Tripverslag Recco 2018 (alle delen online!)

KoenL

Registered User
index.php


DEEL 1: AVONDSHOWS 1E DAG
DEEL 2: OPBOUW VAN DE MASCOLIS
DEEL 3: MASCOLI SHOWTIME!
DEEL 4: DAGSHOW EN OPBOUW DEL VICARIO
DEEL 5: AVONDMASCOLIS SHOWTIME
DEEL 6: DE AVONDSHOWS OP DE 2E AVOND

In 2016 bezochten we dit festival voor het eerst. Op de beelden die op internet te vinden waren was al te zien dat de locatie van het vuurwerk een bijzondere was. Met de zee op de achtergrond en bergen in de ooghoeken. Toen we in 2016 naar huis gingen was het vrijwel zeker dat dit de mooiste ervaring ooit was. Ging 2018 daar aan tippen?

Het festival duurt twee dagen en vindt plaats op 7 en 8 september. Op de 7e zijn er drie grote avondshows. Op de 8e is er overdag een grote dagshow, zijn er meerdere mascolis (waarvan er 4 groot zijn) en ook hier wordt afgesloten met drie grote avondshows. Veel vuurwerk dus waar je met een zomers temperatuurtje van kan genieten.

De sfeer in het stadje is erg relaxt. Uiteraard is het tijdens de showmomenten wat drukker, dus zorg dat je op tijd een plekje kiest als je niet achter het publiek wil staan. Zeker bij de mascolis zijn de plekken waar je de mascoli goed kan zien lopen beperkt. De organisatie wil publiek niet in de rivierbedding hebben en het wordt ook niet gewaardeerd als je dit toch doet. Ook wij kregen dit aanvankelijk niet voor elkaar, maar gelukkig troffen we een aardige meid die een beetje Nederlands kon verstaan (ja echt in Italië) en wat voor ons wilde regelen.

Belangrijk om te weten is dat de politie het daar voor het zeggen heeft. De opbouw van de avondshows wordt ook goed beveiligd en de politie is niet makkelijk als je bij de opbouw wil kijken of fotograferen. Ze zijn gelukkig wel vriendelijk en bereid te kijken wat ze voor je kunnen doen.

Op de 7e stonden drie avondshows op het programma van meteen grote namen; Di Matteo, Gerardo Scudo en Giuseppe Catapano. Voor mij is één ding belangrijk en dat is of de show vermakelijk is of niet, maar eigenlijk lukt het mij in Recco niet om kritisch te zijn. De afstand van de shows is perfect waardoor iedere show overweldigend is. De kwaliteit is fantastisch en het totaal plaatje (met de zee en bergen) is een lust voor het oog. Vanaf de eerste salute staat het kippenvel op de armen en dat maakt Recco voor mij uniek.

Foto's van de avondshow van Di Matteo





Foto's van Gerardo Scudo




Foto's van Catapano







KLIK HIER VOOR DEEL 2: DE OPBOUW VAN DE MASCOLIS!
KLIK HIER VOOR DEEL 3: MASCOLI SHOWTIME!
KLIK HIER VOOR DEEL 4: DAGSHOW EN OPBOUW DEL VICARIO
KLIK HIER VOOR DEEL 5: AVONDMASCOLIS SHOWTIME
KLIK HIER VOOR DEEL 6: DE AVONDSHOWS OP DE 2E AVOND
 
Laatst bewerkt:

tronetti

Registered User
Mooi plaatjes van dit gekende festival!
Het Zuiden heeft hier het Noorden verovert. Mooie budgetten waar ze graag voor komen!

Klein smetje van de manier van schieten;
Prestige speelt hier wel een grote rol, er wordt dus, en veel, en snel geschoten.
En dat op een kleine schietplaats. Fermate die vaak tegelijk verschoten worden, en dus veelal door elkaar gaan.
Ben ik persoonlijk niet zo'n fan van. Rapallo is hetzelfde, maar dan op een ponton.

Wat vond je de beste show?
 

Dennis010

Registered User
Vanaf de berg denk ik als ik zo kijk....Recco ligt aan een baai helemaal tussen de bergen. Het gaat er vrij snel omhoog zeg maar.
 

KoenL

Registered User
Deel 2: Opbouw van de mascolis
De 8e is de grote feestdag. In de rivierbedding en op strand worden flinke mascolis opgebouwd. Als je het proces zou uitschrijven zou je denken dat het opbouwen efficiënter kan, maar juist de traditie en de gewoonten maken het bijzonder om naar te kijken.

Door de taalbariërre is het lastig de 'geheimen' van de shows boven water ter krijgen, maar duidelijk is dat de 'sparata di mascoli' uit twee elementen bestaat. De eindeloze rij met kanonnen (la riga) en de (tussen)finale (il riondino). Het aantal kanonnen wisselt per show, maar het aantal loopt zeker in de duizenden.

Iedere buisje (mortaretti liguri) wordt vakkundig gepositioneerd. Het uitzetten van de finales zijn kunstvormen op zich. De opbouw doet denken aan hoe salutefinales worden uitgezet. Je begint met een enkele rij, gevolgd door drie rijden, gevolgd door vijf rijen, etc. Met dunne draadjes worden de lijnen van de finale uitgezet. De kanonnen worden zo precies uitgezet dat je er letterlijk een liniaal langs kan leggen.

Het is zwaar werk voor de bouwers. De kleinste kanonnen wegen al 2 kilo en die worden een voor een naar de plek in de show gebracht. Het is er doorgaans boven de 25 graden, dus het is pittig voor de mannen en vrouwen die bouwen. Ondanks dat heerst er altijd een gezellige sfeer en wordt er veel gelachen. We verstaan er geen zak van, dus het zou goed kunnen dat wij belachelijk gemaakt worden haha.

Ook mooi is dat er in de rivierbedding een soort schilderijen met fijn zand zijn gemaakt. Deze zijn overdag al te bekijken.

Foto's van de shows volgen in een aparte post!

Opbouwfoto's















Mooi plaatjes van dit gekende festival!
Het Zuiden heeft hier het Noorden verovert. Mooie budgetten waar ze graag voor komen!

Klein smetje van de manier van schieten;
Prestige speelt hier wel een grote rol, er wordt dus, en veel, en snel geschoten.
En dat op een kleine schietplaats. Fermate die vaak tegelijk verschoten worden, en dus veelal door elkaar gaan.
Ben ik persoonlijk niet zo'n fan van. Rapallo is hetzelfde, maar dan op een ponton.

Wat vond je de beste show?

De beste show vond ik Del Vicario op de 8e. Onwijs genoten van de opening en de speciale bommen in de show. Deze foto's volgen nog!

Ze kunnen met de opbouw inderdaad niet heel breed gaan. Ze hebben zo'n 50 meter aan beide kanten van de baai. Wat wel tof is, is dat sommige schieters ook bommen op het water schieten. De totaalbeelden worden daardoor erg goed!

Rapallo staat voor dit jaar op de wensenlijst, alleen qua sfeer lijkt het me al fantastisch!

Hoe heb je gefotografeerd als ik vragen mag? Met een drone? Of had je hotel een top locatie?

We hebben vrienden met een appartementje daar. De plek is er heel beperkt, maar voor de plaatjes is het top!

KLIK HIER VOOR DEEL 3: MASCOLI SHOWTIME!
 
Laatst bewerkt:

KoenL

Registered User
Deel 3: Mascoli showtime!
Recco bestaat uit meerdere quartieres (letterlijk vertaald: buurten). Totaal zijn er zeven buurten die vuurwerken organiseren. In iedere buurt staan grote tenten waar de leden van de buurt 's avonds samen eten en drinken. Overdag is er op de hoofdweg (Via Roma) een grote markt en kom je overal het traditionele 'Focaccia di Recco' tegen. Stom genoeg hebben wij ons er nog niet aan gewaagd.

In de rivierbedding naast de hoofdweg worden de mascolis opgebouwd. Er zijn twee mascolis die in de bergen worden geschoten, maar deze zijn te ver van de route om naar toe te gaan. Rond 20 uur worden uit de bergen ook een tiental salutes geschoten. Kort daarna begint de processie die via de hoofdweg en een route door de stad richting het strand gaat. De mascolis worden ontstoken als de processie erbij is. We kregen na een hoop gedoe toestemming om in de bedding te staan, maar dit zijn absoluut niet de beste plekken. De buurtleden en de locale politie maken zich erg druk over je veiligheid en ze willen je het liefst zo ver mogelijk hebben staan. Op zich prijzenswaardig dat er alles aan wordt gedaan om incidenten te voorkomen, maar jammer is dat we daardoor niet van alle mascolis goede beelden kunnen maken.

Terug naar het begin van de dag...of eigenlijk de nacht. Het eerste jaar hadden we geen idee wat er gebeurde. Het is in Recco super stil. Af en toe hoor je wat getimmer van de opbouwlocaties, maar dat is het dan ook. Tot 3:30 uur. Alsof de bliksem inslaat gaan er op 7 plekken in het stadje kleine mascolis aan. Een machtig spektakel want je hoort dan pas echt hoe hard het galmt door de bergen!

De eerste grote mascoli gaat tussen 12.30 en 13.00 uur. Dat is die van quartiere Verzemma. Al de hele ochtend worden in vuurtonnen de stokken verwarmd waarmee ze mascoli ontsteken. Aan de punt van de stokken zit een ijzerenbal die gloeiend heet is. Ze noemen dit de "Bettone". De stokken worden gedragen door vrijwilligers uit de buurt. Omstebeurt wordt de mascoli door deze mannen begeleid door vlak voor de vlam uit te blijven lopen. De locals zien dit als een beveiliging van de heilige vlam en als een zekerheid dat de mascoli meteen kan worden ontstoken als die uitgaat. De mannen lopen er bijzonder dichtbij, maar je ziet de angst voor de grotere klappen aan hun houding.

De mascoli begint altijd met de kleinere kanonnen. Een enkel kanon wordt trouwens een Mascolo genoemd. In de kleinste zit ongeveer 15 gram kruit. De grootste kanonnen aan het einde bevatten wel 2 tot 3 kilo kruit en wegen rond de 20 kilo. Door de mascoli heen komen zijn er genoeg grotere mascolos te horen en te zien. De steekvlam en rookwolken zijn echt intens!

Als de mascoli eenmaal gaat weet je niet wat je overkomt. De dreunen galmen ontzettend tussen de muren van de rivier en de huizen eromheen. Bij de meeste hebben we er een meter of 20 vanaf gestaan, maar de klappen zijn erg intens. Je hebt echt het idee dat je er midden in staat. Zorg er wel voor dat je de mascoli kan zien, want zodra die een hoekje om gaat is het geluid meteen vele malen zachter en is de beleving totaal anders.

Verhaal gaat verder onder de foto's








Zie ik goed dat de kanonnen dmv een kruit spoor met elkaar verbonden worden ?

Klopt inderdaad! Voordat ze gaan bouwen wordt eerst een spoor gemaakt van zand. Daarop wordt de hele mascoli geplaatst en pas als alles klaar staat maken ze in dit zand een klein gleufje die ze vullen met het kruit. De kruitlijn wordt pas enkele minuten voor de show neergelegd en ook dit gaat met opperste concentratie. Degene die de lijn legt wordt bijgestaan door drie mannen die daarna nog ieder voor zich controleren of de lijn goed is neergelegd.


Na deze mascoli verplaatst iedereen zich naar het strand. Daar gaat de dagshow de lucht in vanaf de rechter 'pier'. Voor die show maak ik één dezer dagen weer een nieuwe post. Er volgen ook nog opbouwfoto's van de avondshows en van de mascolis in de avond!
 
Laatst bewerkt:

tronetti

Registered User
Mooie actie plaatjes van deze bijzondere traditie. Eigenlijk nog nooit meegemaakt, wel eens kunnen doen, maar toch weer links laten liggen.

Ik geloof graag dat het bijzonder intens is.
Het laatste stuk, de finale, of hier de 'riondino' genoemd, moet net als in de grote traditionele shows een geleidelijke toename zijn van geweld.
De herrie die je al om 3:30 hoort, is de “saluto dell’alba”, een groet naar de dageraad. Dat mis ik hier overigens ook met de visserijdagen...

De Mascoli of “mortaretti liguri” stammen al uit de 17e eeuw, en vroeger werden de Mascoli van gietijzer gemaakt....ongelooflijk.
Tegenwoordig uiteraard van staal. Het zal wel eens mis gegaan zijn denk ik zo.
Eigenlijk zouden volgens de laatste wetgeving de personen die de 'bettone' hanteren, gecertificeerde vuurwerkers moeten zijn, al betwijfel ik dat. ;)
Zelf zou ik het meer van een afstand willen bekijken, de ongelooflijke knallen, en al die losse steentjes....

Mooi verslag weer Koen. (y)
 
Laatst bewerkt:

KoenL

Registered User
De bloemen die aan de grote mascoli gebonden zijn, is dat een hommage aan overleden mensen of heeft dit een andere reden?

Ik vermoed inderdaad dat het hierom gaat, maar durf het niet met zekerheid te zeggen. Op de linten staat 'Ciao' in combinatie met een naam.

Het laatste stuk, de finale, of hier de 'riondino' genoemd, moet net als in de grote traditionele shows een geleidelijke toename zijn van geweld.

Dat kan je wel zeggen! Niet alleen het geluid neem toe, maar ook de enorme vuurvlam. Overweldigend!

Eigenlijk zouden volgens de laatste wetgeving de personen die de 'bettone' hanteren, gecertificeerde vuurwerkers moeten zijn, al betwijfel ik dat. ;)

Als het goed is zijn ze dat wel. We spraken vorig jaar @carlo die in de organisatie van het evenement zit. Als ik het goed heb onthouden zijn er 100 a 150 vrijwilligers (waaronder een aantal vrouwen) gecertificeerd om met het vuurwerk te mogen werken.

Zelf zou ik het meer van een afstand willen bekijken, de ongelofelijke knallen, en al die losse steentjes....

Daar hebben we nog een mooi verhaal over...daar kom ik later nog op terug in een verslagje. Tip: Ga er in ieder geval nooit boven staan! :eek:
 
Bovenaan