Frank Paauw, politiechef in Rotterdam en portefeuillehouder voetbal bij de Nationale Politie, wil inzetten op het uitbannen van vuurwerk, evenals de UEFA. ,,Wij moeten daar ook ons steentje aan bijdragen”, aldus Paauw.

Het gebruik van vuurwerk in en rondom voetbalstadions baart de politie zorgen, staat in het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Het aantal vuurwerkincidenten binnen de Nederlandse stadions nam vorig seizoen met bijna 24 procent toe, van 140 naar 173. Ook buiten het stadion is een lichte stijging te zien van het aantal vuurwerkincidenten. Dit gaat om fakkels aansteken tot incidenten waarbij slachtoffers vallen.

Behalve handhaving en sancties gelooft politiechef Paauw vooral in een gedachteverandering bij mensen. ,,Vuurwerk in stadions wordt vaak als sfeerverhogend gezien. Maar vroeger rookte bij ons in de familie ook iedereen in de huiskamer. Dat doet nu niemand meer en het is nog steeds gezellig.” Dat is een opmerking waar veel fanatieke fans zich niet in kunnen vinden. Zij zullen de fakkelzee bij wedstrijden flink missen.

Feyenoord is een van de strengste clubs van Nederland als het gaat om het afsteken van vuurwerk bij bijzondere trainingen, zoals de eerste training van het seizoen of de training voor de klassieker. Bij Ajax kleurt de tribune nog rood van de afgestoken fakkels voor deze belangrijke wedstrijd, bij Feyenoord niet. De Rotterdamse club wil zo brandwonden of brandgaten in kleding voorkomen.
Uren

In het jaarverslag staat ook dat de kampioenswedstrijd van Feyenoord op 14 mei ook een grote topper voor de politie was. De wedstrijd tegen Heracles bracht de meesten agenten op de been: 9.672 uur, veel meer dan welke wedstrijd dan ook in de Nederlandse competitie. Het kampioensfeest een dag later was opnieuw een topdag met 8.640 uur politie-inzet.

Voor 237 Feyenoordfans zal het eerste kampioenschap in achttien jaar tijd een nare nasmaak houden. Zij werden tijdens de verloren kampioenswedstrijd tegen Excelsior of in het kampioensweekeinde opgepakt. ,,Opvallend is het hoge aantal aanhoudingen voor discriminatie, meestal antisemitische leuzen”, zegt Bert Punt van het Openbaar Ministerie in het jaarverslag.

Het was een druk seizoen voor de politie doordat Feyenoord tot de laatste wedstrijd met succes streed om de kampioensschaal. In de vijf wedstrijden waarbij verleden jaar de meeste politie werd ingezet speelde Feyenoord, zowel thuis als uit. Ook de Europese wedstrijden tegen Manchester United en Fenerbahçe kostten veel politie-inzet, bijna 6.000 uur per wedstrijd.

Bron : Algemeen Dagblad