Kabinet wil uitbreiding vuurwerkverbod: ‘We kunnen niet op deze voet door’

Richardus

Registered User
Huh er wordt bij jullie nu zelfs nog geknald? In 1 wijk hier de maandag erna nog wat gehoord maar sinds 2 Jan verder stil...
 

gwgwgw

Registered User
Ook hier, dorp op de Veluwe, is er nog steeds elke dag geknal te horen savonds. Dit begon al in november. Gelukkig is er hier nog amper discussie over vuurwerk en ook bij de gemeenteraad niet. Ondanks dat ik mij best kan voorstellen dat dit geknal als vervelend ervaren wordt , is men hier blijkbaar nog behoorlijk verdraagzaam.
 

maartenvincent

Registered User
Hier in het zuiden ook nog zat knallen, er heeft er zelfs een zichzelf opgeblazen eerder vanavond vlak bij mijn ouders.
We vroegen ons al af waarom er zoveel sirenes te horen waren.
 

petertje23

Registered User
Hier ook nog dagelijks een verdwaalde pijl/knal die voorbij komt.
Geen opgeblazen zaken gezien, wel en daar irriteer ik mij ook enorm aan: diverse vuurwerk wat nu nog overal ligt.
Iedereen die vuurwerk afsteekt is IMO verantwoordelijk voor het opruimen daarvan! Dat er ergens een verdwaald rotje of grondbloem achterblijft, soit,
maar complete cakes liggen verregend op straat of in de bosjes, hoe dan ook is dat ook een probleem!
 

Richardus

Registered User
In eerste instantie is de stoker altijd zelf verantwoordelijk voor z'n troep, net als wij zouden zij op een centrale stookplek moeten staan te vegen met hun kater, maar in tweede instantie is toch de gemeente er ook voor verantwoordelijk. Als na een week het spul er nog ligt; er rijden hier dagelijks van die vuilkarretjes rond die zwervend grofvuil ruimen maar de bestuurders hebben blijkbaar geen zin de cakes waar ze langs scheuren op te rapen...Dat is voor mij dan ergernis nr.2 op rij na die lakse burger, lakse gemeente. Magoe, je moet dat ook niet te snel doen dat die luie honden denken "ach, de gemeente ruimt het wel op". Even een weekje of wat ze er zelf tegenaan laten staren, in de hoop dat ze hun eigen verantwoordelijkheid leren beseffen. En dan mss even paar deuren recht tegenover (waar de stoker toch wegkomt) even bijlangs aanbellen om de verantwoordelijke aan te spreken (maar dan niet mieterig doen met boete aub...)?
 

joszie

Bronzen Member
Inderdaad, hoewel hier in de omgeving alle rotzooi netjes weg is irriteer ik mij al jaren aan de hoeveelheid afval die altijd achteloos achtergelaten wordt.

Als nu DAT als een reden voor een verbod op klein knalvuurwerk was gegeven zou zelfs ik er nog enige credits voor geven.
 

Sweet Laker

Registered User
Gister nog een paar blokken de lucht in zien gaan. En dat gaat zo ongeveer elke avond zo, kom maar op met dat vuurwerkverbod op pijlen en rotjes. Ik heb nog nooit zo veel vuurwerk gezien in de maanden voor alswel tot nu toe de dagen na oud en nieuw. Ik keur het niet goed, maar ik kan ze ook niet stoppen. En als liefhebber zou ik liegen als ik zeg niet blij te zijn met elk stuk vuurwerk dat ik af zie gaan.
 

Sweet Laker

Registered User
Nog een interessant filmpje vanuit Duitsland. De filmer is hoorbaar aangedaan door de gebeurtenissen die plaatsvinden. En er is geen vuurwerk aan te pas gekomen, tevens geeft hij aan dat het dit jaar is toegenomen. En ook mooi om te zien hoe groepsdruk werkt; aangezien hij op een gegeven moment aangeeft niets te kunnen doen. Iets dat gelijk aangeeft waarom dat kopje thee en de bekende aai over de bol niet werkt.

Deze trend is, als de cijfers vanuit de overheid kloppen, in ons kikkerlandje ook waargenomen. Dit filmpje geeft in een notendop aan waarom de ongeregeldheden niet zullen verdwijnen uit het straatbeeld. En het mogelijk juist verder zal escaleren; of men moet huisvuil ook gaan verbieden.

En ook mooi om te zien dat der Polizei hier gewoon nog respect geniet.

 
Laatst bewerkt:

Plum Bloom

Registered User
En dan mogen miljoenen brave Nederlanders (vaders en zoons, complete families, burencollectieven, vriendengroepen) geen vuurwerk meer afsteken omdat de politie faalt en de overheid de doodlopende weg van de minste weerstand inslaat? Als we dat beeld met z'n allen breed verspreiden, kantelt het debat wellicht.
 

goofygrunn

Registered User
Hier in Groningen ook niks gezien dat opgeblazen is... Hele land mag boeten voor Randstad-problematiek en gebrek aan handhaving daarop.
ook geen bushokjes etc? in Hoogezand weer aantal bushokjes gezien met gesprongen ruiten. uit praktijk weet ik dat ze nitraat of cobra bij het raam leggen en het glas eruit knallen.
 

Richardus

Registered User
Ja, zijn me idd wel een paar bushokjes in Vinkhuizen en Paddepoel opgevallen! Niet alsof men hier helemaal heilig is...denk aan vorig jaar, of meestal in Hoogkerk... Maar ik las hier van iemand die rondje in z'n park deed, in Zoetermeer ofzo?, en alle vuilnisbakkies waren weggeknald. Zo erg heb ik het hier niet gezien. Maar het is hier laatste jaren rustiger dan vroeger, dat zeker.
 

joszie

Bronzen Member
En dan mogen miljoenen brave Nederlanders (vaders en zoons, complete families, burencollectieven, vriendengroepen) geen vuurwerk meer afsteken omdat de politie faalt en de overheid de doodlopende weg van de minste weerstand inslaat? Als we dat beeld met z'n allen breed verspreiden, kantelt het debat wellicht.
Dat beeld proberen vele van ons al jaren bekend te krijgen maar helaas is dat tot op heden niet geluk.

Behalve bovenstaand door jou genoemde vind ik het minstens zo erg dat een politievakbond oproept om foto's van de feestvierders te maken zodat er gehandhaafd kan worden. Oftewel jouw buurman staat volgend jaar buiten foto's van jou te maken omdat jij wat fonteintjes afsteekt. Weet hij veel wat er wel en niet mag,hij heeft alleen gehoord over een verbod.

En dit filmen van gebeurd al bij zoveel zaken, soms terecht maar vaak onterecht.
 

Sweet Laker

Registered User
Het is voor het eerst sinds jaren dat ik weer een toename zie en hoor van opgeblazen producten cq (gemeente-) eigendommen. Het is was zelfs in mijn wijk raak met een paar abri's waarvan de ruiten eruit lagen (gebeurd overigens al ruim een half jaar. Blijkbaar blijft het een leuk spelletje om de nieuwe ruiten er weer net zo hard uit te tikken).
 

Firewebs

kalender beheerder / fotograaf
Waarom kunnen we als vuurwerkliefhebbers komende jaarwisseling de politie niet helpen?
We zijn allemaal toch buiten, dus kunnen het tuig zo opsporen en een burgerarrest uitvoeren.
Vervolgens hoeft de politie ze alleen maar 1 nachtje in de cel op te sluiten (Immers je hebt geen direct bewijs nodig)
En onze oud & nieuw is weer 1 jaar gered. Zal ons ook positief in de media laten komen.
 

Sweet Laker

Registered User
Ik heb het éénmaal meegemaakt dat ik de politie heb geholpen bij een achtervolging. Dit heeft geresulteerd in een aanhouding. Maar ik voel mij niet geroepen om het werk van de politie over te nemen. Dit werkt wellicht nog op een locatie waar de overheid niet heeft lopen morren in wijken en de sociale cohesie nog hoog is. Maar in de grote steden waar men, met behulp van Vinexwijken,, de sociale controle zienderwijze om zeep heeft geholpen. Daar doet men er niet altijd verstandig aan om eigen rechtertje te spelen. De kans is zelfs groot dat je zelf als slachtoffer eindigt. Hetzij door de persoon die je hebt staande gehouden, hetzij door de overheid die vind dat er excessief geweld is gebruikt.

Op oudejaarsavond en nacht ga ik genieten van vuurwerk. En het boeit mij nagenoeg niet wat er om mij heen gebeurd. Dit jaar ook shells op de grond zien afgaan. Nou ik vind het best. Als ik er maar geen last van heb.
 
Laatst bewerkt:

Baron van lunt zu sas

Registered User
Hier in Groningen ook niks gezien dat opgeblazen is... Hele land mag boeten voor Randstad-problematiek en gebrek aan handhaving daarop.
Effe nuanceren,
was het nou een jaar of 10 geleden dat een Groningse wijk (Oosterpark?)een compleet oorlogsgebied werd?
Ligt Arnhem tegenwoordig in de Randstad, ligt Urk aan zee?
een tijd terug was er toch op zo’n landkaart ook te zien dat het vuurwerkverbod het meest gewenst werd in Noord-Brabant.
Smokkel en handel is sowieso grensgerelateerd en vrijwel alle importeurs werken vanuit het oosten van het land
als gebieden zich gaan distantiëren van elkaar is er weer een overwinning te vieren voor de tegenpartij.
 

Richardus

Registered User
Je hebt gelijk dat ik wat had mogen nuanceren. De "Oosterparkwijkrellen" waren wel tijdens de jaarwisseling maar hadden niks met vuurwerk oid van doen; er werd een ongewenste wijkbewoner weggetreiterd door z'n huis in de fik te steken....had plaats rond 1 klein pleintje, dus "hele wijk oorlogsgebied" valt ook wel weer te nuanceren ;)
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Dat wist ik uiteraard niet! dat Is dus net als dat vreugdevuren geen vuurwerk zijn.

....effe opgezocht, het was alweer een eeuw geleden trouwens.

 
Bovenaan