FESTIVAL Fallas 2020 - Coronavirus

shinji

Moderator
Medewerker
Best wel vreemd. Als t gaat om ' nieuws' over vuurwerk, staat iedereen hier op om te zeggen dat t fake is of dat ze de boel opblazen. In dit geval van de mexicaanse griep ( lees corona), gaan we ineens mee met de hype.
 

joszie

Bronzen Member
Hype? Tja... Totdat er wel mensen in de directe omgeving besmet raken en je oudere familieleden overlijden.

Paniekzaaiend de boel op slot gooien? Nee.

Met een schuin oog kijken naar de ontwikkelingen en prefentieve maatregelen nemen?

Ja.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Reactions: Z@P

Richardus

Registered User
Fatality rate hoger dan bij Spaanse Griep (2,8%), besmettingscijfer hoger dan bij Ebola. Chinese cijfers, dus dan snap je de bezorgdheid, alertheid en mogelijke maatregelen. Als je nóg later reageert dan de Chinezen heb je wel 'n probleempje. Pakt men het hier zo aan als wij ontwikkelde landen kunnen, en nuchter lijken te doen, dan waait het inderdaad zo over.
 
Laatst bewerkt:

Schuim

Moderator
Medewerker
Nah, het is geen fake news, wel flink overhyped.

@Richardus
Bij Fatality Ratings moet je niet blind staren op cijfers uit 1 regio. Ja, dat is bij een regionaal virus van grote invloed. Maar vergeleken met wereldwijd loopt het mank als het een regio is met een algemene slechte gezondheid(zorg). Cijfers uit bijv Korea en Italië zijn al weer heel anders.
Laat het maar gouw zomer worden, dat scheelt waarschijnlijk ook al een hoop, kijkend naar andere varianten.
Dat gezegd hebbende ben ik geen dokter, wel een statestiekenslet ^^
 

Sweet Laker

Registered User
Wereldwijd is er in drie maanden tijd sprake van 82000 besmettingen met het Coronavirus. (als het nieuwsbericht dat ik recentelijk heb gelezen klopt).

Een gemiddelde griep zorgt alleen in Nederland al voor 400.000 besmettingen (2018 / 2019). Dus nee; de naam is de hype niet waard. En zeker niet de massa hysterie, alle quarantaines en mogelijke gevolgen op processen als de logistiek etc, etc. Bij een influenza is het normaal dat de zwakke medemens inderdaad hoger risico op overlijden heeft, dat is een logisch bijgevolg en is niet opeens ernstiger nu met het Coronavirus. Want Wuhan is een regio waar de gezondheid van mensen standaard te wensen overlaat. Dus dat daardoor het sterftecijfer iets hoger ligt dan normaal is logisch. Niets engs aan, simpel oorzaak en gevolg voor dummies.
Ondanks het bericht dat er zogenaamd nu gezonde mensen overleden zijn. Een griep legt geen gezonde mensen om; ongeacht wat men ons tracht wijs te maken. En als iemand die gezond is overlijdt dan is er meer aan de hand en spreekt men niet meer over een simpel griepje. Dan heeft de WHO ook heel wat uit te leggen hoe het kan dat men de overledenen toeschrijft aan een, nogmaals, simpel griepje.

Er gebeurd precies hetzelfde als in de maanden november t/m januari over het onderwerp vuurwerk (of mazelen afgelopen jaar,. om maar wat te noemen). Het wordt totaal buiten alle proporties (op-)geblazen.
 
Laatst bewerkt:

KoenL

Registered User
Ondanks het bericht dat er zogenaamd nu gezonde mensen overleden zijn. Een griep legt geen gezonde mensen om; ongeacht wat men ons tracht wijs te maken.

Als je alleen maar koppen leest is dat ongetwijfeld je conclusie. Ik lees dagelijks Q&A's op nieuwssites waarin duidelijk wordt uitgelegd dat je in principe gewoon weer beter wordt na besmetting met het virus. De groep die niet beter wordt mag dan al tot ouderen of 'de kwetsbaren' (zoals mensen met longziekten) horen, maar dat maakt hen toch niet minder belangrijk? Juist de niet kwetsbaren vervullen dan een belangrijke rol om de kans op de verspreiding van het virus te beperken. In dat rijtje past het ook prima om je reis naar het buitenland af te wegen.

Persoonlijk wil ik op de hoogte blijven over de ontwikkelingen. Waar breekt het uit, wat zijn de risico's, waar komt het vandaan, etc. Ik ben blij dat elke dag op de voorpagina terug te kunnen lezen. Ik maak mij ook zorgen over dit virus. Niet of ik er zelf ziek van wordt of ik er dood aan ga, maar of ik daarmee een risico vorm voor mijn omgeving. In mijn familie kunnen elk moment twee kindjes geboren worden. Twee kwetsbaren dus. Vorm ik voor hen een risico als ik besmet ben? Vooralsnog vind ik in de media het antwoord en is de boodschap: wees alert, meldt je bij de GGD als je griepverschijnselen hebt en laat je voorlichten door instanties als je een reis gaat maken.

Mij geeft het een goed gevoel dat ook in Valencia over de situatie wordt nagedacht. Het zou ontzettend naïef zijn als er bij zo'n evenement waar honderdduizenden mensen uit het buitenland heen komen niet bij stil wordt gestaan. Uiteraard hoop ik dat alles gewoon doorgaat, maar als het doorgaat ga ik er in ieder geval vanuit dat de autoriteiten de situatie voldoende hebben afgewogen.
 

Sweet Laker

Registered User
Interessant dat je er vanuit gaat dat ik alleen koppen lees :)

Ik benoem alleen wat officieel uitgebrachte cijfers en algemene kennis over Influenza; want meer is het Corona niet. Een ieder mag onderzoeken wat hij wil en daarop zijn keuze van angst en alertheid bepalen. (y)
 

KoenL

Registered User
Interessant dat je er vanuit gaat dat ik alleen koppen lees :)

Ik benoem wat cijfers en algemene kennis over Influenza; meer is het Corona niet. Een ieder mag onderzoeken wat hij wil en daarop zijn keuze van angst en alertheid bepalen. (y)

Sorry, ik bedoelde dat in zijn algemeenheid. Ik lees vooral op FB vergelijkbare reacties van mensen die overduidelijk niet verder lezen dan de kop, maar zich wel mengen in een discussie. Overigens helemaal eens met je laatste zin.

Persoonlijk vind ik het geen goede redenering om te zeggen dat omdat er wereldwijd "slechts 82.000 Corona besmettingen zijn", dat de hype het dan niet terecht is "omdat in Nederland aan de griep al 400.000 besmettingen zijn". Overheden (maar ook zeker burgers) hebben nu nog enigszins de mogelijkheid de verspreiding van het virus te beperken door bijvoorbeeld onnodige, massaal internationale verplaatsingen onder een vergrootglas te leggen. Ik vertrouw erop dat de maatregelen die overheden nemen er tot nu toe hebben geleid dat er wereldwijd "slechts" 82.000 Corona besmettingen zijn.

Ik hoop van harte dat we Fallas 2020 weer net zo kunnen beleven als alle andere jaren! 🎉
 

Sweet Laker

Registered User
Ik beredeneer het zo; in Nederland met een bevolking van zo'n 17 miljoen man hebben gemiddeld genomen over de laatste twee jaar 650000 mensen het Influenza virus gehad, dit levert gemiddeld een dodental op van 6000 (afgerond, ik heb even het exact aantal overlijdensgevallen niet voor mijn geestesoog).

Een algemeen Infuenza virus is met gezonde voeding en normale hygiëne voorbij na een x aantal dagen temp en bijbehorende klachten (tenzij men dus kwetsbaar is, iets dat mijn inziens geldt, in verhouding, voor slechts een klein deel van de totale hoeveelheid personen die het Influenza hebben gekregen). Als ik dan nu hoor dat er in 3 maanden tijd, globaal gezien dus een populatie van wat is het 6 biljard man?, slechts 82000 mensen geïnfecteerd zijn met 3000 doden zo ongeveer tot gevolg.

Dan kan ik alleen maar vaststellen dat er in verhouding voor een pandemie maar zeer weinig mensen daadwerkelijk besmet zijn. En dat het aantal doden hoger ligt dan gemiddeld, wat te verklaren is omdat Wuhan een regio is met een zeer slechte luchtkwaliteit en longklachten daar sowieso prominent aanwezig zijn. Een ideale voedingsbodem dus voor een Influenza en kan mijn inziens dus niet als graadmeter gebruikt worden om de ernst van een standaard Influenza aan af te meten.

De nederlandse overheid is met reces tot of t/m 3 maart. Dit terwijl ik in het nieuws hoor dat er op het moment opeens weer gevallen bij zijn gekomen, met mogelijk verspreidingskans onder carnavalsvierders en dus het hele land door kan. Toch kiest de overheid ervoor om niet terug te komen van reces. Ondanks deze, zogenaamd zorgelijke, ontwikkeling.

Als ik dat combineer dan kan ik, voor mijzelf, als rode draad niet anders als concluderen dat ook de overheid van mening is dat alles wel meevalt. Zeker in de Westerse Wereld waar het gezondheidsniveau van de burger over het algemeen een stuk hoger ligt dan de paniektaferelen die wij zien op telemevisie vanuit Wuhan.
 
Laatst bewerkt:

Sweet Laker

Registered User
De groep die niet beter wordt mag dan al tot ouderen of 'de kwetsbaren' (zoals mensen met longziekten) horen, maar dat maakt hen toch niet minder belangrijk? Juist de niet kwetsbaren vervullen dan een belangrijke rol om de kans op de verspreiding van het virus te beperken. In dat rijtje past het ook prima om je reis naar het buitenland af te wegen.

Laatste aanvulling ;) Juist deze alinea vind ik zo zorgelijk aan de gehele ophef over het Coronavirus. Er is niets aan de hand, en er wordt in de media via alle kanalen gedaan alsof het einde van de wereld nadert. Mensen in quarantaine en voor wat? Een simpel griepje,.

In de Westerse wereld wegen wij die belangen al decennia lang af en 400.000 besmette influenza patiënten is nog nooit een reden geweest om mensen in quarantaine te plaatsen (behalve dan thuis uitzieken, zorg aan kwetsbare mensen verlenen met beschermende kleding in ziekenhuizen en dergelijke, maar dat is mijn inziens nog geen vorm van quarantaine) of om een negatief reisadvies af te geven. Hoe kan het dat men nu opeens zo hoog van de toren blaast, dit gaat alle proporties te buiten voor iets dat men reeds al decennia prima onder controle heeft.
 

Sweet Laker

Registered User
Jaarlijkse influenza A is CFR <0.1%. Dat is dus het verschil ;)

98% van zo'n 400.000 personen is alsnog ruim boven 83000. Daarbij is de groep die in Nederland influenza A hadden in 2018 / 2019 niet te vergelijken met de doelgroep zoals die in Wuhan china. Totaal andere leefomgeving, gezondheidstoestand etc. wat alles tezamen inderdaad een verschil oplevert in CFR. 0.9% is naar zeggen als gezond mens overleden (doch vermoed ik persoonlijk dat er latent iets broeide, want een griepje legt geen mensen om. De overige sterfgevallen in China waren al ziek en dus zwak. Het hoogst percentage doden is tussen de leeftijdscategorie van 60 en hoger gevallen met het hoogste percentage in de 80+ categorie. Zoals te verwachten is bij een griep.)

Maar mijn inziens nog steeds geen reden voor de huidige massahysterie en zelfs in quarantaine plaatsen van honderden burgers in eigen huis voor 2 weken lang zoals nu in Duitsland het geval is. Net over de grens bij Limburg, totaal uit zijn verband gerukt wat mij betreft.

En als het echt zo ernstig is dan geloof ik niet dat het slechts een vorm van griep is. Dan is Corona niet datgene wat ze ons wijs proberen te maken.
 
Laatst bewerkt:

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Waar komt de naam Corona vandaan, m.b.t. het Corona virus?

Of is het een naam wat men aan bijvoorbeeld gemuteerd virus geven.
Bijvoorbeeld je kan voor onderzoek een Salmonella Nurnberg bestellen, omdat dat een hele sterke vorm van Salmonella was.
Sorry ik ga nu heel diep in de bacterien in.
Toch nog wat blijven hangen van school. 😱
 

Richardus

Registered User
Is een groep virussen die de vorm hebben van een balletje met uitsteeksels rondom waardoor het op een krans lijkt, Latijn: corona.
Het huidige virus heet eigenlijk SARS CoV-2 en de ziektevorm die het veroorzaakt heet COVID-19.
Verkoudheden worden ook door virussen uit de corona-groep (of rhino-groep) veroorzaakt maar in de volksmond bekt "corona" voor dit virus natuurlijk gewoon lekker.
 
Bovenaan