SHOW Boskoop 09-04-22

Firewebs

kalender beheerder / fotograaf
Mogelijk vanwege: https://www.ad.nl/alphen/boskoop-be...e-dorp-hangt-straks-vol-met-vlaggen~aa24377b/

Boskoop bestaat 800 jaar (!) en dat wordt groots gevierd: ‘Hele dorp hangt straks vol met vlaggen’​

Het is een magische datum: 4 februari 2022. Boskoop bestaat dan 800 jaar en dat wordt gevierd. De Boskopers hebben een compleet feestjaar voorbereid, dat vrijdag wordt afgetrapt. De vlag gaat uit in het kwekersdorp. Letterlijk, want de verkoop van de speciale jubileumvlag loopt als een trein.

Morvenna Goudkade 02-02-22, 12:01 Laatste update: 02-02-22, 12:12


Al maandenlang zijn de Boskopers druk met de voorbereidingen. Sinds de ontdekking van een oud document, waarin ‘Buckeskop’ door graaf Willem I wordt geschonken aan de Abdij van Rijnsburg, gonst het in het dorp. De datum in dat document, 4 februari 1222, bracht een heleboel in beweging.

Lees ook​


,,Opeens beseften we ons dat dit het oudste document is dat het bestaan van Boskoop aantoont”, zegt Freek Tasma (36), van Stichting Boskoop 800. ,,En dat het precies 800 jaar geleden is.”
Deze week ontvangen alle inwoners een jaarprogrammaboekje en vrijdag gaat het feestjaar officieel van start. Dat gebeurt met een televisie-uitzending. Het grote openingsfeest, een waterspektakel bij de hefbrug, is door corona verplaatst naar 9 april.
Het is natuurlijk hartstikke leuk als straks het hele dorp volhangt met vlaggen
Conny Groenendijk

Televisieshow​

,,We hebben nu iets anders bedacht, om het wel heel feestelijk te maken”, vertelt Tasma. ,,Er is een speciale jubileumvlag gemaakt en die wordt in het dorp verkocht. Bedoeling is dat de vlag na de uitzending gehesen wordt en dan mag hij het hele jaar blijven hangen.”
Het vlaggengebeuren zit ook in de televisieshow, want daar zal de Alphense burgemeester Spies de vlag hijsen, samen met oud-burgemeester Coos Rijsdijk, voorzitter van Stichting Boskoop 800.
De vlaggenverkoop is in handen van Conny Groenendijk (59), van Primera Boskoop. Ze heeft al zo’n 300 vlaggen verkocht en verwacht nog veel last-minute klanten. ,,Er wordt steeds bijbesteld”, meldt Groenendijk. ,,Sommige mensen kopen er twee of drie. Het is natuurlijk hartstikke leuk als straks het hele dorp volhangt met vlaggen.”
 
Bovenaan