Verloop van Fallas

De opening van Fallas, La Crida, is altijd op de laatste zondag van februari. Dit wordt gevierd met diverse tradities/ceremonies en vuurwerk. (Zie o.a. hoofdstuk La Crida voor meer info.)

Fallas, het daadwerkelijke feest, loopt van 1 t/m 19 maart. Het hoogtepunt van de festiviteiten is echter van 15 t/m 19 maart. Dit zijn ook de dagen dat het meeste en mooiste vuurwerk ontstoken wordt, voor de vuurwerkliefhebbers dus ook de belangrijkste dagen.

Van 1 t/m 19 maart zijn er om 14.00 uur altijd grote mascletas op Plaza del Ayuntamiento. De belangrijkste/grootste siershows (genaamd Castillo(s)) zijn er van 15 t/m 18 maart, na middernacht (dus eigenlijk al de volgende dag) op oplopende tijden (voor 2011 respectievelijk: 00.00u, 01.00u, 01.00u, 01.30u)

Op 19 maart is dan de Cabalgata del Fuego (zie het indentiek benoemde hoofdstuk voor meer info) in het begin van de avond. Rond 21.00u gaan dan meestal de eerste Falla Infantil in de brand op de avond van de Crema (zie hoofdstuk crema). Dit gaat gepaard met het nodige vuurwerk, waarbij er bij sommige poppen soms gewoon complete (kleine) showtjes opgesteld staan. Later op de avond moeten dan ook de grote Fallas er aan geloven, wederom begeleid door veel vuurwerk.

Buiten de vele vuurwerkshows, zijn er ook nog tal van andere interessante activiteiten/gebeurtenissen, die Fallas maken tot wat het is. Mocht je er in geïnteresseerd in zijn, lees eens de website www.fallasfromvalencia.com door. Tevens loont het zich om de kalender van www.fallas.com in de gaten te houden voor deze dingen. (Het is welliswaar in het Spaans (Castilliaans) maar maar met een goede internet vertaalmachine kom je ook een heel eind.)

Dit betekend echter niet dat Fallas niet leeft buiten die data, in tegendeel, het nieuwe Fallas kalenderjaar begint al weer op 20 maart! Begin april wordt alweer het ontwerp voor de Falla Municipal (gemeenschappelijke en belangrijkste Falla, staat op het Plaza del Ayuntamiento) bekend gemaakt.

Gedurende de rest van het jaar tot Fallas zijn er talloze bijeenkomsten en besprekingen, gaan de artiesten aan het werk aan de fallas/poppen (ook wel Monumentos of Bocetos genoemd). Ook zijn er diverse belangrijke ceremonies (uiteraard van tijd tot tijd vergezeld van vuurwerk) zoals bekend maken van Corte de Honor de Valencia en de Fallera Major, en vele andere dingen. Dit wordt vaak gedaan met de nodige tradities, zoals gala’s etc. Alles ligt redelijk vast qua data’s en elk jaar verloopt dan ook redelijk volgens een vast patroon met de vaste gebruiken.

<Vorig Hoofdstuk: Geschiedenis
>Volgend Hoofdstuk: Falla en Casal