2020, wat worden de plannen dit jaar?

Baron van lunt zu sas

Registered User
Het was een fantastisch feest voor degenen die niet belemmert werden door de mist.
door extra verantwoord om te gaan met onze hobby heb ik alleen maar positiviteit en waardering teruggekregen en nu we nog maar 362 dagen te gaan hebben (schrikkeljaar!) gaan we weer overdenken wat de plannen kunnen gaan worden.

er zijn, wat mij betreft, een aantal punten waarmee ik rekening moet houden:
-tijd
-lokatie
-budget
-wetsveranderingen
-heksenjacht

om met de laatste twee maar te beginnen, de media en bepaalde lobbygroepen hebben het publiek nu zo opgefokt dat ze toe zijn aan een verfrissende lynchpartij, lost niks op maar het voelt zo lekker daadkrachtig.
ik verwacht dat de aangekondigde beperkingen zullen doorgaan met een toegift; grote en kleine single shots en dan nog de pijlen of rotjes erbij als bonus voor de rampzalige flatbrand in Arnhem.
verder wil ik alleen maar adviseren aan iedereen om jezelf te distantiëren van al het wangedrag. Men kan ons niets kwalijk nemen als wij het goed doen.

tijd:
ik ben het komende O&N wel vrij maar mag op nieuwjaarsdag beginnen met werk om 06:30.
lokatie:
Ik heb nog geen voorstellen gehoord en als ik het toch kort moet houden ditjaar denken mn vrouw en ik erover om maar eens een
jaartje thuis te blijven en het klein te houden.
budget:
ik heb m’n vrouw beloofd dat ik zou halveren, gelukkig houd dat in dat ik nog steeds een dapper budget overhoud. Het was te gek.

De afgelopen edities heb ik drie dagen lang zo hard moeten buffelen dat ik bekaf begin aan het afsteken, dus dat ik het dit jaar anders moet doen is logisch.
Thuis vieren scheelt alweer extra zeulen met het vuurwerk, Op nieuwjaarsdag vroeg werken houd in dat ik niet te veel moet kopen en de lokatie is matig waardoor ik niet te veel grote projecten kan doen.
Maarrr er zijn ook voordelen, ik kan van 18:00 tot 01:00 op m’n gemak echt genieten van normalere porties vuurwerk, hou veel stooktijd over door niet het huis uit te hoeven en een budget van 1500,- is nog steeds flink pittig.

een dagje Belgisch patatje stoofvlees eten met Moontan, de DDD beleven, Zena Trophy, Mei-meeting, VWMuseumdag, demo’s en shows etc etc gaat vast veel van lukken dit jaar.

en jij?
 

gijs

Registered User
Ik vier het eigenlijk om het jaar thuis en bij mijn broertje. Dit jaar bij mijn broertje en dat was door de mist een gouden keuze. In mijn woonplaats was het niet te doen geweest. Nu in het midden van het land tot 22:30 beetje mist, maar die werkte vooral sfeerverhogend. Rond 23:00 trok de wind een beetje aan en om 00:00 was het helder!! Echt een topavond gehad.

Ook qua locatie is deze plek vele malen beter dan bij mij in de (smalle) straat. Mijn broertje woont aan de rand van een woonwijk, waar ruim voldoende plek is!

Het budget ga ik niet verhogen, wellicht zelfs iets verlagen. Heb me nu een beetje laten gaan met de singleshots. Dit jaar ook de nostalgische knallers van Katan gehaald en wat ander klein spul en dat is goed bevallen. Ik wil dan ook naast een paar mooie compounds en blokken ook gaan voor het wat kleinere spul en zeker ook een paar goede fonteinen er bij.

Ik vind het wel vervelend om met die dozen over straat te gaan. Je voelt je een halve crimineel, terwijl je daar met je netjes in NL aangeschafte goedgekeurde spulletjes loopt.

Ik doe, oa door tijdsgebrek (3 kinderen), niet aan projecten, dus daar hoef ik mij niet druk over te maken.

Om het jaar door te komen ga ik in maart weer naar Fallas. Wordt voor mij de tweede keer, ben in 2018 ook geweest. Ik ga daar niets zelf stoken denk ik, vorige keer ook niet gedaan. Lekker naar de mascleta’s en avondshows en tussendoor de stad/strand etc bekijken en vooral ook lekker terrasjes pakken.

Ook de Trophy staat weer op de agenda, tot nu toe alle Duitse edities geweest en het wordt alsmaar beter.

Demo’s heb ik vorig jaar op twee na (importeursdemo Evolution en Huisman Vuurwerk) allemaal moeten laten schieten door andere verplichtingen.

verder kan ik ook best even zonder vuurwerk, maar ik ben nu wel blij dat ik over 2,5 maand lekker in Valencia zit.
 

Reverser

Registered User
Dit jaar minder films van mijn kant. Heb helaas niet meer de tijd ervoor en voor de inkomsten hoef ik het niet meer te doen van YouTube. De legale artikelen worden nu eenmaal minder bekeken door de mensen dan prof spul. Ik heb 2 jaar gelden de keus gemaakt om enkel legaal vuurwerk af te steken als voorbeeld voor mijn kids en mijn viewers. Heb een gezin en huis en dat kost gewoon meer vrije tijd dan iemand die nog bij zijn ouders woont. Je hebt gewoon andere prio's. Afgelopen jaar al minder kunnen shows kunnen bezoeken. Oud en nieuw 2019/2020 bijna niet gefilmd door die klote mist. Ik wil alleen kwaliteit video's op mijn kanaal. Kwa belichting is dat mist namelijk funest. Mijn kanaal blijft nog wel bestaan. Ik probeer nog wel wat grote shows en importeur demo's te bezoeken. Mijn vuurwerk zal dit jaar voornamelijk uit Duitsland komen omdat ik gek ben op die kleine dingen van Fünke. In Duitsland is dat nu eenmaal meer beschikbaar. Dit zijn mijn plannen voor dit jaar kwa vuurwerk. Ik hoop wel dat dat vuurwerk verbod niet doorgaat want anders ben ik weer illegaal bezig. Je hobby wordt gewoon verpest door al die negatieve reacties in de media. Het rijk is samen met de media een anti-vuurwerk campagne begonnen, het zaakje stinkt aan alle kanten. Gaat het niet via het kabinet, dan wel door iemand van het hoger gerechtshof. Het wordt gewoon afgedwongen door die azijn zeikers. De relschoppers verpesten het voor de goeien helaas. Alles wordt helaas vuurwerk gerelateerd. De polls die er nu zijn, zijn echt tricky om op te antwoorden.
 

Red Eagle

Registered User
Ik weet mn rooster van volgende week nog niet eens laat staan die van oudjaarsdag 😅
Dus plannen lukt hier pas 2 weken van tevoren als ik geluk heb.
Trophy gaan we weer een midweek op het landal park in de buurt zitten.
Scheelt een hoop reistijd en je bent S'avonds weer lekker op tijd terug.
 

Richardus

Registered User
Ik ben van sowieso van plan om dit jaar 2 grotere stookmomenten te doen; 18u en 00u boxen"showtje" (boxen/cakes in bedachte leuke volgorde), gezien ik vrijwel alles nog over heb door de mist, en toch weer wat bij wil scoren :D Daarnaast wordt het afwachten wat Fünke op de NL markt gaat doen, sowieso wil ik daar veel klein spul van scoren. Lukt dat op de NL markt niet, dan is het kijken wat ik in België en evt. Duitsland kan scoren. Daarnaast wordt het weer jagen op mooie fonteinen en ander klein spul, ik geniet daar zo ontzettend veel van hè...never grow up!

Een goed punt is vermoeidheid. Ik ben totaal geen avondmens en heb deze keer de dagen vantevoren (en oudjaarsdag) hele dagen gewerkt dus was best gaar op oudjaarsavond, kwam die kutmist de boel ook nog bederven gvd. En een hele volle dag tientallen kilometers fietsen om het vw bij mekaar te scharrelen ging me ook niet in de kouwe kleren zitten. Dus het voornemen is het bij minder punten, dichter bij huis, te houden maar gezien m'n verzameldrift weet ik dat ik toch weer de hele gemeente en mss zelfs daarbuiten ga bestrijken. Ik zit nu te kijken dat het Moment op do/vr valt en eerste verkoopdag op dinsdag. Ik denk dat ik die hele week maar 'ns vrij neem :) weekend erna, kan ik misschien na het stoken ook weer ns ongebreideld aan de zuip, ook dan wel weer ns zin in. Na het gemis dit jaar van de 00u catharsis, heb ik die volgend jaar dubbel en dwars nodig...nog 12 zware maanden aaaaaargh!

Qua lokatie...m'n zus wil me bij haar huis te stoken met de familie maar die snapt er geen fuck van want heeft minituintje en bomen langs de straat, dus dat wordt niks. En ik heb ook geen zin in dat saaie gezin dat dan alleen maar zeikt over hoeveel ik wel niet heb en wat dat kost (laat staan dat ik alles kan meenemen...) en waar dat voor nodig is allemaal (tot ze het zien en met de bek vol tanden staan, dat dan weer wel), en dat ik niet de hele avond als een kleuter m'n gang kan gaan met rotjes en fonteinen enzo. De wijk waar ik woon is supergezellig, vuurtonnen overal, mensen op straat, ouder geworden buurjochies komen stoken en alle buren vragen het hele jaar, zeker laatste maanden, of ik alweer vuurwerk heb besteld en weer thuis blijf om te stoken. Die hebben het dit jaar ook echt gemist, en ik gun hun ook het dubbeldwarse goedmakertje dat in m'n aders zit te kriebelen. Dus ik blijf lekkeerrrr weer alleen thuis, gezellig in de straat m'n eigen ding doen!

Ik maak me wel zorgen over het hele anti-geluid, maar ben er ook nuchter in en sceptisch over; deze geluiden zijn er al sinds de jaren '70 en op sommige vlakken is het qua vuurwerk minder geworden en gaat het minder worden, maar sommige dingen zijn ook beter geworden (kruit, compounds). Groot siervuurwerk en klein spul als fonteinen e.d. zullen er m.i. nooit uit gaan, zeker komend jaar nog niet. In mijn buurt zijn er wel wat zure lui tussen gekomen, en een anti-hondje haha, maar die durven de van oudsher volkse wijkbewoners nog geen strobreed in de weg te leggen. Het is hier laatste jaren (sinds er wat jeugd weg is) ook rustig tot 31-12 18u, en zelfs 's avonds is het al jarenlang rustiger dan vroeger. Dus ik maak me er lokaal en landelijk weinig zorgen over. Ik denk wel dat de massa die door emoties en media geregeerd worden wel gaan zorgen dat pijlen verdwijnen, en waarschijnlijk zelfs de kleine knallers ook. Jammer, maar behalve het goede voorbeeld geven en juiste informatie verspreiden kan ik niks doen dan me aanpassen en genieten van wat er nog wél mag.

Verder blijft het veel hetzelfde; ik heb altijd een leuke diverse collectie (vond buurjoch die ik in m'n kamertje liet) van groot naar minuscuul, en dat houd ik zo, daar geniet ik van. Ik weet aardig hoe ik een leuke stookvolgorde van boxen en cakes kan maken, al ben ik klaar met cakes aaien en projectjes verbinden aangezien dat nooit zo werkt/lukt als ik voor ogen had. Heb blijkbaar 2 linkerhanden. Dus wordt dan maar wat sneller fakkelen, en compounds.

Ik heb er weer zin in. Geen zin meer om achterom te kijken. De mistkater begint langzaam te verwaaien en ik ga weer vooruit kijken. Ik kan niet wachten tot weer zover is! En dan alles behalve mist, en storm! O wee!!!
 

Sweet Laker

Registered User
Grote kans dat ik dit jaar in de nachtdienst zit. Gelukkig is de vuurwerkwinkel er waar ik graag wat uurtjes mijn handen uit de mouwen steek mocht dat zo zijn.
Ik koop sowieso al niet veel vuurwerk meer vergeleken met vroeger. Als ik daadwerkelijk de nacht in ga, dan zal het helemaal tot een minimum beperkt worden. Al zal ik zeker iets afsteken.

Hopelijk kan ik het regelen dat ik vrij ben eind van dit jaar. Zorg voor later ;)
 

joszie

Bronzen Member
Qua lokatie heb ik vorig jaar al beloofd het komend jaar samen met de oudste neefjes te vieren. Anderzijds lijkt het me ook heel leuk om eens met de gehele eigen familie samen te vieren.

In ieder geval een plek waar om middernacht nog wat te kijken valt ipv meer landelijk gelegen.

Qua budget wil ik wel iets meer dan afgelopen jaar besteden maar het hoeft ook niet meer zo extreem als enkele jaren terug. Heb daarbij ook andere verplichtingen dan toen.

Wel bevalt het me goed om enkele grote compounds te halen ipv veel kleiner spul.

Verder neem ik me voor om me nog minder druk te maken over de negativiteit. De maatschappij is al te verrot om deze nog te kunnen veranderen. Ik zie wel hoe het allemaal gaat lopen en geniet vd momenten die er nog resten.
 
Laatst bewerkt:

shinji

Moderator
Medewerker
Vooruit kijken doe ik alleen voor mn eigen toko, maar een paar zaken staan privee wel vast. Oud en Nieuw blijft voor mij de dag waar ik het meest plezier aan beleef, tijd maak ik, locatie maakt me geen donder uit en moe word ik alleen maar van gezeur van buitenaf en daar sluit ik me de laatste dagen van het jaar compleet vanaf.
Zorgen over het voortbestaan van onze traditie heb ik wel. Binnen mijn vriendenkring zijn er mensen met papieren, dus vuurwerkvrij wordt het feest niet, maar ik ben er vrijwel zeker van dat volgend jaar het laatste jaar van het 'vrij stoken' wordt. Ik moet er niet aan denken, want er is geen dag in het jaar waar mensen vrij van alle zorgen buiten op straat elkaar omhelzen en lekker zichzelf kunnen zijn, behalve met oud en nieuw. ( mijn zoon zit voor stage een half jaar in Australie en heeft nog nooit zo'n saai oud en nieuw gehad als dit jaar. Iedereen ligt daar gewoon op bed voor twaalven).
Zelf ga ik me pas weer verdiepen in t consu vuurwerk als de eerste nieuwe producten bekend worden, want buiten een paar "all time favourites' koop ik alleen maar nieuwe spullen. Heb er nu al weer zin an.
 

rodepo

Registered User
Ik ga dit jaar voor het eerst sinds 17 jaar waarschijnlijk niet thuis de jaarwisseling vieren. Dan kom ik op een locatie met weinig ruimte, moet nog even uitvogelen waar een mooi plekje is om veilig af te steken.
Ben van plan minder losse cakes te kopen dit jaar. En minder projecten. Wel ben ik een project met fonteinen van plan geinspireerd door het popcorn filmpje.
Budget word ook hier gehalveerd.
Ik ga er nog steeds vanuit dat er geen GEEN verbod komt zeker niet de komende jaren. Voor mijn gevoel komen de afgelopen 2 jaar meer positieve berichten in de media en krijgen steeds meer mensen door hoe ze worden gemanipuleerd door politiek en media.
Maak me wel eens zorgen om die achterlijke 25 kg regel.
Verder ga ik in ieder geval naar de Zena trophy, voor de rest kan ik nog niks plannen.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Mooi topic Baron.

Ik heb een geweldig oud en nieuw gehad, het was één groot feest, zowel binnenshuis als buitenshuis.
Veel minder cake,s dan het jaar daarvoor maar daartegenover veel meer compounds. En dat is meteen ook de keerzijde van het feest, compounds kosten veel geld, ik heb nog niet eerder zoveel geld uitgegeven dan vorig jaar. Daar ga ik dit jaar verandering in brengen.

Ik ga ook niet meteen in het begin van het jaar volop op koopjesjacht. Ik ga zeer selectief te werk, ik wil ruimte overhouden voor nieuwe artikelen eind van het jaar. Wel in de komende dagen met Baron naar Belgie, voor de sfeer en wat leuk vuurwerk. en de traditionele stoofvlees.

Oud en Nieuw vieren wij sinds mensenheugnis thuis, hoe lang nog? Ik durf het niet zeggen. Ik wordt nu al onrustig over het tweede kamer debat wat dit jaar gaat volgen. (denk terug aan vorig jaar)
 

GMP82

Zilveren Member
Ook hier moet er geknepen worden in het budget. Doordat ik vorig jaar in meerdere porties heb besteld ben ik min of meer het totaalbedrag uit het oog verloren.
Daarbij ook qua kilo's in een wat ongemakkelijk segment terecht gekomen, wat een behoorlijke dosis stress heeft opgeleverd. Dat wil ik niet meer, maar ik heb er ook nog geen passende oplossing voor. Want slechts 25kg aanschaffen is voor mij geen optie.

De conische fonteinen die ik afgelopen jaar had, bevielen dermate goed, dat ik daar wel weer eea van wil hebben.

Ik neig er wel naar om de Outlet deze keer over te slaan, maar of ik daar als ze open gaan nog steeds zo over denk...

Verder is het de bedoeling om dit jaar een nieuw huis te vinden, dus waar ik het dit jaar vier is nog 1 grote verrassing.

En de negativiteit wil ik het gewoon ff niet over hebben..
 

ThunderBall

Registered User
Allereerst wat een leuk topic Baron!
Heerlijk om te lezen met uiteraard alle bekende namen.

Na jaren ieder jaar los te gaan met vuurwerk afsteken hadden we bedacht het nog maar 1 keer in de 3 jaar te doen, dus de afgelopen 2 jaar heb ik bijna niks gedaan, dit is achteraf niet zo goed bevallen!!

Dit jaar is het weer zo ver, alleen door het toch wel dreigende verbod en de saaie oud en nieuw’s zijn we er gewoon weer ieder jaar bij!

Ook gaan we de lijst door het jaar bestellen te beginnen eind februari om zodoende de grootste bestelling ooit bij elkaar te krijgen.

Ik ben alleen geïnteresseerd in de doorlont boxen en compounds, ze hoeven niet de aller nieuwste van aankomend jaar te zijn, liever heb ik het vuurwerk wat al een jaar in de bunkers ligt zodat vocht een beetje vermeden wordt.

Ik heb toch vaste merken waar ik genoeg mooie producten van weet ( Rubro, Wolff en Broekhof ), ook zoek ik het liefst vuurwerk met bombettes van minimaal 30mm.

Budget dit jaar rond de 1000,- euro.

Stookplek, thuis aangezien we een hond hebben en een hele goede stookplaats en een straat waar men mijn vuurwerk waardeert!

Ik gebruik geen drank of drugs en ruim mijn vuurwerk direct na afloop op, meer kan ik niet doen om een goed voorbeeld te zijn!!

Uiteraard wordt alles gefilmd en zal wederom hier geplaatst worden, ik kan niet wachten maar geniet ook van de voorpret op dit forum en bij de demo’s en straks met het ophalen van het vuurwerk.
 

SrCl2

Registered User
Leuk thema!
Afgelopen jaar ben ik qua verkooppunten voor het eerst binnen de gemeentegrenzen gebleven (Groningen: Welkoop Peizerweg, Hoogkerk: Giezen Vuurwerk en De Koperen Jan). Dit is mij heel goed bevallen, temeer daar ik alles op de fiets moet doen en (achteraf bezien) best grote en zware cakes had besteld (gelukkig heb ik twee heel grote fietstassen).
Ook had ik de afhaaltijden zo op elkaar afgestemd dat ik Welkoop en Giezen Vuurwerk in één tocht kon aandoen. Dat verdient navolging!

Wel is er nog een verbeterpuntje. Ik ben namelijk niet gewend om op de Dag der Dagen vóór 00:00 uur vuurwerk af te steken (dit is op de locatie waar ik normaal gesproken oudjaar vier ook zeker niet de gewoonte). Gezien de aangekondigde mist heb ik dit jaar heel voorzichtig gebroken met die traditie door rond 18:30 alvast enkele Blättertanz Raketen (Funke) af te steken.

Het voelde nogal onwennig (in onze straat was ik namelijk de enige die al zo vroeg aan het stoken was), maar ik heb hier totaal geen spijt van gehad: deze raketten heb ik in ieder geval met goed fatsoen kunnen bekijken en filmen.

Van de cakes en vuurpijlen die ik "braaf" tot na 00:00 uur had bewaard heb ik weinig plezier gehad: verreweg de meeste effecten werden opgeslokt door de mist.

Moraal van dit verhaal: Assertiever zijn (klinkt heel jaren 90, ik weet het)!
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Oei, komend jaar..
Goede vraag.

Ik roep elk jaar meer vuurwerk, maar ook ik ga dit meer en meer los laten.
Niet omdat ik vind dat ik moet consuminderen. Maar meer omdat mijn passie verschuift in de liefhebberij.
Ik wil namelijk vooral mooier vuurwerk. En na enkele jaren Pangu heb ik dit jaar van Funke mogen proeven en dat smaakt naar meer!
Budget licht redelijk vast bij mij. Ergens tussen de 500 en 700 euro normaal. Maar heb het dit jaar zowaar binnen 400 kunnen houden 🤯.

Ik had de smaak te pakken van meer internationale shows te bezoeken, heb me nu ook een caravan aangeschaft dus onderdak is makkelijker, maar het ziet er naar uit dat dat dit jaar toch weer een stukkie lastiger gaat worden in de planning. Fallas word hem helaas niet, dus mijn hoop zit weer op oktober om die pracht stad weer op te zoeken. Maar het blijft echt een groot vraagteken nog.

Locatie dit jaar voor oud en nieuw was bij vrienden die het voor het eerst organiseerden, beviel me wel, goede plek om te stoken. Maar ondanks dat er veel 6 en 8" shells worden geschoten rond die hoek van het dorp, word daar in hoeveelheid wel minder gestookt dan bij ons :unsure:

Dus, de goede voornemens maar weer is los laten en zien wat er van komt.
Ik ben in ieder geval optimistischer geworden over het behoud van onze traditie. De mensen en media schreeuwen alleen harder als ze iets niet lukt, en het is ook nu vooral weer RTL die standaard dingen verzint en draait.
Nee, deze jongen stookt nog lekker verder de komende jaren! Met of zonder singelshot.
 

Dennis010

Registered User
Dit jaar koop ik geen vuurwerk meer. We hebben besloten lekker op wintersport te gaan, geen ge-stress, geen negatief nieuws waar je mee dood gegooid wordt. Lijkt me een verademing. Wij halen onze vuurwerk pleziertjes wel in het buitenland op onze jaarlijkse tripjes naar Italië en Malta.
 

shinji

Moderator
Medewerker
Dit jaar koop ik geen vuurwerk meer. We hebben besloten lekker op wintersport te gaan, geen ge-stress, geen negatief nieuws waar je mee dood gegooid wordt. Lijkt me een verademing. Wij halen onze vuurwerk pleziertjes wel in het buitenland op onze jaarlijkse tripjes naar Italië en Malta.
PFFF, aan de andere kant, jou op skies zien balanceren, ga je wel filmen?
 

Arnold 010

Registered User
Jaren achtereen heb ik oud en nieuw thuis gevierd. Afgelopen o&n en het jaar ervoor bij Tony gevierd. Dit is mij erg goed bevallen vanwege de gezelligheid maar ook door de samenhorigheid.

Toen mijn huis met o&n vol zat hielpen mij vrienden enkel met opruimen door een zo hoog mogelijke vuur te maken. Maar ik stond de volgende dag samen met mijn vrouw te vegen. Vrienden nergens te bekennen maar ook geen buren die komen helpen.

Bij Tony is dat anders. Buiten de heerlijke stookplek helpen ook alle mannelijke visite met opruimen. Vele handen maken licht werk.

Daarnaast stookt mijn zoon graag vuurwerk.....heel veel vuurwerk. Zeker oudjaarsavond is hij niet naar binnen te krijgen. Zeker nu met oa de zoons van Tony vermaakt hij zich opperbest.

Komend jaar kijken waar ik uitgenodigd wordt maar de laatste 2 jaar zijn mij erg goed bevallen.

Ondanks de mega hoeveelheid aan vuurwerk op de locatie koop ik rond de € 300,- a € 400,- aan vuurwerk, dit wordt komend jaar vast weer het bedrag.
 
Bovenaan