De jaarwisseling is pas over twee maanden, maar massa’s streekgenoten gaan nu al gebukt onder vuurwerkoverlast. De gemakkelijke verkrijgbaarheid van licht vuurwerk is daar mede debet aan.

,,De klachten komen elk jaar vroeger’’, signaleert het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, die zich heeft ontpopt als landelijk voorvechter van een verbod op consumentenvuurwerk. ,,In september ontving ik al de eerste mailtjes met klachten. Voor Rotterdam komen de meldingen vooral uit Nesselande, Prinsenland en IJsselmonde.’’ Ook uit Capelle aan den IJssel, Spijkenisse en Schiedam komen meldingen van vuurwerkoverlast.
Illegaal vuurwerk

Volgens de politie Rotterdam-Rijnmond zijn dit jaar al ‘miljoenen knallen’ voorkomen door de aanpak van handelaren en de inbeslagname van containers vol illegaal vuurwerk. Dat veel streekgenoten toch overlast ondervinden, komt doordat licht vuurwerk het hele jaar mag worden verkocht en afgestoken. Bouwmarkten, supers en tabaksboeren spelen daar handig op in door nu al hun schappen vol te leggen met grondbloemen, crackling balls, kleine fonteintjes, lasersticks, luchthuilers en rambo’s. Alleen als vuurwerk uit categorie 1 gevaar oplevert, omdat het naar mensen of dieren wordt gegooid, mogen handhavers ingrijpen.

Om hopeloos van te worden, vindt Bonte. ,,Handige jongens weten van dat zogenaamd lichte vuurwerk heuse bommen te maken. Ze zetten daarmee hun lijf en leden op het spel, nog los van de overlast die ze veroorzaken. Het ergste is dat de gemeente hier niets tegen kan beginnen: dit moet echt landelijk worden aangepakt met een totaalverbod op consumentenvuurwerk.’’
Weerklank

Een lichtpunt vindt Bonte dat dit standpunt, dat GroenLinks in 2012 nog zo’n beetje als enige verkondigde, steeds meer weerklank vindt. Vorige week stelde de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, dat de jaarwisseling een gecontroleerd evenement moet worden met professionele vuurwerkshows.

Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam zegt dat de gemeentelijke handhavers nu al alert zijn op vuurwerkzondaars. In geval van overlast wordt omwonenden verzocht altijd het gemeentelijk informatienummer 14010 te bellen.

Bron : Algemeen Dagblad