Cremá

Zoals elk feest of festival komt er ook aan Fallas een keer een eind. Echter, bij wellicht bijna geen enkel festival geeft het einde zoveel gemixte emoties voor de mensen, als bij Fallas. Verdriet, blijdschap, weemoedige gevoelens, ze zijn allemaal onderdeel van de ‘Cremà’.

De Cremà, welke altijd plaats vind op de avond/nacht van 19 maart, markeert het absolute einde van het festival. De manier waarop het festival eindigt is echter vrij uniek: het gaat letterlijk in vlammen op! Gedurende de avond gaan alle kleine en grote Fallas (beelden) in vlammen op, wat daardoor een onomkeerbare en hele directe afsluiting geeft van het festival.

Voor de gemiddelde toerist moet dit een spectaculair en tevens vreemd einde zijn van Fallas. Waarom zou je immers eerst tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s in de bouw van een pop steken, om hem daarna op 1 avond te laten vergaan tot een hoopje smeulende as?

Toch is dat niet zomaar, voor de Valencianen zit er complete gedachten gang achter. De poppen worden immers nog steeds vaak gebouwd met het doel maatschappelijke, politieke of sociale kritiek te geven. Dit zijn vaak actuele onderwerpen en het maakt de beelden daardoor ook sterk tijdsgebonden. Tevens is de verbranding ervan dan ook een symbolische afsluiting om de kritiek en ergernissen achter je te laten en je te richten op de toekomst. Om die gedachte, gebeurd het soms nog steeds dat de ‘Falleros’ spullen op het vuur gooien die overbodig, ‘schadelijk’ of simpelweg onbruikbaar zijn. Dit alles om ‘de negatieve energie’ achter te laten en een ‘nieuwe start’ te kunnen maken.

De beelden worden ook gebouwd met de gedachte dat ze ten toon gesteld worden in de straten en uiteindelijk verbrand zullen worden. Dat is hun lot, maar het is tegelijkertijd ook wat de beelden zo bijzonder maakt, hun vergankelijkheid.

Maar buiten al deze prachtige gedachten achter de Cremà, is er natuurlijk ook nog een praktisch bezwaar: Wat zou je moeten met honderden gigantische beelden en waar zou je ze moeten laten? De uiteindelijke sloop zou toch onontkoombaar zijn, dus dan is verbranden nog wel de meest spectaculaire manier! En Valencianen zijn immers ook niet vies van een beetje spektakel!

En met de Cremà en daarmee de afsluiting van Fallas, wordt ook meteen het begin van de voorbereidingen voor de komende Fallas ingeluid. Direct in de week na Fallas beginnen de nieuwe voorbereidingen al weer en altijd met dezelfde insteek: de volgende Fallas wordt nog beter dan de vorige!

[nggallery id=9]