Drie maanden geleden startten Robin Harteveld (25) en Tobias Brevé (27) met de voorbereidingen voor de grote vuurwerkshow in het weiland achter Intratuin IJsselstein. Donderdagavond was het eindelijk zover.

Een goede show start krachtig en stevig om de aandacht van de mensen te trekken vertelt Tobias, die op zijn 18e in de ban raakte van vuurwerk toen hij in het Spaanse Blanes een grote vuurwerkshow zag. Vuurwerk was er ook toen hij in hetzelfde jaar Robin leerde kennen, met name toen bleek dat ze dezelfde passie deelden. Robin: ,,Ik werkte destijds zelfs al in de vuurwerkverkoop.”

Tobias vertelt verder over de opbouw van een show: ,,Na het begin moet je de verschillende thema’s behandelen zoals witte blinkers, goud en het multicolour effect. De finale tenslotte moet een ritme hebben dat steeds krachtiger en intenser wordt.” Die intensiteit komt vanavond in de finale goed tot uiting wanneer enkele doffe dreunen de aarde doen trillen, waar zich een kleine 600 mensen hebben verzameld. ,,Die dreunen komen uit Zuid-Europa, waar ze dezelfde passie in vuurwerk leggen, die ze ook in hun eten en muziek leggen. Zo’n show wordt dan bijna een symfonie.”

Spanning

Na afloop vallen Robin en Tobias eerst elkaar en daarna de meegekomen vrienden en familie in de armen. Er zat toch veel spanning op, vertellen ze. ,,Het was lang koud en nat en ook de tent waaide een aantal keren weg.” Uiteindelijk is het echter toch gegaan zoals gepland en werken de 1206 producten die in de show zijn verwerkt naar behoren. Het duo, dat samenwerkte met een vaste ploeg van Big Smile Fireworks, is echter nog niet klaar. Hen wacht nog drie uur opruimen. ,,En dan te bedenken dat ik morgen een tentamen heb”, verzucht Robin.

Bron + video : Algemeen Dagblad