Castillos

Buiten al het knalgeweld van de Mascletàs staat Fallas ook bekend om de grote sier shows. Dit zijn de zogenoemde ‘Castillos’, enkelvoud Castillo, of volluit Castillo de fuegos artificiales. Castillo betekend vrij vertaald eigenlijk niets anders dan ‘kasteel’. Dit is een kenmerkende Spaanse manier van schieten, waarin de show over een breed front, in de hoogte in meerdere lagen opgebouwd wordt, elke keer klimmend naar een ‘hoogtepunt’ (zowel letterlijk als figuurlijk) als afsluiting van een bepaald ‘beeld’.

[nggallery id=12]

Gedurende 4 avonden (of beter gezegd: nachten) worden er 4 grote shows geschoten, die vaak geleidelijk opbouwen in kwaliteit en intensiteit. De shows worden altijd vanaf dezelfde plek geschoten: de drooggelegde rivierbedding van de Turia (het Turia park dus), tussen de bruggen La Peineta (ook wel bekend als Puente de la Exposicion) en Puente de las Flores.

Op de brede paseo’s die de vormalige rivierbedding flankeren, is meer dan genoeg ruimte voor al de mensen die er op af komen, maar zorg er toch voor dat je optijd aanwezig bent. Op een gegeven momenten worden de twee bruggen en de paseo’s tussen de twee bruggen afgesloten voor het publiek en dan kan je wellicht niet meer op de plek komen waar je had willen staan.

Verwacht ook niet vroeg je bed te kunnen, want de shows beginnen pas vrij laat. Maar eerlijk is eerlijk, wie gaat er nou naar Fallas om vroeg te kunnen gaan slapen? Dat kan de week erop wel weer! Daarbij komt dat je in Valencia echt het mediterrane ritme merkt, alles speelt zich wat later op de dag af en tijdens de laatste week van Fallas zijn de nachten zelfs nog wat ‘langer’ voor de Valencianos.

[nggallery id=13]

De eerste show is in de nacht van 15 op 16 maart. Hoewel de shows pas altijd na middernacht beginnen, wordt er eigenlijk altijd gesproken over de datum van ‘de dag er net voor’. Dus de eerste show is ‘op 15 maart’.  Gedurende de 3 daarop volgende nachten, de 16de, 17de en 18de maart volgen dan de 3  andere shows.

De laatste show is ook de meest belangrijke. Deze staat bekend onder de naam ‘Nit del Foc’ oftewel: ‘nacht van het vuur’. Dit is in principe de grootste en meest spectaculaire van de vier siershows.

Stel je sowieso totaal iets anders voor bij alle vier deze shows, dan wat je gewend bent in Nederland. De grootte, intensiteit, kwaliteit en verscheidenheid in producten en de opbouw van de shows, zijn compleet anders dan wat je in Nederland te zien krijgt.

De tijdstippen waarop de shows geschoten worden, wordt gedurende de 4 dagen steeds later, met ‘Nit del Foc’ op het meest late tijdstip.

De tijden (waren in 2011) als volgt:

15 maart: 00.00 uur
16 maart: 01.00 uur
17 maart: 01.00 uur
18 maart: 01.30 uur (‘Nit del Foc’)

(Ga er echter niet automatisch van uit dat dit altijd de tijden zijn, maar kijk voor de zekerheid nog altijd voordat je naar Fallas gaat, wat de tijden voor die nieuwe editie zijn. Er kans soms een wijziging in optreden.)