De politie heeft vannacht bekendgemaakt achter een Instagram-account te zitten waarmee onlinekopers en -verkopers van illegaal vuurwerk zijn achterhaald. Het account Grapje100 is omgezet in het account Politie_Vuurwerk_Internetteam.

Via Grapje100 volgde de politie afgelopen weken ruim driehonderd accounts waar illegaal vuurwerk te koop staat. Zestig Instagram-accounts zijn op zwart gezet. In totaal zijn ruim 1.200 kopers en verkopers van illegaal vuurwerk in beeld gebracht. Honderden mensen, van wie de identiteit inmiddels bekend is, hebben agenten aan de deur gehad of kunnen die binnenkort nog verwachten. De gevolgde vuurwerkacounts zijn inmiddels van het politieaccount verwijderd.

Onder de mensen die recent politie aan de deur kregen, is ook een 13-jarige jongen uit Den Haag. Hij bood vuurwerk te koop aan via zijn Instagram-account. De jongen is aangehouden en het vuurwerk is in beslag genomen.

Onderzoek naar de afzender van het vuurwerk – een Pools bedrijf – leverde adressen op van zo’n 160 personen die vermoedelijk ook illegale knallers bij het bedrijf hebben besteld, onder wie een 16-jarige jongen uit De Bilt en een 34-jarige man uit de gemeente Rhenen. Bij hen troffen politiemensen zo’n 20 kilo vuurwerk aan. De 16-jarige, die voor het derde jaar op rij met illegaal vuurwerk is betrapt, is aangehouden.
Presentatie

Op het politieaccount is ook een presentatie geplaatst waarin mensen erop worden gewezen dat ze worden gevolgd, dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit en dat ze daarmee moeten stoppen. Het politieaccount werd door ruim honderd mensen gevolgd. Die hebben een privébericht gekregen, waarin wordt verwezen naar de presentatie.

Wie zijn account na de waarschuwing verwijdert, ontloopt daarmee overigens niet het risico op vervolging.

Bron : Algemeen Dagblad