Consumententest vuurpijlen 2014

Baron van lunt zu sas

Registered User
De uiteindelijke lijst met kandidaten:

Space Invasion. 25,- (Wolff)
2 x 5 smaken, goeie no-nonsense pijlen, retro uiterlijk qua opdruk, elke kleur is een ander soort, handig. Weinig plastic, alleen de lontdop.

Sky Runners. 27,95 (China Red)
2 x 5 uitwerkingen, zelfde bouw en afmetingen als lightyear,Space invasion
Pro rockets e.d. lontdop is het enige plastic.

Z35 Event Signal. 59,95 (Rubro)
2 x 3 uitwerkingen(10 pijlen), mijn maandagochtendproduct. het waren tien pijlen dus ik verwachtte ook 5 soorten, op internet zag het er strak uit maar eenmaal in mijn handen werd ik er een beetje sip van. Niks strak qua uiterlijk maar het hing wat slap en scheef aan de stok, grijze afdekpapierlaag zat er scheef opgelijmd. Een elastiekje onderop om de stokken en een veredeld boterhamzakje bovenop om de pijlen heen. Qua vervoer is zo'n bundel ook een risico, het kan weinig hebben.

Lightyear. 16,70 in voorverkoop, gangbaar voor 27,- (Thor)
2 x 5 zelfde specificaties als bij bv Space invasion of Sky Runners. Een bijzonderheid: 1 lont zat los.

Moonlight. 12,70 in voorverkoop, gangbaar voor 24,- (Black Devil)
2 x 5 mooie doos eromheen, netjes afgewerkt, conische plastic punt en, net als alle pijlen, voorzien van plastic lontdop. 30 grams dus een buitenbeentje.

Turboclash. 13,75 voorverkoop, gangbaar voor een 24,- (Rubro)
2 x 4 (10 pijlen) volgens mij weer een fabrieksfoutje, dat moeten toch 5 soorten zijn?pijlvorm is net als Lightyear e.d. Maximaal gebruik van papier, stoklengte is iets korter, noot: kruitlekkage waargenomen.

Zink NL. 69,50 (Heron)
2 x 4 (10 pijlen, 4 soorten) herkenbare strakke vorm met slanke alu-motor het gekke is dan weer is dat het, net als Z35, qua verpakking nogal te wensen overlaat. Slechts een elastiekje onderaan en een plastic hoesje om de kop van de pijlen, voor dat geld per pijl mag er wel wat meer aandacht aan worden gegeven. Frits van de Vuurwerkhal vond dat ook, trouwens.

Rocket topper5. 39,95 (Cafferata)
2 x 5 dus 2 x 39,95. Flink van formaat met plastic kop. Een hoop holle ruimte wat de lucht in moet en een prijskaartje wat de verwachtingen hoog maakt. Mooie afwerking daarentegen tot aan de tip van de lont toe, deze hadden een mooi kruitkopje. Positief advies door David van Quartel.

Rocket Boom. 12,95 heb ze ook nog voor 10,- gezien (Beko)
2 x 5 dus 25,90 glimmend plastic, kleiner formaat want de kruitinhoud is ook kleiner, wist ik niet. Het oogt verder degelijk.

Killing Arrows. 34,- ook gezien voor 39,95 en 45,- (Wolff)
2 x 4 grote bolpijlen dus twee pakken. 4/4/4 per pak s/m/L, de medium en small bolpijlen hou ik voor de paraplubak, maximaal gebruik van papier. Ik heb de Mooi afgewerkte versie, ik heb lelijke dummy s zien hangen in winkels ( geen kleurige bollen maar grauw papier).

Pro rockets2. 16,50 in voorverkoop, gezien voor 22,- (Original)
2 x 4 soorten, standaard vorm als lightyear bv.

Super Shells A/B/C. 8,95 per stuk (Broekhof)
2 x 3 mooi verpakt, lang, mooi afgewerkt. Geeft gelijk een goed gevoel.
Bijna had ik bij Vuurwerk Zwijndrecht weggelopen met 6 x eenzelfde maar door controleren en overtuigen wist ik ze uit te leggen dat er 3 soorten waren. dit was niet bij ze bekend, alle drie de soorten lagen random in de doos.

Event Signal V5. 29,90 ook gezien voor 25,- (Rubro)
1 x 2 ze gaan per 4, zelfde afmetingen en afwerking als de Super Shells!
Slechts 2 elastiekjes en een plastic zakje om de koppen als verpakking, breekbaar (1 stok was al gebroken in de winkel bij Haokan, en werdgeruild uiteraard).

Shardana. 7,50 per twee stuks (Rubro)
1 x 2 volgens mij onder de 35 gram verder geen bijzonderheden, een fijne prijs voor een mooi ogende pijl.

Sojourner. 3,- Zw. Frank, 2,50€ per stuk (Bugano)
1 x 2 souveniertje van een leuke vakantie. Goedkoop, zeker voor Zwitserse begrippen. Een No-nonsens afwerking, papier, stok, karton, klaar. Het lont was wel bijzonder, deze was flink langer dan de Hollandse pijlen en zat opgevouwen in de plastic lonthuls. Knikje erin mag daar dus.

Titan. 5,- (Wolff)
1 x 2 nette bolpijl rode papierfolie als bol dus anders dan op sites redelijk afgewerkt (lont met extra kruit op de tip) zelfde afmetingen en bouw als de Super Shells

Formule1. 5,- (Wolff)
1 x 2 klassiek, mooi gevormd met een behuizing in twee delen. Ik had begrepen dat deze niet meer geproduceerd worden, jammer.

Solid. 5,- (Wolff)
1 x 2 Klassieke vormen en afmetingen, mooie lengte afwerking prima

Big Strike. 9,95 (Cafferata)
1 x 2 pas in de winkel bleek er nog een tweede soort te zijn maar de rek was uit m'n budget. Bovenmaatse afmetingen, wel mooi afgewerkt.
Qua formaat past er wel 160 Gr kruit in, dus is het een hoop kapsones op een stokkie

Dream rocket. 9,00 (Weco)
1 x 2 Bijna even groot als de Big Strike. pijl groot, prijs groot, uitwerking groot?

Super Seven. 8,- (Vulcan) prijs is een gokje, ben het effe kwijt.
1 x 2 dit was een adhoc winkelaankoop bij Quartel, niet in folder of op de site. Type BMF (big motherfucker) net als de twee pijlsoorten hierboven.

Fury. 5,50 (Wolff)
1 x 2 glimmend goudplastic lekker formaat, mooi uiterlijk.

Flash Rocket. 12,50 (Thor) per 6
1 x 2 eigenwijs de lont bovenop, alles papier en hout. Geen lontdop, formaat gemiddeld.

Moonwalkers. 19,- (Lesli) per 5
2 x 5 veel plastic maar oogt netjes en degelijk, stok is even lang als Zink

Dat zijn ze dan, nu nog het gilknalfluitrek....
 
Laatst bewerkt:

Baron van lunt zu sas

Registered User
Volgende deel:

De rek indeling heb ik vooral moeten baseren op stoklengte zodat ik de bodemplaten per rek op de beste hoogte kan stellen. Bij het laatste rek was dat onbegonnen werk, de gilknalfluitsectie is een ratjetoe aan afmetingen wat het doorlonten niet makkelijker maakt. De Sojoez is zelfs zo groot dat ik hem bij de sierpijlen heb geplaatst, qua inhoud en uitwerking hangt deze pijl er ook echt tussenin, is het nou gil of sier? Ze zijn groter dan de Z35's, ik plaats ze in die rij in het rek.

De gilknalfluitlijst ( alles 2 x):

Thunderflash. (Zena) (te) duur, 4,50 pst maar bij aanbiedingen slechts 15,- per 10. Crackling/knal.

Strike Force. (Wolff) Karabin- en Paracraftpijlen n.a.v. Recensies op FPM erbij genomen. 14,50

Headbangers. (Lesli) per 6. 9.99, knal.

Extreme Thunder Rockets. (Weco) per 5. 6,95 gil/knal.

Tolle Lola (Chinese versie!?). (Weco) per 5. 3,95 uitwerking ? Zie Database.

Black Thunder. (Cafferata) per stuk. 5,99 de BMF onder de knalpijlen.

Thunderclap (Zena) per 3. 2,50 oversized sateprikkers met gil/knal de nieuwe babypijltjes?

Brüllende Schwiegermutter (Herlat) per 6. 12,50 de gilpijl van onze zuiderbroeders, mooi formaat.

Sky Salute (Pyrostar) per 4. 4,- prettig formaatje en verkrijgbaar in NL en in Baarle! Knal.

Sick Six (Original?) per 6, 7,95 tussen de rest oogt het wat iel. Crackling/gold/knal.

Fatal Screamers (Rubro) per 4, 4,95 netjes afgewerkt gilpijltje.

Triple Spoetnik (Lesli)per 5, 9,99 aanbieding, drietraps knalpijlen.

Sojoez rockets (Lesli) per 2, 11,95 meerdere gillers per pijl mooi uiterlijk.

Giant Bang rockets (Wolff) per stuk, 2,95 ook zo'n kapsonesformaat als de Black Thunder, knal.

Hindoo rockets (Broekhof) per 3, 7,50 titanium burst met wat kleur, knal.

Super Flash (Schuurmans,Vulcan)per 5, gekregen bij Quartel is dus de bonusknaller, knal.

Asian Thunder Rocket (GBV/Weco)n.a.v. Een discussie op het Forum dankzij Poziloc bijgevoegd, knal.
 
Laatst bewerkt:

Baron van lunt zu sas

Registered User
Boodschappen in huis, partytent, heater, vuurkorf, brandhoutt, ijzeren pijp in de grond geslagen in de tuin en een oversized bloemenvaas met een 150 losse pijlen om door het bezoek zelf af te laten steken. En 4 rekken vol lekkers.
Nu moet ik het grootste problemen de baas gaan worden; hoe krijg ik dit naar het veld vooraan in de wijk? Belangrijkste eerst, de krat met Grolschbeugels gaat op de bijrijdersstoel. Vanaf hier bouwen we de Kia Rio vol. Gereedschap, tape, zeil, tentharingen, houten platen los vuurwerk (oa Sagitta, losse mines) etcetera. M'n Tribal project moet op de krat. Dit projectje bestaat uit 2 night screamers, 2 maorihunter C, 2Maorihunter A en 1 Raging Courage als finale.
Ik besluit alle pijlen uit de rekken te halen, per groep en deze in grote kratten te leggen waarna ik de rekken in grote delen kan ontmantelen en plat in de auto kan leggen waarna de overvolle kratten erop kunnen. 1 rek kan niet uit elkaar en dat is het rek waar dit, uit de kluiten gegroeide project, mee begonnen is:Het Flash Rocketproject. Deze zitten niet met 10 max aan elkaar maar alle 75 heb ik met snelllont verbonden en getimed. Op de gok til ik het z'n geheel op en probeer het in de auto te schuiven, het lukt maar alles ligt op elkaar en een pijl met schade zie ik al scheef hangen, o jee.... gauw alles afdekken met dekens voor passanten de inhoud van deze auto zien. Snel nog andere spullen erbij (waaronder exponentials A/B en de Chang Chung van heer Loots) en er was nog net ruimte achter het stuur, voorzichtig bij de hobbels en bobbels in de weg rij ik naar het veld voor de wijk, het is 16:15.
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Ik voel me aan alle kanten bekeken als ik de auto bij het veld parkeer en begin uit te laden, het begint al donker te worden. net als ik het vaste rek uit de auto til fietsen er twee agentjes langs over het fietspad, 60 meter verderop. Ik voel me betrapt en probeer (zo nonchalant als het kan met 75 pijlen in je handen) door te gaan alsof het doodnormaal is wat ik doe. Ze kijken in m'n richting maar rijden door, waarschijnlijk onderweg naar een melding ofzo. De schade aan dit rek is toch om te schrikken, meerdere lonten zijn losgekomen en ik moet alles pijl voor pijl gaan nalopen.
De krak die ik hoorde was een stok die losgescheurd was van de pijlmotor, eenvoudig tapen en dat valt dan weer mee. Dit rek even verdekt opstellen achter de auto met een deken erover en snel de kratten met pijlen uitladen waarna ik bij de andere spullen kan om de overige rekken in elkaar te zetten. Alles weer in elkaar gezet komt de grote puzzel: hoe hou je 10 pijlen tegelijk vast en prik je elke stok zijn eigen gaatje in het rek ? Wat een ramp, de tijd tikt door en ik begin hem te knijpen, het moet af! Straks staan er 30 man! Eigenwijs doorprutsend komen we kleine stapjes verder maar ik ben nog niet klaar en de eerste mensen komen al kijken, Stresslevel 10. Gelukkig waren de kijkers niet alleen een zorg maar ook een oplossing, meer handjes en het gaat lukken!
Ploeg Poziloc is er ook bijgekomen en bestaat uit meerdere bekende gezichten (gezellig!) nu gaat het sneller en beter!
Nadat alle rekken af zijn en opgesteld op het straatgedeelte (grasveld was te drassig) controleer ik voor de laatste keer de lonten. Door alle gepriegel heb ik denk ik nogal wat schade veroorzaakt en ook mijn vaste volgorde ( was handig geweest!) is niks meer van over.
Waar is Stefan Tetteroo? 17:56 hij is nog onderweg, maar komt eraan! Melden ze. Nou dan maar gewoon zonder ze beginnen, tijd is tijd en er staan mensen te wachten. Op aanraden van Donald en Roy( je weet wel, van Yvette) gaan de kijkers op een ruime afstand staan en begin ik maar met de Sagitta om tijd te rekken voor Tetteroo. Een heerlijk gezoef geeft dat toch! In één keer De hele box leeg op klokslag vier over zes. Vervolgens het Flash Rocket project (m'n vrouw heeft het op d'r telefoon opgenomen dus hoop ik het nog eens te kunnen plaatsen) dat ging geweldig! Wat een geweld! als er in drie salvo's 75 pijlen de lucht in gaan ( 75 x 30 Gr, wat nou doorlontboxen!?). Nu dan maar de Mega Mine van Fei Long om de tijd te vullen, gaaf ding! Maar duur, 17,50. En daar is De Tetteroo! Nu wordt alles vastgelegd voor het nageslacht.
 
Laatst bewerkt:

Baron van lunt zu sas

Registered User
Ik hoop nu natuurlijk dat onze Tet Vandefilmset alles panklaar heeft staan en het er hier bij plaatst.
Voordat ik erachter ben hoe ik foto's en filmpjes hier erbij krijg gaat er nog wel wat water door de Maas. Hopelijk wordt er door Scav en Anihalas wat foto's van de rekken hierbij geplaatst, dat zou het snelste zijn.:embarrased:

Ik heb in ieder geval genoten van alles wat de lucht inging, er waren een paar weigeraars maar dat is zeker vooral aan mij te wijten. Dat wat wel goed ging gaf in ieder geval een mooi beeld van wat er allemaal te koop is in ons vuurwerkminnende landje. De test is lang niet zo strak en georganiseerd verlopen als dat ik in gedachte had maar ik hoop dat de films wel leuk en evt ook nuttig kunnen zijn in onze productdiscussies en onze jaarlijkse keuzes. Zonder "footage" kan ik wel wat minder specifiek commentaar leveren maar elk soort is uniek! Geen omlabeling gezien. De Prijs bepaald bijna alleen maar hoeveel kapsones een pijl heeft en niet de kwaliteit/uitwerking. Gemiddeld lag de prijs per pijl op (Zonder de knalgilfluitsectie) €535,30 : 136 = € 3,95 en dan tel ik echt alleen de pijlen in de rekken. De duurste waren verrassend niet de Zink (69,50 per 10) maar de Big Strike (99,50 per 10) van Cafferata. Nummer 2 zijn de Dream rockets van Weco (90,- per 10) de Super Shells van Broekhof (89,50 per 10!) en dan komt Cafferata weer met de Rocket Topper5 (79,90 per 10). Het vermelden waard in dit rijtje is ook de Event SignalV5 deze wordt per vier verkocht en dan oogt de prijs beter, maar hij is dus 29,90 per 4 (75,- per 10 !).
Dus dat Zink niet de duurste is was voor mij verrassend. Erbij vermeld moet worden dat deze dure jongens kwalitatief wel boven de anderen uitstaken.
Qua prijs eindigt de Z35 Event Signal net achter de Zink, van de 6 verschoten bleven er twee staan, maar dat kan veroorzaakt zijn door het vervoer (de anderen zijn echter ook vervoerd e.d.).
De Z35 is echt de grote verliezer in deze test, helaas kan ik er niks anders van maken.

Winnaars waren, en ik denk door aanwezigen ook zo beoordeelt, de Zinkpijlen.
Uiterlijk goed, afwerking is strak, kan tegen een stootje (1 kwam los door het vervoer) stijgkracht met een fijn zoefgeluid, wel wat hoog maar een mooie uitwerking in de lucht die ook duidelijk langer blijft hangen dan zijn collega's. Als deze in een mooie doos met venstertje verkocht wordt dan is deze voorlopig niet te verslaan (is ook veiliger bij vervoer).
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Ik vergeet bijna nog te benadrukken dat de pijlensets van 10 stuks rond de 25,- echt het meeste waar voor je geld bieden. Ook al is het qua kwaliteit en afwerking een tandje minder, je kan er drie keer zoveel van wegschieten, nogal een verschil en ook van deze waren er weinig lelijke bij.

Ander punt van aandacht is ook milieu, ja toch, hoe minder plastic gebruikt wordt hoe beter. Is plastic toch nodig dan Bestaat er plastic uit zetmeel wat gewoon afbreekt in de natuur. Zulke dingen zijn dubbele winst: tegenstander een argumentje minder, wij weer pluspunt erbij.
In deze test was ook prima te Constateren dat de plastic pijlen geen betere pijlen zijn, het is echt voor sier en evt productiesnelheid. Misschien nog een niche voor Pyromould?

De knalgilfluitsectie is heel wat moeilijker te beoordelen, zeker ook omdat ik minder interesse Had in die hoek van de pijlenwereld. Nu ik zo al dat kabaal aangehoord heb springen er toch wel een paar pijlen positief en een paar negatief uit.
De satestok met geluid is gewoon grappig: klein ding, gilletje, knalletje. 3 voor 2,50 is ietsjes duur maar ik wil ze weer hebben, o ja Thunderclap heette ze, (Z51)
En ja hoor, ook hier weer kapsones op een stokkie: Giant Bang en Black Thunder. Zedoen qua omvang en vorm een zink 903 pijl na maar ze werden weggeblazen door de bescheiden Sky Salute!
Daar hou ik wel van, hehehe. brüllende Schwiegermutter doet z'n werk prima maar wat ik wil opmerken is dat deze te robuust in elkaar zit: achter het papier schuilt een plastic koker en alles zit zo stevig vast dat het na z'n werk in zijn geheel naar beneden komt en dat is een gevaar! Als de stok "schoon" is dan dwarrelt deze doorgaans schadevrij naar de grond, heeft zo'n stok een verzwaarde punt dan komt deze recht en snel naar beneden. Deze stonden dus rechtop in het grasveld, bedenk maar dat er een auto stond....
Strike Force is dubbel en dwars z'n geld waard en bovenaan de lijst zijn voor mij de pijlen van de Intratuin (Lesli?) de triple Spoetnik en de Sojoez. Beide hadden een originele/unieke uitwerking goede afwerking en uiterlijk en ik wilde er graag meer van afsteken. Helaas zijn deze beide dan weer erg prijzig maar voor mij de winnaars, samen met de Sky salute (Pyrostar).
Telkens schiet me weer vanalles aan feitjes binnen sorry als het teveel of chaotisch wordt.
 

AWG

Registered User
en het duurt maar en het duurt maar en het duurt maar....:huh:

tjonge jonge jonge jonge, :huh:


affijn er zit niks anders op.:hehe!:
 

Scav

Registered User
IMG-20141231-WA0001-M.jpg


IMG-20150103-WA0000-M.jpg


IMG-20141231-WA0000-M.jpg
 

Stefan Tetteroo

Registered User
Nou de eerste vier dan! Het was een gezellige meeting en ik heb vele mooie pijlen voorbij zien komen. Als iemand de importeur en/of productnaam weet reageer even dan pas ik het aan.

De eerste vier:



 
Bovenaan