Afsteken vuurwerk Amsterdam hoeft deze jaarwisseling niet op aangewezen plekken

Plum Bloom

Registered User
Het afsteken van vuurwerk hoeft de komende jaarwisseling nog niet op aangewezen plekken in Amsterdam. Het college wil eerst op kleine schaal experimenteren met vuurwerkzones, voordat het op een grootschalige manier wordt ingevoerd.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

Afgelopen november kondigde de burgemeester aan dat het stadsbestuur, in navolging van Rotterdam, de komende jaarwisseling specifieke vuurwerkzonesging aanwijzen waarin vuurwerk mocht worden afgestoken.


Woensdag werd bekend dat het stadsbestuur meer tijd wil nemen voordat het de vergaande maatregel invoert. Om dit mogelijk te maken is een wijziging in de gemeentelijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening) nodig.

Ook is uit onderzoek van het gemeentelijke onderzoeksbureau OIS is gebleken dat Amsterdammers graag willen meebeslissen over waar die zones komen. De gemeente wil daar gehoor aan geven.

Het stadsbestuur ziet een algeheel vuurwerkverbod niet zitten.

https://www.nu.nl/amsterdam/5963513...jaarwisseling-niet-op-aangewezen-plekken.html
 

Plum Bloom

Registered User
Uitgebreidere versie van bovenstaand verhaal, van Het Parool (AD Amsterdam):

Vuurwerk afsteken deze jaarwisseling toch niet alleen in speciale zones.
Tijdens komende jaarwisseling mag er toch nog vuurwerk op de meeste plaatsen in Amsterdam worden afgestoken, in plaats van alleen binnen speciaal daarvoor aangewezen gebieden. Dat laat burgemeester Femke Halsema woensdag per brief weten.

November vorig jaar meldde het college dat in Amsterdam vanaf de jaarwisseling van 2019 en 2020 niet zomaar meer overal vuurwerk afgestoken zou mogen worden. Net als in Rotterdam zou de gemeente zones aanwijzen waar particulieren wel nog zouden mogen knallen.

Maar het college ziet van deze beslissing af. Voor de aangekondigde plannen is een wijziging van de APV nodig, waarvoor de gemeente nog meer tijd wil nemen. Uit enquêteonderzoek van Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) blijkt bovendien dat Amsterdammers betrokken willen worden bij de verandering van het vuurwerkbeleid. Die uitslag ziet het college als ‘dringend advies,’ schrijft burgemeester Halsema nu.

Uit het onderzoek blijkt dat er zeer groot draagvlak (82 procent) is voor het terugdringen van overlast door consumentenvuurwerk. Een ruime meerderheid van de ondervraagden vindt een actieve rol van de gemeente daarin bovendien belangrijk (88 procent).

Draagvlak
Tegelijkertijd hecht 44 procent van de respondenten enigszins tot sterk aan de mogelijkheid om vuurwerk af te kunnen steken. Vooral gezinnen met kinderen hebben aangegeven dat zij veel waarde hechten aan de mogelijkheid dat zelf te kunnen blijven doen. Ook het animo voor centraal georganiseerde shows, waar de gemeente vooral op wilde inzetten, blijkt uit het onderzoek nog altijd beperkt. Een meerderheid van de Amsterdammers (52 procent) zei in hun eigen straat en buurt te kijken naar vuurwerk en slechts 10 procent van de ondervraagden bekijkt vuurwerk dat centraal georganiseerd wordt.

Het grote draagvlak voor verandering kan, volgens OIS, gemakkelijk omslaan. ‘Een nieuwe aanpak heeft dan ook alleen kans van slagen als die gedragen wordt door de inwoners van onze stad,’ aldus burgemeester Halsema in de brief aan het college.

Minder letsel
In plaats van een onmiddellijke verandering van het vuurwerkbeleid, wil de gemeente nu geleidelijk aan naar een veiligere jaarwisseling toe. De gemeente wil het dialoog met de bewoners van de stad aangaan over de toekomst van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Verder wordt gekeken naar hoe de alternatieve programmering van vuurwerkshows vorm moet krijgen, en hoe de vernieuwing juridisch haalbaar is.

De komende tijd worden Amsterdammers uitgenodigd om input te leveren. De gemeente wil zich vooral richten op jongeren, de voornaamste bron van vuurwerkoverlast.

100.000-knallers
Het kabinet zou volgens ingewijden een verbod willen instellen op het ‘allerzwaarste vuurwerk’, bleek woensdag. Dat verbod zou alleen gelden voor onder meer zware, lange ratelbanden en Chinese rollen – zogenaamde 100.000-knallers. Het meeste consumentenvuurwerk valt niet onder het door het kabinet gewenste verbod. Het kabinet wil hierover volgens de ingewijden vrijdag beslissen in de ministerraad.
 

Koetje

Registered User
Niet rijk rekenen. Alles wijst erop dat ze naar een totaalverbod toewerken.

"Uit het onderzoek blijkt dat er zeer groot draagvlak (82 procent) is voor het terugdringen van overlast door consumentenvuurwerk "

Dit slaat ook weer helemaal nergens op.
 

GMP82

Zilveren Member
Dat is al jaren duidelijk dat 'men' (het link(s)e volk) hier naartoe werkt.
Maar elke tegenslag die zij te verwerken krijgen beschouw ik als een overwinning.

En of het dan nog 1, 3, 5 of 10 jaar duurt, dat weet niemand. Is mede afhankelijk van de komende verkiezingsuitslagen en kabinetten. En uiteraard ook van de hoeveelheid klotestreken en stommiteiten die er met O&N worden uitgehaald. Niet dat ik de illusie heb dat als er een jaar zou zijn zonder schade of slachtoffers (utopisch, ik weet het), dat de hetze dan zal stoppen.
 

htevents

Registered User
Aan de andere kant, is er in het verleden (praat ik over meer dan 10 jaar terug) ook al niet eens zo'n discussie geweest en dat het uiteindelijk op niet heel veel meer dan het terugdringen van de maximale kruit inhoud van kanonslagen en het verbieden van strijkers is geweest?
 

GMP82

Zilveren Member
Ja je bedoelt de jaren 80. Dat strijkers eruit gingen en rotjes "gedegradeerd" werden. (Was toen die limiet van 156db, of was dat later?)
Je kan het positief zien, je kan ook stellen dat het toen al begon..

We gaan het zien :)
 

Plum Bloom

Registered User
Dat is al jaren duidelijk dat 'men' (het link(s)e volk) hier naartoe werkt.
Maar elke tegenslag die zij te verwerken krijgen beschouw ik als een overwinning.

En of het dan nog 1, 3, 5 of 10 jaar duurt, dat weet niemand. Is mede afhankelijk van de komende verkiezingsuitslagen en kabinetten. En uiteraard ook van de hoeveelheid klotestreken en stommiteiten die er met O&N worden uitgehaald. Niet dat ik de illusie heb dat als er een jaar zou zijn zonder schade of slachtoffers (utopisch, ik weet het), dat de hetze dan zal stoppen.

Ik heb goede hoop dat zolang er in elke Duitse supermarkt cat. 2 in de rekken ligt, er geen sprake zal kunnen zijn van een totaalverbod. Daarvoor is wetgeving vanuit Brussel nodig, denk ik.
 

adgertic

Registered User
Zolang een vuurwerkzone maar rondom mijn huis blijft, net als rondom de huizen van alle freaks vind ik het wel prima.
Nou heb ik laatst het voorstel van de gebiedscommissie hier bekeken nadat dit naar de gemeenteraad gestuurd is..... blijkt dat de bejaardenflat (ok ok 60pluswoningen-flat...) aan het begin van mijn straat ineens in een vuurwerkvrije zone staat..... en dat terwijl ik vorig jaar op 1 januari daar voor de deur een hoop lof kreeg voor mijn minishow...
Ik hoop dat de klagers de zone niet verder uit gaan breiden de komende jaren.....
 
Bovenaan