13 mei 2019 Herinnering ,Vuurwerkramp van Enschede

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
13 mei 2000 , .....Herinnering aan de grootste Nederlandse vuurwerk ramp in Enschede.

inmiddels alweer 19 jaar geleden en ik kan me die dag nog heel goed herinneren.
ik zou s´avonds naar een demo gaan van Wagenvoort vuurwerk, hun zouden daar namelijk een 400mm wegschieten.
dat wilde wij natuurlijk wel meemaken, maar toen kwam het verschrikkelijke nieuws van SE Fireworks op de radio en tv.
Wagenvoort cancelden de demo. en die avond zat ik veel voor de tv en achter de computer om zoveel mogen informatie te verzamelen van Enschede.
verschrikkelijk allemaal en door deze ramp is er heel veel veranderd in de vuurwerk wereld.

Er vielen 23 doden (onder wie vier brandweermannen) en ongeveer 950 mensen raakten gewond, 200 woningen werden verwoest.
Kwam deze explosie echt door het vuurwerk of lag er nog iets heel anders opgeslagen ?
Achter de echte waarheid van deze ramp zullen we waarschijnlijk nooit achter komen,

S.E. Fireworks (afkorting van Smallenbroek Enschede Fireworks)
De grootste ontploffing was op 60 kilometer afstand in Deventer te horen.
De rookkolom die ontstond was in een omtrek van circa 70 kilometer van Enschede te zien.
Een gebied van circa 42 hectare werd geheel verwoest
De materiële schade werd later geschat op ongeveer 1 miljard gulden (454 miljoen euro).

De twee directeuren van het bedrijf, werden op 2 april 2002 door de rechtbank in Almelo vrijgesproken van de schuld voor de dood van de slachtoffers. Zij kregen 6 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk en een boete (2250 euro) voor het opzettelijk overtreden van een aantal milieuvoorschriften en handel in illegaal vuurwerk. Na drie maanden voorarrest kwamen zij vrij.

Op 22 augustus 2002 veroordeelde de Almelose rechtbank André de Vries tot vijftien jaar gevangenisstraf, wegens brandstichting op het terrein van het vuurwerkbedrijf, die leidde tot de ontploffing van het opgeslagen vuurwerk. De veroordeelde, die bij de uitspraak van het vonnis de rechter te lijf wilde gaan, riep dat hij onschuldig was en ging in hoger beroep. Op 12 mei 2003 werd hij door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van brandstichting.

op Wikipedia kan je veel over de ramp lezen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerkramp_in_Enschede
 

Sweet Laker

Registered User
En vandaag is het weer in het nieuws geweest omdat de OVV geen verder onderzoek wil doen ondanks dat een meerderheid van de Tweede Kamer er voor is. To be continued,.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Over tien dagen is de verwoestende vuurwerkramp in Enschede precies negentien jaar geleden. En al die tijd vecht Rudi Bakker, een van de oud-directeuren van S.E. Fireworks, waar het vuurwerk lag opgeslagen, voor zijn onschuld. Hij is dan ook diep teleurgesteld nu het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) niet doorgaat.


De Tweede Kamer had aangedrongen op een dergelijk onderzoek naar aanleiding van een 1.200 pagina's tellend rapport van voormalig Europarlementariër Paul van Buitenen. Deze klokkenluider kwam na jarenlang onderzoek tot de conclusie dat het Openbaar Ministerie in het onderzoek naar de vuurwerkramp de rechterlijke macht bewust zou hebben misleid.

Reden daarvan zou zijn dat de overheid - en de falende rol bij het toezicht op de vuurwerkopslag - op die manier buiten schot moest worden gehouden, onder meer met het oog op dreigende torenhoge schadeclaims.

Gisteren maakte de OVV bekend dat er geen vervolgonderzoek komt. Het zou voor hen niet meer mogelijk zijn om informatie uit eerste hand te krijgen. "Daarvoor is de ramp te lang geleden", zo was de uitleg.

"Schandalig antwoord"
"Het is een schandalig antwoord van de Onderzoeksraad", vindt Bakker, directeur van S.E. Fireworks ten tijde van de vuurwerkramp. "Ik ben er zeer verbaasd over. En heel teleurgesteld."

Volgens Bakker is de overheid verantwoordelijk voor de ramp. "Ik ben en blijf verantwoordelijk voor S.E. Fireworks, maar ben niet verantwoordelijk voor wat daar gebeurd is op 13 mei 2000. Wij hebben ons gehouden aan de wet- en regelgeving destijds."
 

Sweet Laker

Registered User
Gisteren maakte de OVV bekend dat er geen vervolgonderzoek komt. Het zou voor hen niet meer mogelijk zijn om informatie uit eerste hand te krijgen. "Daarvoor is de ramp te lang geleden", zo was de uitleg.
Er zijn rampen die daadwerkelijk geen informatie uit eerste hand kunnen opleveren. Toch is er bij een aantal van dit soort zaken nog steeds de drang om mensen te vervolgen. Apart dat dit bij een vuurwerkramp, welke blijkbaar verkeerd én bewijsbaar verkeerd de geschiedenis is in gegaan, niet mogelijk is.
 

Dim

Product Beheer
Medewerker
Dit blijft 1 van de vele doofpotten die wij hebben hier in dit “mooie” landje. Hoe kan je een Veiligheidsraad onderzoek laten doen naar iets waarvan je eigenlijk allang weet dat er grote fouten gemaakt zijn in de onderzoeken?!
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
Bekijk hier onder de 3 delen van het " verboden interview " van Frits Pril.
Dit is de man die na een aantal dagen met zijn Ford Escort door de hekken reed om met eigen ogen te zien wat er voor iedereen verzwegen werd.
Deze bevestigd dat hij met eigen ogen niet ontplofte groen/blauwe landmijnen heeft zien liggen.

Frits Pril rijd hieronder door de hekken heen van de hermetische afzetting.

hieronder de 3 delen van het "verboden interview"


 

Onze Partners

Bovenaan