oude fotootjes

SrCl2

Registered User
Hier nog een kleine foto uit januari 1979. "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd", zullen we maar zeggen...

http://freakpyromaniacs.com/album/showphoto.php?photo=41355

Naast mij als 7-jarige zie je op deze foto enkele afgeschoten pijlen van het Duitse merk Weco. Die pijlen hadden alle een aluminium stijgmotor en waren naar hemellichamen genoemd: Marsrakete, Venusrakete, Jupiterrakete, Sternrakete, Kometenrakete etc.

Merk op dat de pijl die parallel aan de deurstijl staat voorzien is van een lontbeschermingshuls. Die pijl had ik bewaard voor mijn verjaardag (half april). 't Is me ook daadwerkelijk gelukt om die pijl tot mijn 8e verjaardag te bewaren, maar je wilt niet weten hoeveel zelfdiscipline dat destijds vergde!

Ach ja, die goeie ouwe tijd...
 

SrCl2

Registered User
De op één na oudste vuurwerkfoto die ik bezit is gemaakt op 1 januari 1977. Op die foto zie je de "buit" van de voor mij memorabele jaarwisseling 1976/1977 (zie elders in dit topic). Saillant detail is dat het vuurwerk nu wél naar binnen mocht!

Ik heb lang getwijfeld of ik deze foto wel zou uploaden, er kwam te veel tegenlicht door het raam achter mij. Hierdoor komt met name het vuurwerk niet goed uit de verf: ik kan alleen de Rocket Parachute herkennen. Uiterst rechts zie je een BLAUWE (!) parelpijl (ik kan mij nog herinneren dat ik die pijl een apart plaatsje in de bak had gegeven, omdat ik die destijds zo mooi vond).

1_januari_1977.JPG
 

Asian Thunder

Registered User
Mooie verhalen en mooie foto's! :smile:
Ben zelf nog niet zo ''oud'' als jullie, maar vind de sfeer van toen met oud & nieuw veel mooier! :smile:

Sneeuw en kou met oud & nieuw! :cool:
En toen was je nog tevreden met een kleine schoenendoos vol vuurwerk. :smile1:
 
Laatst bewerkt:

Cameo

Registered User
Klopt, Asian Thunder. Alles was anders in die tijd. Oudjaar was meer een familie-aangelegenheid. Soms was er een feestje, met vrienden en kennissen of familie. De avond bestond uit oliebollen, appelflappen, de oudejaarsconferance van Wim of Toon, een flinke dosis gezelligheid en natuurlijk vuurwerk.

Als klein ventje broeide het onderwerp natuurlijk de hele tijd in mijn hoofd. Bij elke knal stond ik in korte tijd achter het raam te kijken naar "de grote jongens". Je zag groepjes lopen, ik schat de leeftijd op 17 tot 20 jaar oud, met tassen vol vuurwerk. Ze waren altijd in beweging en liepen min of meer rondjes door de wijk. Om de zoveel stappen werd er een knaller in de lucht geworpen. Het laten knallen en snipperen op het toppunt van de worp werd verheven tot een kunst. Als ik buiten was rook ik altijd even aan de nog smeulende restjes van de astronauten of kanonslagen. Deze zelfde geur tref je vandaag de dag alleen nog aan als je een zevenklapper of babyscheetjes afsteekt. De grotere knallers hebben om de een of andere reden die geur niet meer. Misschien heeft dit met het impregneren van het papier en het soort papier te maken.

Mensen hadden minder keus, maar ook was er minder regulering. Zo kon je halverwege de jaren 70 nog gewoon bepaalde "verrassingen" aantreffen bij je vuurwerkdealer. Shellkitjes, zware sierpijlen, lawinepijlen, strijkers, maar ook zwaardere knallers waren toen goed verkrijgbaar. Dat wil niet zeggen dat iedereen het ook kocht. Knalvuurwerk was toch waar het vooral om draaide. Deze trend is na het aan banden leggen van de luide knallers (zie het rapport Smoorenburg) omgezwaaid naar meer siervuurwerk.

Mooie tijd was dat. Aan de andere kant hebben we nu wel meer keus en zijn de producten ook een stuk veiliger geworden. Alleen het knalvuurwerk blijft het sukkeltje van de klas in Nederland ...

Cameo
 

Pyromanichgv

Registered User
Super dit!
Ook al ben ik zelf nog maar bijna 21, doet me altijd denken aan de tijden dat papa voor ons een pakketje kocht en die voor het slapen gaan afstak op oudjaarsavond.
Ook op nieuwjaarsdag de straat op om afgestoken vuurwerk te verzamelen.
Heerlijk!
 

Phantom

Registered User
Grappig om te zien dat dingen uit de jaren 79' nog steeds te koop zijn. Had ik zelf niet verwacht.
(#55 De Tom Thumbs)
 

davidH

Registered User
Ha, ha, gaaf mannen...1985....

vuurwerk1.jpg

vuurwerk2.jpg


Dit is toch wel het allergaafste forumdeel:hehe!::hehe!::hehe!::hehe!::hehe!::hehe!:
 
Laatst bewerkt:

Dim

Product Beheer
Medewerker
Inderdaad een geweldig topic, dankzij dit topic was ik ook gaan graven in de fotoboeken! Met als resultaat de oud en nieuw topics! Binnenkort dit topic nog maar eens doorkijken en lezen!

Jammer dat veel van dat vuurwerk en veel dingen uit die tijd verdwenen zijn! hahahaha CLICHE!
 

SrCl2

Registered User
Vanmiddag vond ik in een vergeten schoenen- annex fotodoos een oude vuurwerkcollectiefoto terug. Het bleek te gaan om een foto van mijn vuurwerkcollectie van 1987, de foto is op de Dag der Dagen van dat jaar genomen.

De jaarwisseling 1987-1988 staat bij mij niet te boek als heel bijzonder (die van 1981/1982 en 1982/1983 waren voor mij verreweg de mooiste van dat decennium), toch roept deze foto herinneringen op. Ik kan mij namelijk nog heel goed herinneren dat we die avond met een hele meute vrienden door het dorp liepen om kerstbomen "op te halen" voor ons traditionele kersbomenvuur op het marktplein. Uiteraard werd tijdens onze strooptocht regelmatig iets afgestoken (meestal knalvuurwerk, maar ook wel baby- en parelpijltjes).

Foto:
 

SrCl2

Registered User
Fragment van een wat smoezelig zwart-witfotootje van mijn vuurwerkcollectie (daterend van de jaarwisseling 1977/1978):
Vuurwerkcollectie 1978.jpg
Het vuurwerk ligt links, in het midden liggen een paar balpennen en boeken. Daarnaast enkele partypoppers en uiterst rechts rechts enkele smurfenpoppetjes.
Het Smurfenlied van Vader Abraham was namelijk een monsterhit in december 1977, mede daardoor was ook ik toen in de ban van die blauwe dwergjes geraakt. Ik bezat destijds alle Smurfen-stripboeken.

Wat is er trouwens met de overige foto's in dit topic gebeurd? Ik heb de mijne in ieder geval niet zelf verwijderd...
 

joszie

Bronzen Member
Fragment van een wat smoezelig zwart-witfotootje van mijn vuurwerkcollectie (daterend van de jaarwisseling 1977/1978):
Bekijk bijlage 9998
Het vuurwerk ligt links, in het midden liggen een paar balpennen en boeken. Daarnaast enkele partypoppers en uiterst rechts rechts enkele smurfenpoppetjes.
Het Smurfenlied van Vader Abraham was namelijk een monsterhit in december 1977, mede daardoor was ook ik toen in de ban van die blauwe dwergjes geraakt. Ik bezat destijds alle Smurfen-stripboeken.

Wat is er trouwens met de overige foto's in dit topic gebeurd? Ik heb de mijne in ieder geval niet zelf verwijderd...
2 jaren geleden is de site gehackt en is een groot gedeelte verdwenen
 

SrCl2

Registered User
1 januari 1979.

1 januari 1979.jpg

Op de achtergrond enkele Weco-vuurpijlen(*) uit die tijd, deze pijlen waren (op de Diamant Rakete na) allemaal naar hemellichamen genoemd. Vooral de grote rood-zwarte Venus Rakete (helaas niet afgebeeld, want nooit teruggevonden) was een topper destijds.
Ook is er een Star Rocket van Horse Brand te zien (geheel rechts).

In mijn handen een Wild Geese Rocket van Horse Brand, de oerversie!
Deze op straat gevonden vuurpijl had (in tegenstelling tot vele andere afgeschoten exemplaren) nauwelijks brandschade. Het label van die pijl vond (en vind) ik zo mooi dat ik heb besloten om dat als avatar te gebruiken op vuurwerkgerelateerde websites.


(*) Na enig speurwerk op het wereldwijde web blijkt het hier om vuurpijlen van het merk Feistel te gaan. Zie ook deze foto van Feuerwerk-forum.de:

De door mij bedoelde Venus Rakete ligt tussen de Mars Rakete en de Girandol Rakete in: ik herkende de zwarte afgeronde neus direct. De Girandol Rakete heb ik nooit gehad, de Quodlibet Rakete evenmin.
 
Laatst bewerkt:

SrCl2

Registered User
In 1977 had ik een vuurwerkpakket waarin een Fledermaus van Feistel zat. Hieronder een link naar een foto van dat stijgtolletje (het vuurwerkje staat rechtsonder afgebeeld):
(Bron: Feuerwerk-forum.de).

De Fledermaus (die ik op 31 december 1977 overdag afstak) was mijn eerste kennismaking met het fenomeen "stijgtol". De befaamde Rising Moon van Red Lantern zou ik pas een jaar later leren kennen. De Fledermaus heb ik na 31 december 1977 overigens nooit meer aangetroffen.
Het vuurwerkje moest op een vlakke ondergrond worden geplaatst. Omdat het bij ons destijds vrijwel nergens écht vlak was, gebruikte ik een houten broodplank als ondergrond. Ik stak het paarse lontbeschermingspapier aan en maakte me uit de voeten.

Het vuurwerkje begon eerst te sissen om daarna roterend op te stijgen. Zoiets had ik nog nooit gezien! Helaas kreeg de wind vat op het vuurwerkje, waardoor het uit koers raakte en al brandend in de dakgoot (van pvc) belandde. Gelukkig was er geen brandschade (aan de dakgoot)! Wel was er een mooi rond roetspoor op de broodplank te zien.
Hieronder een wat beduimelde foto van het door mij uit de dakgoot geviste vuurwerkje:
Fledermaus 31-12-1977.jpg
In mijn ene hand de Fledermaus, in mijn andere hand de parelpijl die ik eerder die dag het luchtruim had laten kiezen.
 

SrCl2

Registered User
De jaarwisseling 1981/1982 was een zeer sneeuwrijke.
Er was niet eens een fles of buis nodig om je pijlen in te zetten alvorens die af te steken, je stak gewoon de lat in de sneeuw.
Die jaarwisseling had ik enkele grote pijlen, waaronder de Sternrakete van Weco (zie hieronder):

Bron: Feuerwerk-forum.de

Deze raket (die maar liefst f7,50 kostte, ruim een derde deel van mijn vuurwerkbudget destijds) steeg met een vervaarlijk gesis op, bereikte een grote hoogte en spuwde lichtkogels in verschillende kleuren uit.
Op onderstaande foto (die van 1 januari 1982 dateert) wordt de bewuste raket door middel van een pijl aangegeven.
IMG_20200317_0001.jpg
 

SrCl2

Registered User
Wat mij vroeger (eind jaren 70) altijd bevreemdde was dat er in vrijwel ieder dorp ander vuurwerk werd afgestoken. De collectie van 1979 waarover ik eerder berichtte laat het vuurwerk zien dat wijzelf hadden afgestoken.

Mijn opa en oma woonden een dorp verderop, hemelsbreed slechts ongeveer een uur gaans. Daar werd echter totaal ander vuurwerk afgetoken. Zo vond ik daar de Beautiful van Red Lantern, een (zeker voor die tijd) enorme zwermpot. Helaas heb ik die zwermpot nooit live mogen aanschouwen. Op het kleine fotootje is de Beautiful met een pijl aangegeven.

Januari 1979 (collectie 2).jpg

Ook opvallend: de Flying Dragon Missile van Horse Brand. De oerversie, want de felrode kartonnen stabilisatoren waren nog voorzien van het opschrift "Horse Brand". De stokloze raket is in de foto omcirkeld.

In de jaren die volgden zou ik werkelijk tientallen Flying Dragon Missiles afsteken. Het was een raketje dat best wel hoog de lucht in vloog en op zijn hoogste punt een vinnig knalletje liet horen (in de neus zat namelijk een ladycrackerrotje dat gevuld was met flitskruit verstopt). Begin jaren 80 verdween het opschrift "Horse Brand" van de stabilisatoren, rond 1985 verdween het flitskruit uit het ladycrackerrotje (om plaats te maken voor buskruit) en eind jaren 80 werden de kartonnen stabilisatoren vervangen door (veel te dikke) plastic exemplaren. Die waren namelijk zo zwaar dat de raket nauwelijks opsteeg. Rond 1990 verdween de Flying Dragon Missile voorgoed van de markt.
 
Bovenaan