Cabalgata del Fuego

Cabalgata del Fuego betekend eigenlijk niets anders dan ‘optocht van het vuur’. Dit gebruik is eigenlijk nog vrij jong, in de geschiedenis van Las Fallas. In 2005 is dit gebruik voor het eerst op de agenda gezet. Helemaal nieuw is het eigenlijk niet, eind 19de begin 20ste eeuw waren er al soort van optochten van vuurduivels, maar niet in de vorm van tegenwoordig. De Cabalgata del Fuego is altijd op 19 maart, de dag van de Cremà.

De optocht begint bij de kruising van Calle Jativa/Calle Ruzafa/Calle Colón (dus vlakbij stierengevecht arena) en trekt dan via de Calle Colón (soms ook vermeld als Calle de Cristobal Colón) naar Puerta del Mar.

Vooraan de optocht, die om 19.00 uur begint, lopen de Falleras Mayores de Valencia (dus de grote en de ‘miniatuur versie’) inclusief de beide Corte de Honor. Ook lopen er Falleras mee van de regio’s Alicante, Castellón en Murcia y Burgos. Zij worden begeleid door vuurduivels (letterlijk mannen in duivelspakken die vuur (fakkels) bij zich dragen). Daarachter volgen de danseressen en de muziekbands.

[nggallery id=18]

Als laatste in de optocht, volgt dan ook het meest spectaculaire. Tientallen duivels, narren en tal van andere ietwat duistere verschijningen in kostuums. Allemaal dragen ze wel dingen die met vuur te maken hebben, zoals handfakkels of eerder handfonteinen, die metershoge vuurregens opwerpen. Sommigen hebben zelfs complete constructies aan zichzelf vastzitten, vol met vuurwerk. Ook zie je de nodige voertuigen voorbij komen, vol met vuurwerk, zoals fietsen, stepjes en complete zelfgebouwde/verzonnen constructies. Tijdens dit alles wordt er gedanst op muziek. De meest opvallende bouwwerken tijdens dit vurige optreden zijn de beestachtige constructies en de vuurspuwende draken, volgehangen met (bewegende) fonteinen en bengaals vuur.

Dit alles komt uiteindelijk samen in een climax bij Puerta del Mar (een groot poort-achtig monument in het midden van een rotonde), waar een gigantische spanning en intensiteit heerst, vol vuurwerk, muziek en dans. Als afsluiting wordt uiteindelijk Puerta del Mar ‘in brand gezet’. De poort welke omringt en volgehangen is met vuurwerk, zorgt voor een spectaculaire vuurwerkshow, kort maar heftig, met zowel vuurwerk op de grond als in de lucht.

Dit laatste staat dan eigenlijk ook symbool voor de gedachte achter de Cabalgata del Fuego. Het is namelijk een symbolische manier, waarop ‘het vuur’ de stad in gebracht wordt, waarmee later op de avond de falla’s (eerst de infantil, later grote) mee in de brand gezet worden.

[vimeo clip_id=”10358569″ height=”” width=”640″]