Utrecht heeft voor de jaarwisseling vijf dierenverblijven als vuurwerkvrije zone aangewezen. Ook de Voorveldse Polder blijft weer vuurwerkvrij. De handhavers van de gemeente gaan dit jaar voor het eerst in de oudejaarsnacht op pad om de overlast van illegaal vuurwerk aan te pakken.

Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

Utrecht worstelt, net als veel gemeenten, elk jaar weer met (de overlast van) illegale rotjes en vuurpijlen. Ondanks vele pogingen en middelen om het te voorkomen, blijven jongeren rond de feestdagen vuurwerk afsteken in de uren dat dat verboden is.

Een centrale vuurwerkshow op één punt in de stad zit er komende jaarwisseling nog niet in. Wellicht volgend jaar, aldus Van Zanen. Onderzoek moet onder meer uitwijzen wat de (veiligheids)risico’s, kosten en verwachte bezoekersaantallen hiervan zijn.
Vuurwerkvrije zone

Het afgelopen jaar was de Voorveldse Polder al een vuurwerkvrije zone. De ervaringen hiermee zijn positief, schrijft Van Zanen. Door de twee maneges in het gebied werd ‘vooral de preventieve werking van deze maatregel als positief benoemd’. Daarom wordt deze polder aan de oostrand van de stad dit jaar weer aangewezen als vuurwerkvrije zone.

Utrecht heeft dit jaar de 30 meest creatieve en fantasierijke studenten Communicatie & Journalistiek van het MBO-Utrecht gevraagd mee te denken over de vraag hoe de overlast en vernielingen rond de jaarwisseling kunnen worden verminderd. Hun ideeën en concrete voorstellen presenteren zij nog vóór de jaarwisseling. Waar mogelijk worden deze meegenomen in de campagne die de gemeente nog op sociale media wil voeren over het afsteken van vuurwerk.
Illegaal vuurwerk

De vorig jaar gevoerde gesprekken met een groot aantal Utrechtse vmbo-scholieren over vuurwerkgebruik hebben geresulteerd in een aantal aanknopingspunten voor de socialmediacampagne van dit jaar, schrijft de burgemeester. Zo blijken jongeren gevoelig voor een geldboete en lijken ze niet voldoende te weten welk vuurwerk illegaal is.

Raadslid Steven de Vries (GroenLinks) stelt in een reactie blij te zijn met de ‘kleine stapjes in de goede richting, zoals vuurwerkvrije zones bij drie dierenbedrijven en het onderzoek naar een centrale vuurwerkshow’. Verder vindt GroenLinks de aanpak nog onvoldoende, omdat er nog steeds overlast en schade is. Volgens GroenLinks moet de jaarwisseling weer een feest worden voor iedereen.

Bron : https://www.ad.nl/utrecht/handhavers-ook-oudejaarsnacht-op-jacht-naar-illegaal-vuurwerk~aebdc9cd/