ARNHEM – Het is de komende jaarwisseling in Arnhem verboden om vuurwerk af te steken in stadsparken, rond ziekenhuis Rijnstate Arnhem, verzorgingstehuizen en ‘bedrijfsmatige dierenhuisvesting’. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld kinderboerderijen en maneges.

De Arnhemse gemeenteraad schaarde zich maandagavond laat (met 24 stemmen voor en 14 stemmen tegen) achter een voorstel over de uitbreiding van het vuurwerkverbod. Dat was een initiatief van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.

De Partij voor de Dieren probeert al enkele jaren het afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw aan banden te leggen. Vorig jaar kreeg raadslid Leo de Groot van de PvdD daarvoor de handen niet op elkaar, en staakte hij zijn pogingen het vuurwerkverbod uit te breiden. Dit keer kreeg hij wel een raadsmeerderheid mee.

Arnhem heeft al langer een vuurwerkverbod voor schoolpleinen en de directe omgeving. Daar komen nu dus diverse plekken in de stad bij, ondanks de reactie van burgemeester Ahmed Marcouch op het voorstel: ,,Wij zien in het veld geen behoefte aan dit verbod. Er is geen probleem.”

Illegaal vuurwerk

Marcouch zet liever in op het bestrijden van zwaar en illegaal vuurwerk en in de binnenstad. ,,Onze prioriteiten liggen daar waar de problemen zijn”, aldus de burgemeester. De Groot van de PvdD meent dat desondanks een signaal kan uitgaan van het uitgebreide verbod.

De Partij voor de Dieren vindt het afsteken van vuurwerk een ‘breed gevoeld maatschappelijk probleem’.

Bron : gelderlander