DE NIEUWE AFSTEEKTIJD ZORGT VOOR MINDER OVERLAST?!

De nieuwe afsteektijd zorgt voor minder overlast?!


  • Total voters
    174

Poziloc

FPM Hangouderen
Re: De nieuwe afsteektijden zorgen voor minder overlast?!

Ik persoonlijk denk dat de gewone burger totaal niet afweet van de nieuwe tijden?!
Ik denk dus ook dat die gewoon lekker gaan stoken overdag.
 

schaafienr1

Registered User
Re: De nieuwe afsteektijden zorgen voor minder overlast?!

Ik ben de enige die op JA heeft gestemd :)
I feel so lonely haha

Mijn beredenering is dat de tijden inderdaad gaan zorgen voor minder overlast. En dan niet de overlast die we hebben 2 maanden voordat oud en nieuw plaats vind maar juist de overlast die mensen ondervinden op 31 December. Op dit forum knalt iedereen er volgens eigen zeggen er gewoon compleet op los maar de realiteit zal straks iets anders laten zien.

Ik weet bijvoorbeeld zeker dat ik geen vuurwerk (cat.2) zal afsteken en dat de mensen in mijn wijk dit ook niet zullen doen. Dit omdat de meeste mensen zich gewoon aan de wet zullen houden en de ouders zitten echt niet te wachten op boete's van €100 a €200,- en ik zelf trouwens ook niet. Uiteraard horen we verhalen over de handhavingsproblemen maar ik kan je nu al verzekeren dat het makkelijk handhaven is als er maar een persoon of 5 staan te knallen. Die zijn namelijk niet zo moeilijk te vinden.

Dus ik denk dat het uiteindelijk in Nederland tot een uurtje of 17 a 18 behoorlijk stil zal zijn.

Ik ben het er helaas geheel mee eens. Laten we hopen dat door deze maatregel een algeheel verbod er nooit van zal komen. Dan kan ik er nog mee leven.
 

IloveRubro

Registered User
Ik heb ja gestemd omdat ik van mening ben dat deze maatregel een begin is om een eind te maken aan het stoken.
De regel zal volgende jaar, volgens de politiek een positieve bijdrage hebben geleverd waardoor er volgende aanpassing op de regel genomen gaan worden.... stap voor stap wordt ons het stoken afgenomen en over tien jaar...........

wij worden weer eens in het ootje genomen en heel Nederland is weer een stuk "veiliger", minder gewonden ect. want dat krijg je te horen als argument.
 

Sweet Laker

Registered User
Ik heb vandaag het eerste stuk vuurwerk, afgeschoten vanaf de fiets door jongeren tussen de 12 tot 15, af zien gaan. Dus overlast verminderen, neuh; denk het niet.
 

adgertic

Registered User
Ik twijfel....
Aan de ene kant denk ik dat de overlast inderdaad zal afnemen omdat men gewoon niet mag stoken overdag en dus veel mensen (bijvoorbeeld ouderen of hondenbezitters) er op dat moment geen last van hebben. Maarrrrrrrrr, wat als dan vanaf 18:00 uur de hele godganse zooi achter elkaar weggeknald gaat worden?

Eigenlijk is het een eindeloze discussie. Wat de een mooi vindt kan de ander als overlast beschouwen. Toen ik afgelopen jaar hier in mijn straat om 10 uur 's ochtends een ratelbandje aan stak (doodlopende straat en dan ook nog op de stoep) vond een van mijn buren dat overlast. Dat moest ie dan ook per se laten weten vanuit z'n raam boven in het portiek. Daar tegenover staat dat een andere buurman bij me kwam staan en nog even gezellig mee ging stoken.....
Het is relatief. Wanneer is iets overlast?

De definitie van overlast is: "De aantasting van de leefbaarheid of het leefbaarheidsgevoel door omgevingsfactoren van materiële of personele aard die mee het onveiligheidsgevoel veroorzaakt." oftewel, ik sta te stoken maar daarbij zijn wat klappertjes te horen. Mijn buurman probeert nog even uit te slapen omdat ie 's avonds los wil gaan op het stadhuisplein. Dan is het al gauw overlast..... Maar goed, de daadwerkelijke klachten over het vuurwerk zullen door deze regel niet afnemen denk ik. Alleen op locaties als winkelcentra etc. zal er inderdaad minder overlast gemeten worden........
 

Driessen010

Registered User
Goedenavond allemaal,

Ik ga op deze poll niet stemmen en ik zal uitleggen waarom.

Ik ben het aan beide kanten eens dus in het geval van deze stelling ja en nee.
De regel invoeren afsteken vanaf 18.00 vind ik een zeer goed plan niet zozeer voor ons liefhebbers of de kinderen van iedereen maar om de doodnormale reden is zoals ik naar mijn eigen vrouwtje kijk, die op 31 December altijd vrij is vanwege mijn DAG.
Deze dag slaapt zij altijd uit en komt dan kijken als we om 10 uur starten blijft een half uur en gaat vervolgens winkelen met wat vriendinnen om later op de dag weer bij ons aan te sluiten.
Als je dan jaar in jaar uit moet horen dat ze zich elke keer weer doodschrikt omdat ze dus in de koopgoot in Rotterdam loopt of gewoon op het winkelcentrum hier op de hoek ze gewoon voor de deur vuurwerk staan af te steken.
Voor de mensen die Rotterdam niet goed kennen de koopgoot is zoals de naar het zegt een goot waarin vele winkels zitten en nee geen vuurwerk winkels.
Gooi hier dus NIET LEGAAL vuurwerk naar beneden dan heb je hetzelfde effect als in een tunneltje.
Nu is mijn vriendin door de jaren heen wel wat gewend en kan echt wel tegen een knal maar niet als je gewoon loopt te winkelen.
Zoals zij zelf zegt niet iedereen steekt heel de dag vuurwerk af en de meeste mensen hebben 2 weken vrij en gaan dus gewoon winkelen of weg.

Dus door bovenstaand verhaal, prima regel en lekker invoeren maar zorg er dan ook voor dat het vuurwerk daar weg blijft.

De andere kant is NEE, het probleem word niet opgelost hierdoor omdat simpel gezegd de galbakken die dingen opblazen en gigantische dreunen afsteken er nog steeds zijn en het dan ook niet zullen laten.
Hier in de buurt knallen ze er al flink op los, en zoals jullie allemaal wel weten komt dat niet uit de vuurwerk winkel hier in de stad.

In dit geval gaat het niets oplossen.

Nu baal ik zelf wel van de regel maar dit is meer omdat het toch voor ons allemaal we de DAG in het jaar is, als ik het zo bekijk vind ik het verschrikkelijk.
 

eric010

Registered User
Re: De nieuwe afsteektijden zorgen voor minder overlast?!

Nee, ik denk niet dat de 'overlast' afneemt.
Het is slechts 1 dag in het jaar dat je vuurwerk(legaal) mag afsteken.
Ik hoor al maanden zwaar illegaal vuurwerk, en er wordt van alles mee gesloopt.
Pak dat lekker aan, en verziek onze traditie om vanaf 10:00 uur s'ochtends te mogen stoken niet.
Wat is de volgende stap? Een algeheel vuurwerk verbod?
Als ze dat doen wordt de overlast pas echt groot, want dan heb je alleen nog illegaal vuurwerk.
Pak die illegale shit aan, en laat ons gewoon lekker stoken (slechts 1 dag)
En voor iedereen die er dan toch nog last van heb, ga lekker 1 dag in een hutje op de hei zitten of zo.
 

tsunami69

Registered User
ik denk dat het een toename van klachten zal veroorzaken waarmee ze vervolgens een stok hebben om mee te slaan.
In navolging daarvan gaan er meer vuurwerkvrije zones komen om de "extra" overlast in te dammen
 

janbakker

Registered User
Nee gestemd, overlast zal wel minder zijn, maar ik denk dat de overlast juist tussen 18:00-00:00 juist ernstig zal toenemen.
Zelf denk ik wel eens dat het de regering er eigenlijk om doet, straks meer overlast, dus makkelijker een totaal verbod.
In dit land waar de regels toch nooit worden terug gezet zal het er uiteindelijk alleen maar moeilijker op worden.
Ik hoop maar dat ik over 5 jaar op mijn 50e nog steeds stoken mag... En niet alleen maar aan de goede oude tijd hoef terug te denken waar
bijna alles nog mocht en kon, ondanks het beperkte aanbod van die tijd.
 

Willem3

Registered User
Terug naar de oorspronkelijke vraag nl. "De nieuwe afsteektijd zorgt voor minder overlast". Ik wordt er niet blij van, maar laat de afsteektijd maar een keer om 18:00 uur beginnen. En dan na Oud&Nieuw eerlijk evalueren of de overlast hierdoor minder was. Dus met cijfers van politie-optredens e.d. er bij. Dan zullen we zien of de nieuwe maatregel echt wel de moeite waard was, maar ook of er door winkeliers zoveel minder vuurwerk werd verkocht dat ze eigenlijk moeten worden gecompenseerd voor deze ongevraagde inkomstenderving. Verder betekent minder vuurwerkverkoop door kortere afsteektijd tevens dat er veel minder belasting binnenkomt. Blijkt de maatregel niet voldoende effectief te zijn geweest dan meteen de afsteektijd weer terugdraaien naar 10:00 uur `s ochtends. Ps. Jammer dat er weer een traditie de nek om wordt gedraaid door de mening van een kleine minderheid, gesteund door de Pers...
 

devinio

Registered User
Vroegtijdig afsteken van vuurwerk hoor je nu ook al, de meeste overlast komt van het illegale vuurwerk af en dat kan iedereen afsteken wanneer ze maar willen. De nieuwe regel heeft dan ook naar mijn mening geen enkele zin, omdat je hoe dan ook vroegtijdig en ook de 31ste overdag gewoon geknal gaat horen.
En als ik dan op school rondloop en al die verhalen hoor van: ik ga toch gewoon afsteken, dan verwacht ik dat er ook voor 18:00uur veel geknal al te horen is.
 

schaafienr1

Registered User
Is het misschien een idee om een soort enquête formulier te ontwikkelen waar we in aangeven het niet eens te zijn met de regelverandering binnen de vuurwerkwetgeving. En deze vespreiden onder de vuurwerkwinkels, zodat mensen bij het kopen\ophalen van hun vuurwerk de enquête ondertekenen. Ik denk dat je dan erg veel handtekeningen kan verzamelen en daarmee eens echt een gebaar kan maken naar de bewindvoerders.
 

Z@P

Registered User
Op de dag zelf zul je minder geknal horen denk ik en dat zal door een hoop mensen wel als prettig worden ervaren maar volgens mij is dat het probleem helemaal niet.

Het probleem is het slopen van alles en nog wat en dat is toch echt 95% "illegaal" knalvuurwerk.

Een verbod vanaf 10:00 is ook echt niet te handhaven als je het mij vraagt, veel te veel mankracht gaat dat kosten. Beter gebruiken ze die tijd om zich specifiek op vandalen te richten. Daar stoor ik me vreselijk aan.
 

sprinkhaan

Registered User
Ik denk dat het de overlast van legaal vuurwerk zeker terug gaat brengen maar niet uit gaat bannen. Er zal minder legaal geknald worden ja.
 
Laatst bewerkt:

rodepo

Registered User
Ik heb nee gestemd, omdat ik legaal vuurwerk afsteken op oudejaarsdag geen overlast vind.
Misbruik wel zoals al zoveel genoemd afsteken tussen winkelend publiek, drukke fietstunnels, hondenuitlaatgebieden enz. In principe is het verboden andere mensen in gevaar te brengen. dus afsteken op deze plekken kon al jaren aangepakt worden. Als je gaat hockeyen in een passage wordt je ook verwijderd(denk ik). Dan breng je ook je medemens in gevaar. normaal ben ik niet zo van de vergelijkingen, maar ik wil hier mee aangeven dat er heel veel legale dingen zijn die ilegaal gebruikt kunnen worden. vuurwerk is daar 1 van.

verder helpt deze wet ook niet tegen vandalisme. om iets te slopen heb je geen vuurwerk nodig.

En tja dat sommige mensen het niet leuk vinden dat 1 keer per jaar overdag vuurwerk afgestoken mag (mocht) worden, wil nog niet zeggen dat het overlast is.
In mijn ogen is het overlast, als het iemand of iets fysiek schaad, of ernstige psychische schade aanbrengt.
 

poepiegaaf

Registered User
Ik mis een optie "misschien" of iets wat tussen ja en nee inzit.

Voor het platteland zal de overlast niet extreem zijn (carbid mag gewoon toch!?!?!), dat in tegenstelling tot de binnenstad. Als de regel daadwerkelijk nageleefd wordt, zal het werken en is het antwoord "ja". Maar de realiteit is dat vooral in het begin niemand daaraan zal of wilt aanhouden. Ik denk dat een gebiedsverbod meer doeltreffend is.

Voorbeeld in Amsterdam:
Veel mensen sporten en laten hun hond uit in het Vondelpark. Tijdens oudjaarsdag zijn er toch kinderen die net buiten het park (of stiekem in het park zelf) vuurwerk afsteken. Voor die mensen is deze regel fijn. Een paar straten verderop (aan de westkant) is er een klein woonerf waar ook honden uitgelaten kunnen worden, maar veelal is het stil. Laten ze daar dan hun gang gaan en zorg ervoor dat de iemand met een hond daar niet komt. De mensen die daar wonen met een hond kunnen uiteraard zelf zien wanneer ze het beste naar buiten kunnen gaan.
In het centrum is het druk en zijn vrijwel alle winkels open. Daar lijkt het mij volstrekt logisch om een gebiedsverbod te bewerkstelligen.

Maar, waarom kunnen wij niet van andere landen leren? Engeland is steng. Daar is het verboden om vuurwerk in het publiek af te steken (inclusief sterretjes). Of Spanje waar er ook gebiedsverboden zijn?
 

Timmie_Marjon

Registered User
De verandering in het vuurwerkbesluit moet er nog komen. Overal lees je dat het al zover is, maar in het vuurwerkbesluit staan nog steeds de oude tijden:http://wetten.overheid.nl/BWBR001336...tum_01-12-2014

In de gaten blijven houden dus. Als het wel zover komt (en dat zal ook best wel), dan houd ik mij er gewoon aan. Laten we blij zijn dat de mogelijkheden er blijven om te genieten (voor zolang dat nog duurt).
 
Bovenaan