Wie kent luilak nog?

Baron van lunt zu sas

Registered User
met mijn geschiedenisvoorliefde kan ik wel van alles voorkauwen, maar ik ken een periode in mijn jeugd dat ik vuurwerk bewaarde
voor luilak?
de wijkconcurrentie was toen nog interessant, wie was het het stoerste, nog later bleef er wat traditie over met rondrijden met afgezaagde uitlaat. Maar het is uitgestorven.
wie kan nog wat vertellen!
 

rodepo

Registered User
Alleen de verhalen van mijn moeder, dat ze met pannen en pollepels de straat op gingen om herrie te maken. Ze heeft me dit ooit verteld toen ik een jaar of 12 was. Nu ben ik 47. Ik heb zelf nooit luilak meegemaakt. Mn moeder kwam oorspronklijk uit scheveningen.
Was luilak niet streek gebonden?
 

GMP82

Zilveren Member
Ik kende het niet, maar leerde het kennen door mijn ex in Noord Holland.

Kalknacht kende ik ook niet, maar leerde ik kennen door mijn vrouw. Is net zo iets geks...
 
Laatst bewerkt:

Pyrodolfo

Registered User
Dat was idd het uitgesproken moment om nog wat astronauten weg te knallen. En natuurlijk luilakbollen eten.
Er wilden ook nog wel eens van die vuilnisemmers over de straat vliegen.
 
Laatst bewerkt:

Koetje

Registered User
Ja, ik ken het nog wel uit de jaren 80 en misschien ook nog wel 90 maar werd in ieder geval toen al steeds minder. In mijn buurt was het het vooral vandalisme, kan mij niet herinneren dat er veel vuurwerk werd afgestoken. Zelf vrij braaf niet verder gekomen dan irritant belletje trek heel erg vroeg in de ochtend en wat dozen eieren ergens tegen de ramen smijten.
 

Baron van lunt zu sas

Registered User

Lawaai makende jongen

Luilak in de Jordaan

Luilak in Amsterdam jongens kantelen auto
Luilak of Looilak is een folkloristische viering op de zaterdag voor Pinksteren in vooral Noord-Holland door op straat in de vroege morgenuren veel lawaai te maken. Met Luilak worden oorspronkelijk langslapers en telaatkomers bespot. Deze worden daarom luidruchtig wakker gemaakt. Er wordt vrij algemeen van uitgegaan dat het een viering is met een Friese oorsprong.

Inhoud
Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]
Luilak wordt gevierd in het gebied tussen Texel en Delft in het westen van Nederland. Hoe verder zuidelijk van Amsterdam, hoe minder het gevierd wordt. In en rond Leiden en Alphen aan den Rijn wordt het bijvoorbeeld nauwelijks meer gevierd. In de zuidelijker gelegen gebieden rond Delft en Gouda is het fenomeen Luilak weer beter bekend en ook in en rond Gorinchem, Raamsdonksveer, Made en Zevenaar wordt het van oudsher gevierd. Buiten dat kerngebied vindt men het slechts hier en daar, zoals de afgeleide luilakbloemenmarkt in de steden Utrecht, Haarlem en Almere. (In Almere kwam de luilaktraditie tot leven door verhuizing van vele Amsterdammers naar Almere rond 1980.)

De viering maakt deel uit van vier dagen feest, waartoe ook Eerste en Tweede Pinksterdag behoren. In de 16e en 17e eeuw begon het 'luilakken' al op de vrijdag voor Pinksteren. In West-Friesland was er oorspronkelijk ook een Derde Pinksterdag. Dit Pinksterdrie vormde de laatste dag van de vierdaagse vieringen. Deze is slechts in een aantal plaatsen (o.a. Zaandam) nog een traditie. De drie Pinksterdagen, waarop niet gewerkt moest worden, noodzaakte een vroeg opstaan op de dag ervoor, om alle voorbereidingen te plegen.

De viering is niet christelijk gebonden, ondanks het feit dat zij samenvalt met Pinksteren. Op een aantal plaatsen wordt Luilak voorafgegaan door een luilak(bloemen)markt, deze vindt plaats op de vrijdagavond tot middernacht of net iets voorbij middernacht. De oudst-bekende markt is de Haarlemse markt uit de jaren 1890. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend wordt het daadwerkelijke Luilak gevierd.

Het verschilt per stad en dorp hoe laat Luilak aanvangt. In sommige plaatsen begint het al kort na middernacht, maar in andere woonplaatsen, zoals rond Amsterdam, pas na vier uur. Vanzelfsprekend verschilt het meedoen naar leeftijd. Jongeren starten vaak eerder met Luilak dan kinderen tussen de 9 en 14 jaar.
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Ik heb in Delft aan luilak gedaan tot ik 17 was ofzo, smorgensvroeg met een afgezaagde uitlaat op de Puch Maxi (70 cc, Zundapp carburateur, andere tandwielen, jeweetnogwel). En strijkers en astronauten erbij als het lukte om die nog zo lang te bewaren.
ik was te jong voor het volgende feitje maar weet wel dat er ook wijk tegen wijk stoerdoenerij was, en Zo’n verzamelplaats van jongeren werd dan weer schoongeveegd door de ME.
in 1988 was ik 17....
30 mei dit jaar is weer luilak.
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Mijn broertje heeft er als inwoner van een volksbuurt in Haarlem redelijk hardhandig kennis mogen maken.
Het is dat zijn vriendin, wel uit de regio, zich op tijd bedacht dat dat nog wel is een oud gebruik kon zijn waarom ze nu in een keer massaal te grazen werden genomen door de buurt. Anders was dat geheid een rel geworden met meer schade ^^.

Maar als je van belletje lellen, naar vuurwerk voor de deur, naar je auto vol geplakt met doodshoofdstickers gaat in een dag, dan snap ik dat er wat knapt in je.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
In de Betuwe totaal niet bekend.
Eerste keer dat ik er iets van hoorde was tijdens een radio uitzending van Giel Beelen.

Tijdens koningsdag gaat men wel in de dorpen met brommens rondrijden zonder uitlaat.
En dan lekker vroeg rond half zes s'morgens al rondrijden met die knetterdingen.
 

Dennis010

Registered User
Gebeurt hier nog steeds ieder jaar hoor. Ikzelf heb er vroeger uiteraard ook aan meegedaan. Hier deden we niet aan vuurwerk maar alleen een brommertocht zonder uitlaat of een afgezaagd exemplaar. Lekker hoor op je Zündapp met 125 cc waaierkop, 21mm Bing en alleen een bocht erop als uitlaat.... BRAAAAAAAPPPPPP! :love:
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Het is in mijn regio, net als kerstbomenjacht, door een jarenlang durend strategisch beleid de nek omgedraaid.
niet helemaal onredelijk natuurlijk want er was “georganiseerd” wangedrag op grote schaal en dan wordt er ingegrepen omdat “niet iedereen“ het kan waarderen, om het maar zachtjes te zeggen.
herkenbaar?

ik heb mijn applausmoment voor de verzorging laatst omgezet in een pyrotechnische geluidswaardering en dat werd zeer goed ontvangen, EN ik was zéker niet de enige hier in de buurt. In heel het land is er ook nogal het een en ander de lucht ingegaan en het leverde iedereen een goed gevoel op.
signalen van verbondenheid is toch zeker een manier om cohesie te tonen.
een zeldzaam woord in dit land, cohesie.
 

Dennis010

Registered User
Even snel wat beelden opgezocht op JijPijp:




Inmiddels is het schijnbaar vorig jaar goed fout gegaan met de politie en ik heb begrepen dat ze nu streng gaan handhaven.
Iets met op agenten inrijden en motoragenten die daarna dan weer scootertuig van hun brommertje trapt d.m.v. een schop tegen het stuur ofzo...
Gevaarlijke situaties dus.
 

petertje23

Registered User
Ik heb tot een jaar of 2 terug op Texel gewoond, hier werd luilak gevierd, herrie maken met brommers/trekkers zonder uitlaat,
boter en eieren gegooid, en de jonge jeugd op de fiets/skelter met sirenes enz.

Helaas werd er ook steeds meer vandalisme/vernielingen gepleegd, de laatste jaren werd het steeds rustiger.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Even zwaar off topic, maar zijn er mensen die nog meegemaakt hebben dat tijdens oud en nieuw de ramen van bepaalde hoge bomen werden witgekalkt?
In het dorp waar ik gewoond heb, Ingen (Betuwe) waren steevast de ramen van het schoolhoofd aan de beurt.
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Even zwaar off topic, maar zijn er mensen die nog meegemaakt hebben dat tijdens oud en nieuw de ramen van bepaalde hoge bomen werden witgekalkt?
In het dorp waar ik gewoond heb, Ingen (Betuwe) waren steevast de ramen van het schoolhoofd aan de beurt.
Er zijn nog wel wat meer lokale tradities, dat is er eentje van.
 

TrasherIRL

Registered User
Tsja, luilak.
In mijn jeugd inderdaad ieder jaar wel actief aan meegedaan. Herrie maken, brommertjes zonder uitlaat en vuurwerk was inderdaad leuk, onschuldig en zonder vandalistische inslag.
Helaas is het de laatste jaren verschoven naar een poging om zo veel mogelijk te besmeuren en te slopen. Ik zie af en toe huizen waar, bij wijze van spreken, het cakebeslag van de muren loopt.
De meest originele actie die ik heb meegekregen was mijn buurman en zijn rockband, die om 04:30 besloten een batterij versterkers op een veldje midden in het dorp te zetten en een fijn concertje weg te geven op vol vermogen.
 

GMP82

Zilveren Member
Tja is dat niet gewoon de tendens van de afgelopen 2 decennia?

Of het nou omtrent vuurwerk, oud en nieuw, luilak, uitgaan, Koninginnedag, etc etc is, men grijpt de gelegenheid aan om rotzooi te trappen, vandalisme te plegen en zich af te zetten tegen de overheid/handhavende macht en zelfs hulpverleners en dienstverleners.

Nu toch ook weer, dat er verveeld tuig zich schuldig maakt aan het slopen van bushokjes, zwartrijden, het provoceren van politie, bespugen en bekuchen van agenten, buschauffeurs, etc.

Het is een intens droevige ontwikkeling.

Dat is een breed maatschappelijk probleem, wat alleen maar lijkt uit te dijen. En de huidige situatie versterkt op veel vlakken ook egocentrisme en A-socialisering. (Gelukkig geldt dat niet voor iedereen, zie ook de brillen acties).


En de anti's maar roepen dat problemen tijdens de jaarwisseling aan vuurwerk liggen en dat het maar verboden moet worden, want dat lost alles op. Think again.
Maar dat weten ze ook echt wel. Het is gewoon een middel/(vals) argument om het voor elkaar te krijgen.
 

Palm Tree

Registered User
Tja Luilak, zal inmiddels ook wel een jaar of 15 geleden zijn dat ik dat ook deed, smorgens vroeg.
Waren groepjes die auto's en ramen met boter en eieren in smeerde, wat ik overigens vreselijk vond, en er waren groepjes die met allerlei dingen herrie maakte, gashoorns, blikjes achter fiets en inderdaad vuurwerk ;)
 

Sweet Laker

Registered User
In Amerongen doen ze dit nog elk jaar naar wat ik begrepen heb. Vrienden van mij, vanuit de Randstad daarheen verhuisd, zijn daar altijd erg blij mee :ROFLMAO:
 
Bovenaan