De rechtbank in Arnhem heeft een 25-jarige man uit Tiel veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 15 voorwaardelijk wegens het gebruik van een vuurwerkbom. Op 1 januari verloor een omstander een oog toen de man een mortier in een buis afstak, die met buis en al ontplofte.

 

Rondvliegende onderdelen raakten ook een kind, een auto en een woning. Justitie had 4 jaar cel geΓ«ist wegens een ontploffing met levensgevaar, maar dat levensgevaar is niet aangetoond volgens de rechtbank.

Behalve voor de mortier stond de man ook terecht omdat hij illegaal vuurwerk in bezit had en brand heeft veroorzaakt. De Tielenaar spoot vorig jaar op zijn werk een in Duitsland gevonden fosforgranaat schoon. ’s Nachts ontbrandde het natte fosfor.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest het oorlogstuig verwijderen en vond toen nog meer munitie in het kastje van de man op zijn werk. Thuis had hij gevaarlijk vuurwerk liggen, dat door de EOD verwijderd moest worden.

Bron:Β http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3247428/2012/04/27/Man-uit-Tiel-gestraft-wegens-vuurwerkbom.dhtml