Belgie gaat verkoop P1-knallers, Bengaalse fakkels en rookpotten verbieden

Plum Bloom

Registered User
Er komt een verbod op de verkoop van allerhande vuurwerk, dat eigenlijk nooit voor particulieren was bedoeld, aldus bevoegd minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Denk aan zwaar knalvuurwerk voor spoorwegarbeiders, Bengaals vuur of rookbommen die eigenlijk dienen voor het testen van ventilatiesystemen.

De nieuwe regels zijn mee ingegeven door het grote ongenoegen bij veel burgemeesters: uit veiligheidsoverwegingen maar ook om de rust in hun gemeente te bewaren, is in veel gemeenten al jaren een verbod op (knal)vuurwerk van kracht.

“In de praktijk is dat echter bijzonder moeilijk te handhaven, omdat vuurwerk in allerhande groottes en sterktes zonder veel problemen te kopen zijn”, aldus Vooruit-parlementslid Bert Moyaers, tevens burgemeester van het Limburgse Herk-de-Stad. Gevolg: de voorbije eindejaarsperiode leek het alsof er nog meer vuurwerk en bommetjes de lucht ingingen dan de jaren ervoor, “waarbij ook opviel dat er steeds krachtiger spul opduikt, met meer geluidsoverlast als gevolg.”

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne geeft nu gehoor aan het ongenoegen van de burgemeesters, waarvan sommige voorstelden om – zoals in enkele van onze buurlanden – een volledig verbod op de verkoop van vuurwerk uit te vaardigen.

Dat gebeurt niet. Concreet wordt aan de klasse van feestvuurwerk – specifiek bedoeld voor consumenten en ook het minst luidruchtig – niet geraakt. Dermagne gaat wel de verkoop aan particulieren verbieden van Bengaals vuurwerk, zwaar knalvuurwerk uit de P1-klasse en ook op zware rookbommen. “Dat materiaal is helemaal niet voor amusement bedoeld”, aldus het kabinet Dermagne.

Het gaat dan bijvoorbeeld over zeer krachtige spoorwegklappers: “die worden bij spoorwerkzaamheden op de sporen gelegd en komen tot ontploffing wanneer er trein over rijdt.” Jongeren kopen die aan om krachtige en luide ontploffingen te veroorzaken, waarna ze die filmpjes op Youtube plaatsen. Het gaat ook over knallers die ontwikkeld werden om op luchthaventerreinen vogels op afstand te houden.

Het verbod op de verkoop van Bengaals vuurwerk aan particulieren is dan weer bedoeld om voetbalwedstrijden veiliger te doen verlopen. Nog op het verbodslijstje: zware rookbommen, die voor defensie of industriële toepassingen zijn ontwikkeld: bijvoorbeeld om ventilatiesystemen in tunnels te testen. “Die dingen _ die gedurende enkel minuten een erg zwaar rookgordijn produceren – moet je met het nodige verstand gebruik”, beklemtoont Christophe Byl van Belpyro, de Belgische vuurwerkfederatie.

Hij kan zich vinden in de maatregelen.: “Het veel te zware vuurwerk – tesamen met veel illegaal vuurwerk dat ook gemakkelijk te verkrijgen valt – hebben de vuurwerksector onterecht een slechte naam bezorgd.”

 

firewire

Registered User
Owww oww daar gaan we dan.... next België is de sjaak!
Owww oww daar gaan we dan?!?

Dit is al flink wat jaren terug in gang gezet hoor, te weten:

* Eerst het prof aangepakt.

* Toen de KVK regel aangepakt.

* Toen 2+ grammers in de ban gedaan.

* Rollen uit 1stuk de nek omgedraaid.

* Langzaamaan meer gaan handhaven op de 1kg nec.

* Nu weer wat items eruit.

(Voor Nederland kan je een zelfde soort rijtje maken.)
 

Sweet Laker

Registered User
Gelukkig dat lachgas gedoogd wordt,..

Benieuwd wanneer alle huis, tuin en keuken producten verboden worden waar men in potentie veel schade mee kan berokkenen.

De meeste slachtoffers vallen nog altijd thuis. Na 11 jaar bezuinigen kan de zorg dat echt niet meer aan.
 
  • Haha
Reactions: AWG

Richardus

Registered User
Goede zet, nu moet ik dus van de Scorpio naar nitraten met meer grammage aan boord en met mij iedereen die wel een knal wil maar geen al te zware. Meer overlast gegarandeerd. 🙈
Yep, nog meer NLers illegale circuit in. Als je graag zwart groot geld wilt verdienen, weet je waar je moet zijn. Wordt steeds lucratiever zo.
 

Plum Bloom

Registered User
Ik zit er niet zo goed meer in. Vallen alle flashknallers in Belgie tegenwoordig onder P1? En hoe zit dat met die rolletjes/matjes/ritsen? P1 of F2?

'Goede' nieuws hoe dan ook dat pijlen, fonteinen, cakes en compounds (en single shots?) vooralsnog kennelijk niet worden aangepakt.
 

Richardus

Registered User
Maar als p1 en rollen niet werden verkocht, zouden er dan nog zoveel NLers komen? Qua sierkwaliteit- en prijs kun je net zo goed (of beter, behalve Funke) in NL zijn. Of heerst beeld nog dat BE siervuurwerk ook zwaarder is?
 

Sweet Laker

Registered User
Spoorwegklappers? Hebben we wat gemist de afgelopen jaren?:)
Nee hoor. Oud concept; knalseinen.

Link 1:

Link 2:
 

bridge

Bronzen Member
Ik zit er niet zo goed meer in. Vallen alle flashknallers in Belgie tegenwoordig onder P1? En hoe zit dat met die rolletjes/matjes/ritsen? P1 of F2?

'Goede' nieuws hoe dan ook dat pijlen, fonteinen, cakes en compounds (en single shots?) vooralsnog kennelijk niet worden aangepakt.
de nog in belgie bestaande rollen zijn niet in gevaar naar ik meen. losse knal boven 0,5 gram flash (of 1,0 "slow flash) gaan eruit. De rest blijft. Zie de site van loots trouwens: pyrodump wordt aangekondigd voor p1 knallers
 
Bovenaan