: een drumstel op de stoep gezet en iedereen kon er lawaai op maken. Kortom, een nieuwe traditie.’

25 jaar geleden, zo te lezen was het geen doorslaand,. succes :unsure:😂

En lekker op potten en pannen slaan; Luilak ligt ook al onder vuur dus laten we vooral de ene traditie die 'onder vuur' ligt vervangen voor een andere waar men ook al niet blij meer mee is. Laten ze dan alle honden uit het asiel uitlaten om 00:00 's nachts én vuurwerk afsteken. Zij hebben last van vuurwerk; ik heb last van dat geblaf de Godganse dag. Win - win zou ik zo zeggen!
 

joszie

Bronzen Member
‘Je hebt geen idee kennelijk wat vuurwerk betekent voor veel mensen, dieren, vervuiling, vernielingen en letsel. Als je graag vuurwerk afsteekt prima mag je leuk vinden maar als je daar willens en wetens andere mensen mee belast ban je gewoon een egoïst op het hufterige af

Is dat nu niet het probleem bij alles? ALLES wat JIJ leuk vind kan een ander als overlast ervaren. Daarvoor zijn er grenzen en regels.

Juist het gebrek aan verdraagzaamheid alsmede het IKKE IKKE IKKE geschreeuw maakt dat er overal maar over verboden gepraat wordt.

Het egoisme zit in het niet kunnen accepteren dat in dit geval een paar uur per jaar vuurwerk afgestoken mag worden. Anderzijds moet de groep die meent af te moeten wijken va de officiele regels eens snappen dat ze hiermee moeten kappen.
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Ik heb al een tijdje de uitspraak:
Wij Ik de Nederlanders
Dat is echt iets waar ik al een hekel aan had, en nu in de Coronatijd zie je het alleen maar harder terug komen en schaam ik me diep voor het volk, het gaat er niet op wat WIJ er van vinden, maar IK.
 

Plum Bloom

Registered User
Oproep tot uitstel vuurwerkverbod in Nijmegen: 'Waarom moeten we weer het braafste jongetje van de klas zijn?’

NIJMEGEN - Nijmegen moet knallend het jaar uit, het vuurwerkverbod is oneerlijk voor ondernemers én niet te handhaven, vindt een duo gemeenteraadspartijen. Ze willen uitstel van het verbod. Maar een meerderheid van de Nijmeegse politiek ziet dit niet zitten.

Vanaf deze jaarwisseling geldt in de hele stad een totaal taboe op afsteken. Onnodig, vindt gemeenteraadslid Jean-Paul Broeren (Stadspartij Nijmegen). Hij wil minimaal een jaar uitstel. ,,Boa’s hebben nu al hun handen vol aan het handhaven van de coronaregels en krijgen straks ook de controle van dat knalverbod er nog bij. Bovendien hadden veel vuurwerkondernemers al nieuwe voorraad besteld toen het verbod definitief werd. Laten we iedereen wat lucht geven door het afsteekverbod sowieso dit jaar van tafel te halen.”

Steden als Amsterdam en Arnhem besloten om soortgelijke redenen onlangs hun afsteekverbod met een jaar uit te stellen. Broeren wil weten: overweegt Nijmegen zo’n zelfde stap? Zijn Stadspartij heeft burgemeester en wethouders daar maandag schriftelijke vragen over gesteld.

Tweetrapsraket
Als die vragen niet tot uitstel van het afsteekverbod leiden, hebben Nijmeegse vuurwerkliefhebbers nog een ander ijzer in het vuur. Ze hanteren een tweetrapsraket. Gemeenteraadslid Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) heeft immers een initiatiefvoorstel aangekondigd dat het Nijmeegse knalverbod van tafel moet halen. De raad zou daar in december over moeten stemmen.
,,Landelijk is dit jaar al een verbod op verkoop van pijlen en knalvuurwerk van kracht”, zegt Eigenhuijsen. ,,Laten we eerst daarvan het effect afwachten. Waarom moet Nijmegen met dat afsteekverbod weer het braafste jongetje van de klas zijn?”

Naar de rechter
Het schrappen van het afsteekverbod kan vooralsnog niet op een meerderheid in het stadhuis rekenen. Partijen als GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, PvdA en CDA die vuurwerk eerder in de ban deden, lijken niet van plan hun mening te herzien, zo blijkt uit een korte rondgang van De Gelderlander. Het stadsbestuur liet bij monde van een woordvoerder eerder al weten uitstel van het verbod niet te overwegen.
Laatste troef die vuurwerkfanaten kunnen uitspelen is een gang naar de rechter. In Rotterdam heeft de vuurwerkbranche inmiddels een kortgeding aangespannen tegen de gemeente om een streep door het voorgenomen afsteekverbod te zetten. ,,Als de rechter oordeelt dat zo’n verbod in Rotterdam niet mag, moeten we het hier ook schrappen”, stelt raadslid Broeren. ,,Daar ben ik sowieso voor. Helemaal nu. 2020 was door corona een rotjaar, laten we dat met vuurwerk in ieder geval op een feestelijke manier uitluiden.”


 

Plum Bloom

Registered User
'Draai vuurwerkverbod terug', grote zorgen bij de politiek

Verschillende partijen in de gemeenteraad van Nijmegen willen dat het verbod op het afsteken van vuurwerk in de Waalstad wordt teruggedraaid. In maart nam een meerderheid van de raad een motie aan die ervoor zorgde dat het verbod er kwam. De tegenstemmers van toen hameren nu nogmaals op de problemen die ze zien aankomen voor de komende jaarwisseling.

De lokale partij VoorNijmegen.Nu heeft een initiatiefvoorstel geschreven om het afsteekverbod weer ongedaan te maken en collega-oppositiepartij de Stadspartij Nijmegen heeft vragen gesteld aan het college met een oproep het verbod op zijn minst uit te stellen tot twee januari 2021.

Apeldoorn en Arnhem stelden al uit
De gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Amsterdam, Eindhoven, Schiedam en Soest hebben hun vuurwerkverbod al uitgesteld. Twee belangrijke argumenten daarbij zijn een handhavingsprobleem en vrees voor juridische problemen als schadeclaims van vuurwerkondernemers.

Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad nam in maart van dit jaar een motie aan waarmee het verbod op het afsteken van vuurwerk in Nijmegen een feit werd. Jean-Paul Broeren van de Stadspartij Nijmegen vreest dat het verloop van de jaarwisseling er door het verbod wel eens grimmiger op zou kunnen worden: "Dat denk ik wel, dat gevoel heb ik wel." Hij proeft dat de boosheid leeft onder de Nijmegenaren.

Rechtszaak
Broeren denkt ook dat veel mensen de boete voor het afsteken wel voor lief zullen nemen. "En die krijg je toch niet, want er is niemand om te handhaven", voegt hij daar cynisch aan toe. Collega-raadslid Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU deelt de zorgen. De politici kijken met belangstelling uit naar het kort geding tegen de gemeente Rotterdam dat eind deze week dient.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (vuurwerkondernemers, RH) eist dat het verbod daar van tafel gaat. De uitspraak in dat kort geding kan gevolgen hebben voor Nijmegen en voor Heumen waar de politiek opdracht heeft gegeven om het afsteekverbod voor vuurwerk nog voor deze jaarwisseling in de APV van de gemeente op te nemen.

Dom idee
Ook de VVD in Nijmegen stemde tegen het afsteekverbod. Nick de Graaf van die partij ziet de uitspraak in het kort geding tegen de gemeente Rotterdam somber tegemoet. "Mijn inschatting is dat de gemeente Rotterdam gewoon in het gelijk gesteld gaat worden. Ik zou het heel bijzonder vinden als dat niet het geval zou zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik het verbod in de APV gewoon nog steeds een dom idee vind." Volgens hem moet je die discussie landelijk voeren en niet lokaal.

De initiatieven van de Stadspartij en VoorNijmegen.NU noemt De Graaf dappere pogingen. "Maar de beslissing is al genomen. Het interesseert ze niet zoveel of het juridisch allemaal klopt of niet. Ze hebben zo'n verschrikkelijke hekel aan vuurwerk dat ze het koste wat het kost gaan verbieden. Er is ook helemaal geen handhavingscapaciteit, los van of het nou mag of niet." De Graaf vraagt zich hardop af of de APV, zoals het college stelt, juridisch ook geldt in de achtertuin van mensen.

Politie: onvoorspelbare jaarwisseling
Coalitiepartij SP stemde ook tegen het verbod. Fractievoorzitter Hans van Hooft wijst ook op het handhavingsprobleem. Hij lacht: "We gaan het zien." Hij voorziet ook een toename van meer zwaarder vuurwerk dat van over de grens het land in komt. Hij verwacht die vraag thuis ook: "Papa, ga je mee naar Duitsland?" Dat beeld lijkt bevestigd door de tienduizenden kilo's illegaal vuurwerk die een speciale taskforce van de politie al in beslag heeft genomen. De controles, onder meer aan de grens, zijn sterk opgevoerd.

De politie noemt het een 'zorgelijke tendens' dat er veel illegaal vuurwerk over de weg wordt vervoerd. Niet alleen door handelaren, maar ook steeds meer door liefhebbers. Er ontstaan volgens de politie zo levensgevaarlijke situaties wanneer vanuit voertuigen midden in een woonwijk vuurwerk verhandeld wordt. De sterke arm der wet verwacht een 'onvoorspelbaar verloop' van de jaarwisseling. Wijkagenten merken nu al een toenemend maatschappelijk ongenoegen door de coronamaatregelen.

 
Bovenaan