Volgend jaar geen vuurwerk meer in Apeldoorn: politiek eens over verbod

Moontan

Moderator
Medewerker
Volgend jaar geen vuurwerk meer in Apeldoorn: politiek eens over verbod.

Dit jaar komen er al vast een paar vuurwerkvrije zones, vanaf volgend jaar mag er helemaal geen consumentenvuurwerk meer worden afgestoken de gemeente in Apeldoorn. Daarover is overeenstemming bereikt in de Apeldoornse gemeenteraad.

Vorige week was nog onduidelijk of de politieke partijen hierover tot een akkoord zouden komen. Drie partijen (CDA, PvdD en D66) hadden toen onafhankelijk van elkaar moties opgesteld om tot een algeheel vuurwerkverbod te komen, maar verschilden van mening over de uitvoering.

Na het debat dat over het vuurwerk werd gevoerd werden de koppen echter bij elkaar gestoken. De drie moties gingen in de prullenbak en in plaats daarvan werd een nieuwe gezamenlijke motie opgesteld.

Verbod op consumentenvuurwerk
Daarin wordt de burgemeester opgeroepen voorbereidingen te treffen voor een raadsbesluit. Nadat dat besluit wordt genomen wordt het vanaf de jaarwisseling van 2020-2021 verboden om in de gemeente Apeldoorn consumentenvuurwerk af te steken. Dat is overigens nog wel afhankelijk van het nieuwe Vuurwerkbesluit dat de minister naar verwachting in november neemt.

De motie wordt behalve door CDA, PvdD en D66 ondertekend door SGP, ChristenUnie, GroenLinks, 50-Plus, VSP. Daarmee is er een forse raadsmeerderheid voor. Dat de motie wordt aangenomen is dan ook duidelijk, zegt CDA-raadslid Hessel Dooper.

Stroomversnelling
Zijn partij bracht vorige week de discussie over een algeheel vuurwerkverbod in een stroomversnelling. Dooper gaf tijdens het vuurwerkdebat echter aan er niks voor te voelen dit jaar al vast als opmaat naar een algeheel verbod enkele vuurwerkvrije zones in te voeren. Ook dat wordt echter mogelijk gemaakt, door de aanpassing van de algemene plaatselijke verordening waar de raad morgenavond een besluit over neemt.

Het CDA zal daar niet voor stemmen maar er ook geen groot nummer van maken, zegt Dooper,
om andere fracties niet uit te dagen. Een meerderheid wil dat wel. De partijen rechtvaardigen het afsteekverbod op grond van een gemeentelijke enquête, waarin 58 procent aangaf voor zo'n verbod te zijn. De Stentor vroeg op zijn site wat de lezers daarvan vinden. Van de meer dan zesduizend mensen die deze poll invulden zegt 71 procent tegen een verbod te zijn.

 

BUTCHER

Registered User
Daar heb je het gedonder al. Nu gaat het snel de verkeerde kant op. Handhaving blijkt onmogelijk, dus dan komt er vervolgens onherroepelijk een landelijk verbod op het “op te lossen”. Woest word ik hiervan!
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Als er één schaap over de dam is..........
Ik hoop echter dat er genoeg gemeenten zijn die het voorbeeld niet overnemen en waar wij met oud en nieuw naar toe kunnen met ons vuurwerk.
 

GMP82

Zilveren Member
Dit is helemaal niet mogelijk onder de huidige wetgeving.

Dus zullen we die eerst maar eens afwachten?

Zullen sowieso van een koude kermis thuiskomen als men echt verwacht dat er geen vuurwerk afgestoken gaat worden.
 

joszie

Bronzen Member
Kunnen we al naar brussel en de europese rechter om dit tegen te gaan?

Iedere winkel die straks geen vuurwerk mag verkopen aub ook naar de rechter stappen.

Het is toch te gek voor woorden dat gemeenten nu alles maar zelf mogen bepalen... Bah bah bah.

Iedere liefhebber een hek om zijn tuin zetten en uitroepen tot onafhankelijk land!
 

Firewebs

kalender beheerder / fotograaf
Dit is pure landverraad en traditiemoord. Ze hebben sinterklaas/zwarte piet al kapot gemaakt. Nu dus ook vuurwerk. Een oplossing: Weg met die gemeente!
 

martijn_vuurwerkgek

Registered User
Ik wens de gemeente Apeldoorn erg veel succes met de handhaving.
Na jaren van zorgen te maken heb ik besloten dit soort berichtgeving nu maar te negeren en van ieder jaar te genieten dat alles is zoals het nu is

Zolang de grenzen open zijn gaat een totaalverbod niet werken, dat is iets wat de politiek in hun achterhoofd ook wel weet.
De media probeert op allerlei slinkse manieren de indruk te wekken dat de bevolking er klaar mee is maar feitelijk ligt dit natuurlijk geheel anders.

Ik heb dan gisteravond ook een zak chips open getrokken en me kostelijk vermaakt met alle reacties die onder het nieuwsbericht verschenen, 1 ding werd me al gauw duidelijk:
Zoals de verhoudingen nu liggen komt dat verbod er niet.
Er zijn nog veel te veel vaders die het heerlijk vinden om met hun kids vuurwerk af te steken,
buurmannen die met de hele straat er een feestje van maken enz
Deze mensen zijn nu alleen nog niet met vuurwerk bezig ( het is Oktober) en laten zich ook niet horen op fora of in de z.g.n peilingen

Na een dag met boze boeren lijkt het me dat het kabinet wel 2x nadenkt voor men het volgende maatschappelijk probleem bloot gaat leggen.
en de oppositie... ach daar zijn die mensen voor, beetje tegengas geven ( beste stuurlui staan aan wal )

Er is veel te weinig politiemacht om het te controleren en het jaagt illegale verkoop alleen maar aan, dat weet ook iedere politicus stiekem wel in zijn achterhoofd
Alleen om de achterban/groene rakkers wat tevreden te stellen schreeuwen ze om een totaalverbod.

Nee persoonlijk ben ik helemaal niet meer zo bang voor een totaalverbod.. eerder dat de pleuris uitbreekt in dit ooit zo vrije land
 

htevents

Registered User
Dit is helemaal niet mogelijk onder de huidige wetgeving.

Dus zullen we die eerst maar eens afwachten?

Zullen sowieso van een koude kermis thuiskomen als men echt verwacht dat er geen vuurwerk afgestoken gaat worden.

Verklaar je nader? Ik heb straks nog even gezocht en las dat een hoger rechter ooit al beslist had dat een gemeente zichzelf als volledig vrije zone uit kon roepen en dat daar geen hogere wet was die dat tegen zou kunnen houden. Tenzij jij meer weet dan ik, hoor ik dat graag van je, want dat veranderd de zaak volgens mij.
 

GMP82

Zilveren Member
Voor zover bij bekend, mag een gemeente alleen afwijken van landelijk beleid middels een wijziging van een APV (een 'plaatselijke' verordening). En zo'n plaatselijke verordening mag niet voor de gehele gemeente ingesteld worden.

Zodra dit wijzigt heb je stront aan de knikker, want dan zullen alle groene bolwerken (en dat zijn er steeds meer) hun eigen staatjes gaan creëren.
 

htevents

Registered User
Voor zover bij bekend, mag een gemeente alleen afwijken van landelijk beleid middels een wijziging van een APV (een 'plaatselijke' verordening). En zo'n plaatselijke verordening mag niet voor de gehele gemeente ingesteld worden.

Zodra dit wijzigt heb je stront aan de knikker, want dan zullen alle groene bolwerken (en dat zijn er steeds meer) hun eigen staatjes gaan creëren.

Juist een APV mag volgens mij ook voor de hele gemeente gelden, om zo geen verschillen tussen verschillende plaatsen in diezelfde gemeente te krijgen. Een APV kan op plaatselijk en gemeentelijk niveau afgevaardigd worden. Een APV mag afwijken (strenger) van het landelijk beleid, daar is een APV voor als de gemeenteraad dit noodzakelijk acht. Als je via een petitie o.i.d. genoeg steun krijgt om tegen het besluit te zijn, kan dit via een procedure worden aangevochten of dit daadwerkelijk noodzakelijk blijkt te zijn. De vrijheid van de burger mag namelijk niet zomaar worden beperkt en als de burger in andere delen van het land die vrijheid wel heeft, moet het besluit gegrond zijn volgens mij, dus met genoeg steun is dit volgens mij best aan te vechten als het er door komt.
 

rodepo

Registered User
Het lullige van APV is dat bijna niemand tijd,geld en energie heeft om zulke ordeningen aan te vechten.
Zoals ik het nu zie( correct me if i am wrong) is dat er misbruik wordt gemaakt van APV. APV is er ter bescherming van de burger, b.v. camera toezicht in een wijk met veel drugsoverlast. Nu in het geval van vuurwerk wordt APV in mijn ogen misbruikt voor politieke doeleinden. Vuurwerkverbod instellen waar geen of weinig overlast is en nog niet alle regulaire middelen gebruikt zijn.
In mijn ogen word tegenwoordig APV veel te gemakkelijk gebruikt, gewoon een middel om boven de wet te staan. Dit zou je alleen moeten gebruiken als er echt stront aan de knikker is.
De vraag is nu, hebben de gemeentes met de nieuwe regels straks nog wel APV nodig om een gemeente vuurwerkvrij te maken?
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Dit besluit is een klap in het gezicht van vuurwerkminnend Apeldoorn.
Een besluit met verstrekkende nadelige gevolgen, Vooral voor de detailhandel. Faillissementen zullen volgen.
Ook een zware klap voor de winkels die mee verdienen aan oudejaarsavond. Supermarkten, slijterijen, bakkers. Want oudejaarsavond zal verdwijnen van de kalender. Geen hond meer op straat. Wie gaat er nu nog ,s avonds laat met een gezin met kleine kinderen op pad voor alleen een glas champagne. Het wordt net als een verjaardag. Meer niet.

Het is als kerst zonder kerstman en een kerstboom, sinterklaasfeest zonder sint nicolaas. Oud en nieuw zonder vuurwerk.

En het ergste van alles is dat op oudejaarsavond het geweld niet zal afnemen, eerder toenemen.

Een heel slecht besluit van de Gemeente Apeldoorn.
 
Bovenaan